Daca ai fost unul din parintii crescuti "cu cheia de gat", e clar ca vrei sa amani cat mai mult momentul in care copilul tau va ramane singur acasa. Ce te faci, insa, cand cel mic este cel care isi doreste cu ardoare acest lucru, sau cand o urgenta impune plecarea ta pentru scurt timp si nu ai cu cine sa il lasi?
Daca si tu te intrebi care este varsta potrivita cand poti lasa copilul singur acasa, am pregatit pentru tine cateva sfaturi si masuri de siguranta de care sa tii cont inainte de a face acest pas.
Care este varsta potrivita pentru a lasa un copil singur acasa?
Desi exista multe dezbateri pe aceasta tema, fiecare tara are propriile reguli si varste diferite acceptate conform carora iti poti lasa copilul singur acasa si sa fii acoperita si din punct de vedere legal. In majoritatea tarilor varsta legala acceptata ca un minor sa ramana singur in casa este de 14 ani.
Cum in ziua de azi tot mai putine femei isi permit sa stea acasa si sa aiba grija de copil pana la varste mai inaintate, si nu multe pot apela la serviciile unei bone sau la un sistem alternativ de tip "afterschool", probabilitatea ca o mama sa isi lase copilul singur acasa mai devreme mai degraba decat mai tarziu, a crescut considerabil.
Uneori nu pot apela la ajutorul bunicilor din varii motive, vecinele binevoitoare de alta data sunt tot mai putine, iar ivirea unei urgente sau un simplu drum la magazin pot reprezenta o prima incercare in acest sens, de a lasa copilul singur acasa pentru o foarte scurta perioada de timp.
Inainte de a face prima incercare, trebuie sa iei in considerare varsta copilului, abilitatile de care da dovada si maturitatea de a face fata situatiei. Poti face o prima incercare de a il lasa singur in casa in jurul varstei de 8 ani, pentru o perioada scurta insa.
Incearca sa stai in apropierea casei pentru a te putea intoarce rapid. Pana la varsta de 10 ani ar fi de preferat ca timpul petrecut de copil singur sa nu depaseasca o ora, o ora si jumatate. In intervalul de varsta 11-13 ani durata orelor petrecute singur se poate dubla, ba chiar poate fi lasat singur cateva ore la rand. Abia dupa varsta de 16 ani poti incepe sa iei in considerare ca el sa ramana singur si peste noapte, nu mai mult de doua nopti consecutiv insa.
Ce ar trebui sa ai in vedere inainte de lasa copilul singur in casa?
- Tine cont de varsta si maturitatea copilului tau - fiecare copil are ritmul lui unic de dezvoltare si desi poate avea varsta potrivita exista posibilitatea ca acesta sa nu fie inca pregatit emotional;
- Discuta cu cel mic - pune-i in vedere ca exista si pericole, observa cum reactioneaza la o situatie stresanta, indruma-l catre o vecina in caz de situatii neprevazute, asigura-te ca stie cum sa ia legatura cu tine si ca stie sa apeleze autoritatile in caz de urgenta;
- Stabileste reguli de siguranta si asigura-te ca cel mic stie sa le respecte – cel mai bine este sa nu lasi lucrurile nespuse, bazandu-te ca cel mic le stie deja. Pune-i la dispozitie cele necesare pentru a putea face fata cu brio perioadei in care el va sta singur.
Ce ar trebui sa stie copilul care ramane singur in casa:
- Reguli clare, ce are si ce nu are voie sa faca cat timp este singur in casa;
- Sa aiba o persoana de incredere in apropiere la care poate apela in caz de urgenta;
- Sa stie cum sa apeleze autoritatile in caz de urgenta (politie, pompieri si ambulanta);
- Sa stie cum poate lua legatura cu parintele;
- Cum sa reactioneze daca suna interfonul sau bate la usa o persoana necunoscuta.
Simplul gand ca cel mic poate ramane singur in casa te poate inspaimanta, insa poate reprezenta o experienta pozitiva daca atunci cand te vei hotari sa ii acorzi incredere copilului tau, acesta se va dovedi pregatit si suficient de matur pentru a sta singur cateva ore. Ce va insemna asta pentru copil? Increderea lui in sine va fi sporita, va incerca sa se ridice la nivelul asteptarilor si sa dea dovada de reala responsabilitate.
Simtul lui de independenta va fi stimulat, si se va simti pregatit si pentru alte situatii inedite.