Te bate gandul ca, de Craciun, sa ii daruiesti copilului animalul de companie mult dorit? Fie ca este vorba despre caine, pisica, iepure, hamster sau peste, va fi o schimbare importanta pentru toata familia si trebuie sa iei in considerare mai multe lucruri.
Cand copilul isi doreste un animal de companie, pentru el poate pare o joaca. Totusi, sa adopti sau sa cumperi un animal nu este deloc o decizie usoara si in niciun caz nu uita ca, daca il aduci acasa de Craciun, ti-ai asumat o responsabilitate, nu va pleca odata cu bradul impodobit.
Parintii stiu mai bine decat oricine ca un nou membru in familie presupune o responsabilitate in plus, iar un animalut este un nou membru al familiei.
Psihologii spun ca cel mai potrivit este sa aducem un animal de companie in viata copiilor atunci cand acestia au intre 5 si 6 ani. In acest interval ei sunt suficient de mari pentru a intelege ca un animal nu este o jucarie si se pot implica activ in ingrijirea lui. Copilul trebuie pregatit, insa, temeinic pentru schimbarile care vor avea loc.
Beneficiile adoptiei unui animal
Copiii se ataseaza rapid de animalul de companie si asta chiar il poate ajuta sa devina mai responsabil. Pentru a te asigura ca se intampla acest lucru si ca animalutul nu ramane doar in sarcina voastra, a parintilor, asigura-te ca si copilul intelege tot ceea ce inseamna un animal de companie.
Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le luati in calcul inca de la inceput!
Animalul are nevoie de atentie si timp in fiecare zi, nu este ca o jucarie pe care o abandonezi dupa ce te-ai plictisit de ea. Fie ca este vorba despre un caine sau o pisica, noul membru al familiei trebuie hranit, plimbat, spalat, trebuie sa te joci cu el, eventual sa il dresezi. Toate aceste sarcini trebuie sa fie impartite in mod egal intre toti membrii familiei.
De obicei copiii isi doresc un caine sau o pisica, insa alegerea unui animal trebuie sa tina cont si de cat timp si energie suntem dispusi sa ii dedicam. Un caine trebuie scos la plimbare de doua ori pe zi, de exemplu, dar daca optam pentru un acvariu cu pesti, un hamster sau o broasca testoasa, nu avem aceasta problema.
Tine cont de spatiul pe care il aveti. Un caine de talie mare, de exemplu, are nevoie de loc nu doar pentru dormit, ci trebuie sa aiba unde sa se joace, sa se miste. Daca aveti un apartament mic, optati mai degraba pentru un animal de talie mica.
Ar fi bine sa va asigurati ca nimeni nu are alergii la animale. Ar fi neplacut sa luati un cate sau o pisica si sa constatati ca nu este tolerat de cineva din familie.
Odata ce adopti un animal, trebuie sa iti adaptezi programul si stilul de viata. Un prieten necuvantator presupune un anumit grad de implicare si un program. Cel mai probabil, cand veti pleca undeva, va trebui sa il luati cu voi. De asemenea, daca este vorba despre un caine, care trebuie scos afara, dimineata si seara trebuie sa va faceti timp pentru acest lucru.