Rolul de bunic: cum respecti limitele si cat de mult intervii in viata nepotilor

/ / Modificat: 2022-03-15
Rolul de bunic: cum respecti limitele si cat de mult intervii in viata nepotilor

A fi bunici este o binecuvantare pentru majoritatea oamenilor. Legatura care se stabileste intre bunici si nepoti este una speciala, iar de multe ori bunicii ajung sa isi iubeasca nepotii mai mult decat pe proprii copii. Atunci cand petrec timp impreuna cu nepotii, bunicii se umplu de energie si de bucurie, iar uneori ajung sa uite de reguli si sa exagereze in anumite privinte. Fie ca le dau micutilor dulciuri fara sa stie parintii, ii lasa la televizor mai mult decat este cazul sau submineaza autoritatea parintilor fara sa isi dea seama, bunicii ajung sa incalce uneori limitele in educatia celor mici.

Chiar daca intentiile sunt bune, acest lucru poate duce adesea la conflicte si poate fi sursa de tensiuni in familie. Seniorii au impresia ca daca au crescut deja o generatie de copii se pricep sa ia deciziile cele mai potrivite si in cazul nepotilor si, de multe ori, „uita” sa ceara acordul parintilor inainte de a lua o hotarare care ii priveste pe nepoti.

De ce este important sa respecti limitele

Limitele si regulile sunt sanatoase in orice relatie, dar au un rol fundamental in relatia bunici-parinti. Ele stabilesc o structura si ajuta la evitarea situatiilor in care cei mici devin confuzi si frustrati pentru ca parintii le interzic un anumit lucru, in schimb bunicii ii lasa sa faca tot ce vor. Copiii vor avea tendinta sa prefere compania si complicitatea bunicilor si sa aiba impresia ca parintii nu sunt de partea lor.

Cel mai dezirabil scenariu este cel in care bunicii isi stiu locul, respecta limitele impuse de parinti si nu isi asuma rolul de a-i educa pe copii, lasand acest lucru in seama mamei si a tatalui celor mici. De multe ori insa se ajunge la contradictii, chiar de fata cu copilul, si chiar conflict, ceea ce nu este de dorit. Parintii trebuie sa fie fermi si sa puna piciorul in prag atunci cand limitele sunt depasite, explicandu-le bunicilor de ce este important sa respecte regulile. Ce pot face bunicii, pe de alta parte? Sa nu se abata de la dorintele parintilor si sa colaboreze pentru bunastarea copiilor. Iata cateva moduri in care bunicii pot fi de ajutor, fara sa intreaca masura!

Respectati dorintele parintilor

Chiar daca nu sunteti de acord cu anumite decizii, amintiti-va ca parintii sunt cei care fac alegeri pentru copiii lor. Atunci cand vi se comunica o regula, incercati sa o respectati fara sa o contestati, chiar daca poate ati face diferit. In educatia copilului este important sa existe consecventa din partea tuturor celor implicati. Tineti-va parerile pentru voi si nu criticati deciziile parintilor de fata cu micutii.

Oferiti-le spatiu

Chiar daca doriti sa ajutati si sa fiti mai tot timpul prin preajma, tanara familie are nevoie de intimitate. Daca parintii va comunica un anumit program de vizitare sau doresc sa petreaca mai mult timp ca familie si nu va solicita ajutorul, respectati acest lucru. Echilibrul si armonia familiei sunt cele mai importante si nu v-ati dori sa fiti sursa unor discutii in contradictoriu intre ei, nu-i asa?

Cereti permisiunea

Daca vreti sa ii cumparati copilului un anumit cadou, sa il duceti la frizer sau sa faceti un anumit lucru impreuna cu el, cereti permisiunea parintilor. Anumite decizii, chiar daca va par minore, s-ar putea sa ii deranjeze pe parinti, asa ca este ideal sa intrebati inainte, pentru a va asigura ca nu vor fi discutii ulterior.

Nu criticati

Fiecare parinte alege cum sa isi creasca copiii, iar daca nu sunteti de acord cu deciziile luate de parinti, incercati sa nu le criticati si sa va pastrati parerile pentru voi insiva. Incercati sa va amintiti cat de greu va era cand ati fost la inceput de drum in cresterea copiilor, puneti-va in locul lor si veti intelege de ce criticile nu aduc nimic bun in relatie.

Pastrati comunicarea deschisa

Comunicarea este cheia pentru a rezolva orice neintelegere sau conflict. Atunci cand nu stiti ce sa decideti pentru copil sau cand ati intrecut limita si parintii s-au suparat, lasati deoparte orgoliul si discutati cu ei. A va recunoaste greseala ajuta mai mult decat a va justifica si a va sustine punctul de vedere. Nu pierdeti niciodata din vedere faptul ca parintii pot decide sa va indeparteze de nepoti, daca nu le convin anumite decizii pe care le luati, iar acest lucru nu este de dorit.

FOTO: Freepik

Taguri Bunici copii Apreciere bunici

Articole recomandate

Citeste si despre