Familia extinsa se implica prea mult in cresterea copiilor? Cum stabilesti limite sanatoase in relatia cu socrii si cumnatii

/ / Modificat: 2022-02-01
Familia extinsa se implica prea mult in cresterea copiilor? Cum stabilesti limite sanatoase in relatia cu socrii si cumnatii

Orice parinte aflat la inceput de drum se confrunta cu situatii care mai de care mai provocatoare in relatia cu copilul. De multe ori ai nevoie de ajutorul bunicilor in ingrijirea copilului si cumva iti ”asumi” faptul ca, implicandu-I, vei avea parte si de multe sfaturi nesolicitate. Cum poti face, insa, sa trasezi limite sanatoase in privinta acestei implicari, fara sa dai nastere la discutii neplacute in familia extinsa? Vedem in cele ce urmeaza.

De cand se naste un copil, parintii cresc si invata impreuna cu el, inca din prima zi de viata si pana cand pleaca de acasa, dar procesul nu este deloc unul lin. Dimpotriva, uneori ne lovim de tot felul de sfaturi si pareri nesolicitate, in special din partea rudelor; bunicii copilului, unchii sau  matusile au impresia ca, daca au crescut deja unul sau mai multi copii, sunt in masura sa se implice in educatia copiilor nostri.

Probabil ca nu exista mama care sa nu se fi confruntat vreodata cu o atitudine de tipul „nu faci bine” din partea soacrei, a vreunei cumnate sau verisoare mai indepartate. Aceasta atitudine este toxica, te face sa simti ca nu te descurci si adesea duce la certuri si tensiuni in cuplu. Este firesc sa va simtiti asa, tocmai de aceea este important sa impuneti reguli inca de la inceput si sa le transmiteti clar celor care exagereaza cu bunavointa ca va cresteti copilul cum credeti voi si partenerul vostru de cuviinta.

Diferenta dintre a da un sfat si a interveni

Nu orice parere din exterior este intruziva. Sfaturile pot fi binevenite uneori, atunci cand sunt cerute si mai ales cand sunt pertinente.

Una este sa fii deschis spre invatare si sa ceri tu pareri si alta este ca altcineva sa se amentece in deciziile pe care le iei, sa intre cu bocancii in viata voastra de familie si sa puna la indoiala capacitatea voastra de a va educa fetitele si baietii.

Ce este de facut cand familia extinsa intervine prea mult

Exista o limita fina intre sfaturi bine intentionate si atitudine superioara, iar atunci cand o identificati pe cea de-a doua, este important sa puneti piciorul in prag inca de la inceput. Luati atitudine si nu lasati situatia sa escaladeze, pentru ca nu va duce la nimic bun, dimpotriva: tensiunile, frustrarile si certurile se vor amplifica precum un bulgare de zapada pe masura ce trece timpul.

Ce facem atunci cand rudele intervin prea mult in educatia copiilor nostri? In primul rand, este important sa ne pastram calmul si sa abordam situatia cat se poate de linistiti; impulsivitatea poate duce la conflicte nedorite.

Iata cateva idei despre cum sa gestionati astfel de situatii si sa puneti limite sanatoase fara sa va stricati relatia cu familia extinsa!

Vorbeste cu partenerul

Atunci cand interventia vine din partea rudelor lui (parinti, frati, verisori etc) este important sa comunici cu partenerul tau si sa ii explici cat de tare te deranjeaza. Fiind rudele lui, va sti cum sa le transmita sa renunte la obiceiurile care iti displac. In plus, impreuna puteti face un plan de bataie pentru a tine sub control situatia. Este important ca partenerul sa fie de partea ta si sa iti inteleaga argumentele.

Spune clar ca ii respecti familia

Aceste discutii nu ar trebui sa se transforme in conflicte, ci sa fie constructive. Asigurati-l ca ii respectati si apreciati familia, dar ca trebuie sa respecte niste limite, iar atunci cand le incalca, va provoaca disconfort. Oricat de bune ar fi intentiile lor, voi sunteti parintii copilului si voi stiti cel mai bine cum va doriti sa il cresteti.

Evita comparatiile intre familia ta si a lui

Fiecare familie este diferita, asa ca unele comparatii de tipul „mama nu ar face niciodata asa ceva” nu fac decat sa aduca tensiune in discutie. In schimb, spuneti clar si raspicat ce va deranjeaza si nu faceti compromisuri, pentru ca lucrurile nu se vor imbunatati de la sine.

Vorbeste cu socrii tai

Nu te baza doar pe partenerul tau pentru a transmite mesajul, fii transparenta si discuta tu insati cu socrii, cumnatii sau cine se mai amesteca in viata voastra. Spune-le clar ce te deranjeaza, ca trebuie sa respecte niste limite si ca nu iti place sa se implice atat de mult in cresterea copiilor tai.

O comunicare transparenta, fara iz de conflict, pe tonul potrivit poate duce la rezolvarea problemelor. Ia atitudine fara sa iti fie teama ca superi pe cineva.

Stabileste limite

Ajungem la cel mai important punct al discutiei: limitele. Pentru a face acest lucru este important sa identifici acele comportamente care te deranjeaza si sa stii clar ca nu le mai vrei in viata ta.

Vrei ca soacra sa nu ii mai faca observatie copilului tau? Vrei sa nu iti mai submineze autoritatea in fata lui? Spune-i clar aceste lucruri! Da-i argumente si nu te lasa influentata de santajul emotional care poate sa apara.

De exemplu, ii poti spune ca ai vrea sa nu mai vina in fiecare zi sa vada copiii, ci doar de doua ori pe saptamana. Este de asteptat sa nu ii placa acest lucru, dar e important sa fii ferma si sa nu cedezi, odata ce ai luat o decizie.

Orice hotarare ai lua, schimbarea poate incepe cu pasi mici. Este important sa ai incredere in tine si in instinctul tau, in capacitatea ta de a-ti creste si educa micutii si sa nu te lasi influentata de comportamentele toxice din jur. Aveti dreptul sa stabiliti limite si sa decideti in familia voastra, asa ca nu va temeti sa luati atitudine atunci cand este cazul! Chiar daca poate se vor „raci” putin relatiile cu familia extinsa, aveti mult mai mult de castigat: liniste in propriul camin, incredere in sine si control asupra a tot ce decideti sa faceti.

FOTO: Freepik.com

Taguri Familie copii

Articole recomandate

Citeste si despre