Parintii care au copii mici asteapta cu nerabdare momentul in care acestia vor avea camera lor si vor dormi singuri. Multe familii aleg sa isi culce copiii intr-o camera separata inca de la o varsta frageda, insa cei mici pot sa nu fie pregatiti pentru acest lucru. Asa se face ca, de multe ori, copiii se trezesc pe parcursul noptii si vin in patul parintilor, iar a doua seara o iau de la capat.
Cele mai recente cercetari in acest domeniu arata ca dormitul impreuna cu parintii, in primii ani de viata, are beneficii evidente pentru dezvoltarea copiilor. Atasamentul care se creeaza prin dormitul impreuna este esential pentru dezvoltarea emotionala a copiilor, arata cercetarile. Astfel, parintii nu ar trebui sa grabeasca momentul in care ii trimit pe copii la culcare in camera lor.
Varsta ideala la care copiii pot dormi singuri
Studiile sugereaza ca varsta potrivita pentru ca micutii sa doarma singuri, separat de parinti, este de 7 ani. Pana la aceasta varsta, copiii se afla intr-un proces rapid de dezvoltare, atat din punct de vedere senzorial, cat si intelectual.
Cei mici invata, inconstient, sa se linisteasca si sa se relaxeze atunci cand sunt in prezenta mamei sau a tatalui. Fortandu-i sa doarma singuri mult prea devreme nu face decat sa le provoace stres sau chiar anxietate de separare.
De ce sa nu grabesti copilul sa doarma singur
Aceleasi studii arata ca separarea prematura de parinti, la somn, creste productia de cortizol si, pe termen lung, poate duce la probleme de dezvoltare cognitiva. Durata de co-sleeping, adica dormit impreuna, poate sa varieze de la un copil la altul, insa media stabilita de cercetari este de 7 ani.
Unii copii pot fi pregatiti mai devreme pentru a dormi fara parinti, in timp ce altii nici la 8 ani pot sa nu fie gata pentru acest pas.
Somnul impreuna cu parintii ii ajuta pe copii sa se relaxeze, sa isi regleze ritmul cardiac si sa se odihneasca mai bine. Asadar, inainte de a-l trimite pe copil sa doarma in camera lui, parintii trebuie sa se asigure ca micutul este pregatit pentru acest pas. Daca are treziri nocturne si vine des in patul parintilor sau daca se observa o regresie in comportamentul lui, este clar ca nu e pregatit pentru a dormi singur.
FOTO: Freepik