Mos Craciun este unul dintre simbolurile copilariei. Magia Craciunului nu ar fi aceeasi pentru copii, fara povestea despre cel care aduce cadouri sub brad. Pe masura ce cresc, copiii incep sa se indoiasca de existenta Mosului si, la un moment dat, inevitabil, afla adevarul. Pe langa curiozitatea nativa a copiilor, mai este si problema pe care si-o pun parintii: este moral sa le spunem o poveste despre un personaj imaginar si sa o vindem drept adevar?
Psihologii spun ca povestea despre Mos Craciun nu este o minciuna in sine. Mai mult decat atat, pentru copii este chiar benefic sa creada in acest simbol al Craciunului, pana la o varsta mai mare. Rachel Sharman, lector in psihologie la Universitatea Sunshine Coast, afirma ca parintii ar trebui sa le spuna copiilor adevarul despre Mos Craciun dupa varsta de 12 ani.
„A crede in lucruri in care adultii nu cred este o componenta perfect normala a copilariei, de la zane pana la monstri de sub pat. A crede in bucurie si bunavointa nu este ceva negativ”, afirma dr. Sharman, care are o experienta de peste 20 de ani in studierea dezvoltarii creierului copiilor.
Ea a explicat ca, in creierul copiilor se secreta ceea ce se numeste dopamina anticipativa, atunci cand vorbesc despre Mos Craciun sau asteapta ziua de Craciun. Potrivit studiilor de specialitate, copiii nu dezvolta notiuni adulte despre logica, cauza si efect, diferenta dintre imaginatie si realitate, pana in jurul varstei de 12 ani.
„Indiferent ca ne place sau nu, exista o multime de interactiuni sociale care implica minciuni sau cel putin mascarea adevarului in moduri destul de complexe. Cuvantul 'minciuna' are conotatii negative, insa o mare parte din interactiunea noastra sociala este bazata pe o anumita forma de minciuna”, a mai explicat specialista.
A crede in Mos Craciun este, asadar, benefic pentru copii. Atunci cand devin capabili sa faca diferenta intre adevar si minciuna, majoritatea copiilor o fac fara probleme. Cei care au anumite tuburari sau intarzieri de dezvoltare vor intelege mai greu conceptul, insa acestea sunt exceptiile. Pentru majoritatea copiilor, Mos Craciun este o figura care aduce bucurie si cadouri la final de an. Chiar si atunci cand isi dau seama sau afla ca Mosul este o inventie, sunt deja pregatiti sa afle adevarul si nu ii va afecta pe cat de tare credem noi.
FOTO: Freepik