Numarul copiilor este alegerea ta. Cum sa raspunzi intrebarilor incomode

/ / Modificat: 2020-08-24
Numarul copiilor este alegerea ta. Cum sa raspunzi intrebarilor incomode

Cand ai facut un copil te gandesti ca de acum vei scapa de intrebarile binevoitoare ale rudelor si cunoscutilor referitoare la acest subiect. Insa, surpriza, asta nu inseamna decat ca treci la nivelul urmator: „cand vine urmatorul?”. Si, ce sa vezi, nu vei scapa de aceste discutii nici macar cand ai deja doi copii.

 

Intrebarile legate de „urmatorul” copil pot parea inofensive pentru cei care le adreseaza. Totusi, ele pot fi usor agresive pentru cea careia ii sunt adresate, ba chiar sa ii faca mult rau.

O femeie care tocmai a devenit mama nu se va gandi niciodata la urmatorul copil, imediat dupa asta. Are treburi mai importante, cum ar fi sa se adapteze la noul statut, la noua ordine din viata ei, dictata de acum de ghemotocul pe care abia l-a adus pe lume si care ii ocupa tot timpul si toate gandurile. O femeie care are doi copii s-ar putea sa nu si-l doreasca si pe al treilea si tot asa.

Intrebari precum „te-ai gandit deja sa il faci pe urmatorul?”, „acum urmeaza inca unul, nu-i asa?” sau sugestii gen „sa nu asteptati prea mult pana la urmatorul, ca sa nu fie diferenta mare intre ei” pot fi, dincolo de o invadare a intimitatii, o forma de prejudecata sau de a eticheta pe cineva ca fiind incomplet sau necorespunzator pentru societate.

Daca va deranjeaza astfel de discutii, este in regula sa dati replica, desi riscati sa fie interpretata ca nepoliticoasa. Pana la urma ce este, insa, mai nepoliticos? Sa dai un raspuns onest sau sa te bagi in viata cuiva?

Data viitoare cand cineva va incerca sa va convinga sa mai faceti un copil desi momentan nu va sta gandul la asta sau pur si simplu nu va mai doriti, puteti avea replica pregatita.

Ofera un raspuns direct si cinstit

Sa spui „nu” este cel mai bun mod de a inchide gura oamenilor bagaciosi! Esti singura care poate decide cati copii vei avea si cu siguranta nu trebuie sa dai explicatii amanuntite nimanui. Nici macar mamei tale. Daca te deranjeaza intrebarea, poti chiar sa rogi persoana respectiva sa nu ti-o mai adreseze si alta data.

Raspunde cu o gluma

Uneori o persoana nu se opreste cand primeste un raspuns direct si va incerca sa te convinga ca e mai bine cum crede ea. In astfel de situatii, iti poti folosi simtul umorului si sa gasesti o replica amuzanta drept raspuns.

Da un raspuns optimist celor care iti spun ca vei avea un copil "singur"

A fi singur nu inseamna sa te simti singur, asa cum a fi inconjurat de o multime de oameni nu inseamna ca nu poti sa te simti singur. Un copil unic nu este niciodata singur, daca parintii sunt langa el, si cu siguranta va sti cum sa se descurce in viata.

Avantajul este ca, intr-un fel sau altul, toti suntem singuri in aceasta lume si trebuie stim sa gestionam acest lucru. Copiii singuri la parinti probabil doar invata sa o faca de la o varsta frageda.

Raspunde cu optimism la pesimism

E posibil sa intalnesti persoane care sa iti evidentieze partea negativa, ba chiar dramatica a faptului ca ai un singur copil. Unii iti vor spune ca te va lasa singura atunci cand se va maturiza. S-ar putea sa auzi chiar intrebari de genul „si daca moare?” (nu iti iesi din pepeni in fata unei astfel de ipoteze!). Viata este plina de neprevazut si orice se poate intampla, oricui, oricand. Dar frica de a pierde un copil nu este un motiv suficient de bun pentru a mai face inca unul, daca nu iti doresti cu adevarat.

Spune exact cum te simti

Daca intrebarile legate de urmatorul copil sau o remarca nepotrivita legata de refuzul tau de a mai face inca unul te deranjeaza sau te infurie, este bine sa atentionezi interlocutorul ca ideile sale iti ranesc sentimentele. Aceasta atitudine sincera il va descuraja sa continue o discutie incomoda.

Foloseste un non-raspuns

Daca nu vrei sa prelungesti o discutie sau pur si simplu nu simti nevoia sa dai explicatii, un non-raspuns poate fi de ajutor. Poti spune „multumesc pentru grija” si apoi sa schimbi subiectu.

Lasa interlocutorul sa isi exprime opinia

Nu incerca sa schimbi parerea cuiva si incearca sa nu te enervezi si sa nu reactionezi agresiv. Chiar daca interlocutorul iti prezinta un scenariu negru, chiar daca, poate, parerea sa te jigneste, este posibil ca, orice i-ai raspunde, sa prelungeasca la infinit o discutie inutila, care oricum nu va schimba pozitia nimanui, dar care poate genera un conflict.

Raspunde cu o intrebare

Uneori, cel mai bine este sa raspunzi cu o intrebare pe acelasi subiect. Nu trebuie sa lasi o astfel de discutie sa te destabilizeze si este important sa cauti validarea in propriul sistem de valori, nu in parerile celorlalti. A raspunde cu o intrebare va distrage atentia persoanei cu care stai de vorba si iti va permite sa nu dai explicatii pe care nu doresti sa le dai.

Sursa: brightside.me

Taguri Familie Copii

Articole recomandate

Citeste si despre