Mamele minore de peste 16 ani vor putea decide pentru ele si copilul lor in relatia cu institutiile statului si vor putea beneficia direct de drepturile financiare legale, cum ar fi alocatia de stat pentru copii sau indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, fara sa mai fie nevoie de un intermediar, si anume parinte, partener major etc., scrie avocatnet.ro. Cu alte cuvinte, tinerele vor avea capacitate deplina de exercitiu!
Cadrul legislativ anterior nu permitea mamelor minore sa beneficieze de drepturile financiare sau de servicii sociale in acord cu nevoile lor, potrivit initiatorilor masurii.
Noua lege prevede ca „mamele minore, care au implinit varsta de 16 ani, au dreptul sa decida cu privire la copilul lor, putand sa semneze documente cu caracter medical si/ sau administrativ care au legatura cu ingrijirea, cresterea si dezvoltarea copilului”.
Totodata, Legea 272/2004 a fost completata, astfel incat sa prevada clar ca, in cazul mamelor minore care au implinit varsta de 16 ani, indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului, alocatia de stat pentru copil, atat a mamelor, cat si a copilului ori copiilor lor, dar si orice alte drepturi legale financiare de care beneficiaza copilul ori copiii acestora se acorda mamelor, la solicitarea acestora, potrivit avocatnet.ro.
Asadar, prin legea actuala se stabileste dobandirea capacitatii depline de exercitiu pentru mamele minore care implinesc varsta de 16 ani, respectiv posibilitatea de a decide pentru ele si copilul lor, dar si de a cere si primi o serie de drepturi banesti.
- Surse: avocatnet.ro, digi24.ro
- Foto: Freepik