Gelozia intre frati si surori este ceva obisnuit. Este o rivalitate, care apare de obicei atunci cand in familie se naste inca un copil si care uneori poate fi destul de greu de gestionat. Intr-o lume ideala, gelozia aceasta frateasca nu ar exista. In cea reala, insa, ea este prezenta in multe familii, iar parintii trebuie sa isi ajuge copiii sa o gestioneze.
Cum se manifesta gelozia fata de un frate sau o sora
Cum recunosti un copil gelos? Sunt cateva indicia clare:
- incearca mereu sa atraga atentia parintilor si a altora din casa
- vrea sa fii tinut in brate, iar daca fratele/sora il vede, cu atat mai bine
- face nazbatii intentionat pentru ca asa primeste atetie
- se comporta ca un copil mic
- isi loveste fratele sau sora.
Daca doi copii sunt suficient de mari incat sa aiba activitati comune, s-ar putea sa existe multe momente in care se cearta pe ceva sau vrea fiecare ce are celalalt. De ce se intampla asta? Pentru ca oamenii sunt obisnuiti sa se compare cu cei de langa ei, iar aceasta comparatie este sursa geloziei.
Atentie la cum se simte un copil gelos!
Un copil poate fi gelos pentru ca are impresia ca nu va fi niciodata la fel de bun la ceva ca fratele tau. Fie simte asta pentru ca nu are incredere de sine, fie pentru ca i s-a repetat asta de mai multe ori.
Gelozia poate sa vina din faptul ca are impresia ca este tratat diferit. Nu doar fratii mai mari pot fi gelosi, ci si cei mai mici. Se intampla, de exemplu, atunci cand mezinul trebuie sa poarte haine care i-au ramas mici fratelui sau, iar cel mare are parte de lucruri noi de fiecare data.
Parintii sunt, de asemenea, cei care pot alimenta gelozia dintre frati, chiar fara sa realizeze. Comparatiile de genul „tu de ce nu poti fi ca fratele tau”, „uite ce note mari ia sora ta” sunt de natura sa nasca invidie sau pot crea impresia ca parintii il iubesc mai mult pe celalalt.
Cum ii explici copilului gelos ca nu are motive sa fie asa
Un copil gelos nu intelege de ce simte ceea ce simte. Va fi frustrat, iritabil, agitat, rautacios. Este rolul parintilor sa ii explice ca gelozia nu duce nicaieri. Nici nu te face mai bun, nici nu iti aduce lucrurile pe care ti le doresti.
Explica-i ca nu e nimic rau in faptul ca unii sunt mai buni decat altii la ceva. Fiecare are o personalitate unica si fiecare este mai bun la ceva.
Fratii trebuie sa inteleaga ca nu sunt intr-o competitive, mai ales cand vine vorba despre dragostea parintilor. De ce? Pentru ca dragostea nu se imparte la copii, ci se multiplica direct proportional cu numarul lor.
Incurajeaza-ti copiii as nu se concentreze pe ceea ce pare sa-I desparta, ci pe ceea ce au in comun: hobby-uri, pasiuni. Ajuta-I sa invete sa imparta si atunci motivele de conflict se vor imputina.
Nu ignorati gelozia, ci vorbiti despre ea. Stai de vorba cu copiii, separat si impreuna, invata-i sa recunoasca gelozia si ajuta-i sa vorbeasca despre asta. Va fi un exercitiu excelent, care va face mai usor de gestionat sentimentele negative.
FOTO: Pixabay