I-ai luat copilului un catel? Animalele au multiple beneficii in dezvoltarea copiilor, iar aceste lucruri au fost demonstrate de numeroase studii.
Insa, in momentul in care i-ai luat copilului un catel este important sa stii ca nu va trece mult pana cand micutul tau va dori sa doarma cu acesta in pat. Ba mai mult, daca refuzi, se poate trezi noaptea pentru a-si aduce prietenul de joaca in camera.
Poate copilul sa doarma cu catelul?
Pornind de la faptul ca nu exista dovezi stiintifice care sa vorbeasca despre riscurile sau beneficiile dormitului copilului si catelului in acelasi pat, trebuie sa tinem cont de marimea animalului, dar si de cea a copilului. De exemplu, un copil de doi ani poate fi sufocat de un caine de talie mare, care se poate intoarce in somn peste copil. In schimb, in cazul unui caine de talie foarte mica, pericolul este invers. Copilul se poate intoarce peste catel.
Sanatatea copilului, cea mai mare ingrijorare a mamelor
"In 90% dintre solicitarile pe care le-am primit pe aceasta tema, cea mai mare ingrijorare a mamelor si viitoarelor mamici este ca bebelusul lor s-ar putea imbolnavi din cauza contactului strans dintre copil si animal. Cu toate acestea, exista multe studii privind sanatatea nou-nascutilor atunci cand traiesc cu un catel. Din ce in ce mai multi pediatri, psihologi pentru copii, fizioterapeuti, medici veterinari, dermatologi pediatri, logopezi, moase si chiar alergologi se pronunta in favoarea unei coexistente sanatoase si responsabile intre caini si copii", spune Tamara Hernan, dresor canin si asistent veterinar.
Convietuirea unui copil cu un caine, sau chiar o pisica, are numeroase beneficii pentru copii. Printre acestea se numara:
- Reducerea riscului de alergii.
- Microbiota mai buna la bebelusii care traiesc cu mamifere cu blana.
- Risc redus de astm si obezitate la copiii cu expunere timpurie la animale de companie.
- mai buna sanatate mintala a copiilor care au caini si/sau pisici acasa.
- Imunologie perinatala crescuta, deoarece mama a transmis apararile mediului in care traieste.
Inainte de a decide sa dormiti impreuna cu bebelusul si cainele, trebuie luati in considerare urmatorii factori:
- Igiena si sanatate. Cainele trebuie sa aiba toate vaccinurile la zi, sa aiba un protocol bun de deparazitare interna si externa prescris de un medic veterinar, sa fie mereu ingrijit si periat si sa aiba o stare de sanatate favorabila.
- Spatiu. Cu cat patul este mai mare, cu atat mai bine. De asemenea, este ideal ca cainele sa doarma in zona picioarelor patului.
- Comportament. Daca cainele tau maraie cand te misti in pat sau simte ca trebuie sa-si protejeze spatiul nu trebuie lasat sa doarma cu copilul.
- Relatia dintre copil si caine. Trebuie sa existe intotdeauna o supraveghere activa atunci cand cainii si copiii sunt impreuna. Daca animalul nu este docil, este speriat de copil sau prefera sa stea la distanta de acesta (copiii au tendinta de a chinui animalele si nu multe accepta acest lucru), atunci nu trebuie lasat sa doarma cu copilul.
De ce trebuie sa tii cont cand copilul doarme cu cainele
Pentru ca un copil sa poata dormi in siguranta cu animalul de companie, este important, in primul rand, ca acesta sa fie suficient de mare pentru a sti cum sa se comporte cu animalul. Prin urmare, inainte de varsta de 5-6 ani, este indicat ca acest lucru sa nu se intample, decat daca dormiti impreuna, iar cainele doarme la picioare.
Apoi, dupa aceasta varsta, daca copilul doarme in camera lui, este necesar sa iei cateva masuri de protectie:
- Delimiteaza spatiul prin obisnuirea cainelui de a dormi in zona picioarelor.
- Invata cainele sa se dea jos din pat daca ii ceri acest lucru, fara ca el sa simta asta ca pe o pedeapsa.
- Pregateste un pat penru caine care sa stea langa patul copilului. In acest fel dorm in aceeasi camera, dar fiecare in patul lui.
Sursa foto: pexels.com