Probabil ca nu exista stapan de caine care sa nu aprecieze un „pupic” din partea animalului sau de companie. Cainii, in special, isi arata afectiunea fata de stapani in diverse moduri, iar linsul este felul lor de a le transmite celor care au grija de ei cat de mult tin la ei. Specialistii atrag insa atentia ca a-l lasa pe caine sa te linga pe fata poate fi un obicei extrem de nesanatos, pentru ca te poti alege cu tot felul de bacterii si virusuri.
Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie atrage atentia asupra unei probleme care afecteaza din ce in ce mai multi oameni. Unele bacterii au devenit rezistente la antibiotice, iar problema se amplifica. Se crede ca utilizarea gresita a medicamentelor influenteaza eficacitatea acestora, dar expertii avertizeaza ca si animalele de companie au un rol dominant in acest sens. Medicii ce la Colegiul Regal Veterinar si de la Universitatea din Lisabona au detaliat problema intr-o lucrare stiintifica, aceasta urmand sa fie publicata in curand.
Cercetatorii au analizat mostre de scaun de la 114 oameni sanatosi, 85 de caini si 18 pisici. In urma analizelor, au descoperit ca 15 oameni erau purtatori ale unor bacterii periculoase si ca jumatate dintre animalele de companie aveau tulpini rezistente la antibiotice. Autorul principal al studiului, Dr. Juliana Menezes, a mai analizat problema si in trecut si nu este prima oara cand stabileste o legatura intre problema bacteriilor rezistente si detinerea unor animale de companie.
Apropierea exagerata de animale are o serie de riscuri
Chiar dinainte de pandemie, rezistenta la antibiotice era o mare amenintare pentru sanatatea publica. Medicul a explicat ca printre afectiunile cel mai greu de tratat, din cauza rezistentei la antibiotice, se numara pneumonia, sepsisul, infectiile tractului urinar si infectiile ranilor.
„Desi nivelul de transmisibilitate din gospodariile pe care le-am studiat este scazut, oamenii aparent sanatosi pot purta bacterii timp de luni de zile si pot fi o sursa de infectie pentru alte persoane mai vulnerabile, cum ar fi batranii si femeile insarcinate. Factorii de risc in ceea ce priveste stapanii de animale includ linsul pe fata si mancatul din aceeasi farfurie. Pentru a reduce raspandirea acestor bacterii, ar fi necesar sa se pastreze o relatie mai indepartata fata de animalele de companie si, de asemenea, sa se respecte normele de igiena”, a declarat Dr. Menezes pentru The Telegraph.
Echipa de cercetatori a analizat in special bacteriile prezente in aparatul gastro-intestinal, iar specialistii explica faptul ca transmiterea acestora are loc pe cale orala. Din acest motiv, medicul recomanda ca proprietarii de animale sa respecte anumite norme de igiena, mai ales daca au si copii si sa ii invete si pe acestia sa le respecte. Printre acestea se numara spalatul mainilor dupa ce ati manevrat materiile fecale ale cainelui, dar si dupa ce il mangaiati pe acesta sau va jucati cu el.
De asemenea, bolurile din care sunt hraniti cainii pot fi sursa de bacterii periculoase. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in urma unui sondaj, s-a constatat ca doar 12% dintre proprietarii de caini spala vasul din care animalul mananca sau bea apa in fiecare zi, in timp ce 18% il spala din trei in trei luni sau chiar mai rar de atat.
FOTO: Freepik