Parintii au un copil favorit, orice ar spune, iar acest lucru este normal

/ / Modificat: 2018-02-06
Parintii au un copil favorit, orice ar spune, iar acest lucru este normal

Parintii isi iubesc copiii la fel, insa, cu toate acestea, se pare ca ei au un copil favorit. Un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii arata ca, in familiile cu mai multi copii, unul dintre frati este involuntar favorizat de parinti.

Cercetarea a avut loc la Universitatea din California, sub coordonarea profesoarei Katherine Conger. Studiul s-a intins pe o durata de trei ani, perioada in care au fost atent observate 384 de familii cu copii adolescenti, iar concluzia acestuia a fost ca parintii au un copil preferat. Cercetatorii s-au concentrat pe fratii in care diferenta de varsta era de cel mult patru ani.

Primul nascut, mai avantajat?

Studiul a relevat ca 74% din mamele chestionate si 70% din tati prefera mai mult pe unul dintre copii. Parintii participanti la studiul publicat in Journal of Family Psychology din Statele Unite ale Americii nu au spus insa si care este copilul pe care il prefera mai mult.

Oamenii de stiinta au vorbit insa cu copiii din familiile respective si, din discutiile purtate, ei au ajuns la conculzia ca primul nascut este preferatul familiei, fratii mai mici fiind cei care simteau diferentele facute de parinti intre copii.

Fratii mai mici au spus ca diferentele pe care le percepeau le-au afectat stima de sine, ei avand mai putina incredere in fortele proprii. La randul sau, copilul cel mare din familie simte ca realizarile sale sunt mai importante in ochii parintilor, el fiind primul care obtine un premiu la un concurs sportiv ori la scoala. Insa acest lucru poate sa insemne si o presiune asupra sa, fiindca el se va stradui tot timpul sa se ridice la nivelul asteptarilor parintilor sai, ceea ce uneori poate sa fie frustrant.

Fiecare copil simte ca parintii il prefera pe fratele lui

Cercetarea a mai constatat ca, indiferent de ordinea in care s-au nascut copiii, fiecare dintre micuti este suspicios, la un moment dat, si crede ca parintii lui il favorizeaza mai mult pe celalalt copil. "Toti cei care au frati cred ca fratele sau sora lor este favorizata", a spus Conger, citata de huffingtonpost.com.

Katherine Conger a mai spus, de asemenea, ca este inutil ca parintii sa se simta vinovati din cauza acestui lucru, in conditiile in care oricum fiecare dintre copii are uneori impresia ca parintii il defavorizeaza in fata unui frate sau a unei surori.

Legatura dintre un parinte si copiii sai nu va fi la fel cu toti micutii, este firesc ca relatia sa difere si in functie de personalitatea copilului. Asta nu inseamna ca parintii nu isi iubesc la fel de mult copiii sau ca nu ar fi dispusi sa faca totul astfel incat micutilor sa nu le lipseasa nimic.

O alta veste buna este aceea ca, dincolo de a se lupta pentru a castiga atentia parintilor, fratii ne influenteaza in mod pozitiv viata. Studiile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca persoanele care au frati sau surori sunt mai empatice, mai responsabile, au sanse sa aiba un mariaj mai fericit si au mai multe sanse sa fie, in general, mai fericite pe parcursul vietii. Totodata, relatiile bune dintre frati aduc beneficii si sanatatii.

Taguri Viata de parinte Gelozie frati

Articole recomandate

Citeste si despre