Devine Disney prea mare pentru a esua?

/ / Modificat: 2019-07-26
Devine Disney prea mare pentru a esua?

Spui „Disney” si majoritatea publicului se gandeste la animatii, printese, cantece memorabile si parcuri de distractii. Disney este cu mult mai mare decat filmele „Alladin” si „The Lion King” din acest an.

Odata cu trecerea anilor, istoria achizitiilor devine din ce in ce mai impresionanta. Prima notabila este cea a Pixar, studioul care a pornit revolutia filmelor animate 3D. Dupa renasterea anilor 90, Disney s-a confruntat cu multiple probleme din punct de vedere al creatiei. La inceputul anilor 2000, s-au avantat in productia de animatii 3D, cu filmul „A Bug’s Life”.

Rivalitatea cu Dreamworks si veniturile in scadere au dus la nevoia de a achizitiona studioul care a lansat numai hituri pana la acel moment – Pixar. Cu un pret de aproximativ $7.4 miliarde, creativitatea Pixar a luat calea Disney. Primul rezultat palpabil a venit in 2008, odata cu lansarea filmului „Bolt”.

Rand pe rand, productiile Disney au fost din ce in ce mai populare: „The Princess and the Frog”, „Tangled”, „Wreck-it-Ralph” si mai apoi „Frozen” au cimentat pozitia studioului in universul animatiilor. Intre timp, Pixar a produs la randul sau filme foarte apreciate, aducand incasari studiului-mama.

O miscare surprinzatoare pentru intreaga industrie a fost achizitia Marvel Studios pentru $4 miliarde in anul 2009. Pana in acel moment, studioul lui Kevin Feige lansase un singur film: „Iron Man” („The Incredible Hulk”, cu Edward Norton in rolul principal, apartine de Universal Studios). Cele 23 de filme lansate din 2008 au incasat aproximativ $22.23 miliarde.

A treia achizitie rasunatoare a fost cea a studioului „Lucasfilms”. Disney devenea in stapan peste tot ceea ce insemna Star Wars in 2012, contra sumei de aproximativ $4 miliarde. Pana in acest moment, cele doua filme ale noii trilogii Star Wars, plus filmele episodice („Rogue One”, „Solo”) au cumulat aproximativ $4.85 miliarde la nivel mondial.

Cea mai mare mutare a celor de la Disney a fost si cea mai recenta: achizitia 20th Century Fox pentru $71.3 miliarde. Printre proprietatile Fox se numara „Avatar”, animatiile „How To Train Your Dragon” si „Kung Fu Panda”, universul cinematic X-Men, inclusiv Deadpool, precum si seria „Planet of the Apes”.

O simpla privire peste box office-ul din acest an ne arata ca primele 5 pozitii sunt ocupate de filme purtand semnatura Disney: „Avengers: End Game” (Marvel Studios), „Captain Marvel” (Marvel Studios), „Aladdin” (Disney), „Spider-Man: Far From Home” (Sony Pictures, in colaborare cu Marvel Studios) si „Toy Story 4” (Pixar). Si abia ce am trecut de jumatatea anului, iar colosul Disney se pregateste sa arunce in salile de cinema „The Lion King”, „Maleficent: Mistress of Evil”, „Frozen 2” si „Star Wars: The Rise of Skywalker”. Sunt toate sansele ca cel putin 2 dintre ele sa ajunga in top 10 pana la final de an.

Nu in ultimul rand, Disney se pregateste sa cucereasca si micul ecran. Studioul a anuntat deja serviciul de streaming Disney+, ce va fi lansat in toamna si care va fi compatibil cu o suita de dispozitive: de la telefoane mobile, tablete si browsere, pana la televizoare Samsung, LG, Sony si altele.

Aparitia serviciului de streaming a dus si la incetarea relatiilor dintre Marvel si Netflix. Cel mai popular serviciu de streaming din lume si-a creat propriul colt de Univers Marvel, prin eroi precum Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist si The Punisher. Din pacate insa, fiecare serial a fost incheiat in urma a trei sezoane sau mai putin, Disney avand dreptul sa foloseasca personajele respective si cele conexe incepand cu anul 2020.

Asadar, Disney este prezent din ce in ce mai mult in salile de cinema, iar pe televizoare incepand cu aceasta toamna. Achizitia 20th Century Fox a fost aprobata de catre organele abilitate, iar viitorul pare mai stralucit ca niciodata. A devenit Disney prea mare pentru a esua?

Taguri Disney Filme disney Secrete Disneyland

Articole recomandate

Citeste si despre