In timpul iernii, starea noastra de spirit are de suferit. Energia si buna-dispozite specifica zilelor calde este inlocuita cu o stare de melancolie. Iti poti infrumuseta zilele geroase cu activitati distractive in familie.
Noi iti aratam cum poti sa iesi din rutina si sa te distrezi alaturi de cei dragi. Iata 10 activitati la care poate participa toata familia si care va vor energiza si va vor binedispune pe toti.
1. Organizati un mini-spectacol
Inainte de cina, puneti in scena un spectacol care sa va includa pe toti. Fiecare dintre voi sa isi demonstreze talentul, poate fi vorba despre interpretarea unui cantec, recitarea unei poezii, un dans deosebit sau o demonstratie de gimnastica. Copiii pot face scenete scurte inspirate din povesti. Puteti chiar sa faceti si un concurs si sa desemnati un arbitru
Nu e nevoie de prea multa organizare, cate un numar scurt, de 2-3 minute, este suficient sa va distrati copios si sa radeti pe saturate. Nu uitati sa faceti si cateva fotografii pentru a va aminti de aceste momente speciale pe care le petreceti impreuna.
2. Pauza de dans
Cand incepi sa te simti iritata si copiii parca nu isi gasesc locul, cea mai rapida metoda de a taia tensiunea este o pauza de dans inopinanta. Da drumul la muzica si ia-ti copiii la dans, ei se vor bucura mult, iar tu vei scapa de starea negativa, umplandu-te de energie cu rasetele lor si miscarile de dans.
Pregateste un playlist special pentru asta, gandeste-te la melodii care sa le placa si celor mici si tie si cand vezi ca atmosfera este incarcata, doar apasa "play".
3. Ziua fara ecrane
Alege o zi din saptamana cand petreceti timp acasa fara ecrane. Asta inseamna fara televizor, jocuri video, calculator, tableta sau telefoane. De multe ori aceste gadgeturi ne obosesc mai mult decat sa ne relaxeze, si o mica pauza de la ele este binevenita.
Puteti sa jucati ceva in familie, jocuri precum Monopoly sau cele de carti sunt perfecte pentru o seara in familie. La fel de bine puteti sa scoateti acuarelele si sa desenati impreuna sau sa realizati obiecte de decor handmade.
4. Seara filmelor
Serile de iarna sunt perfecte pentru a viziona filme in familie. Stabiliti ca o data pe saptamana sa vedeti un film impreuna. Fiecaruia dintre voi ii va veni randul sa aleaga intr-o seara un film si toata familia il va viziona.
Iarna are trei luni, asa ca puteti face luni tematice, o luna dedicata animatiilor, o luna musicalurilor, o luna pentru comedii.
5. Mergeti la muzeu sau la teatru
Dedicati o zi unei vizite la muzeu. Exista o multime de optiuni in functie de pasiunile fiecaruia, puteti merge la muzeul de istorie naturala, la cel de istorie nationala sau la cel de arta. De asemenea, puteti merge intr-o seara la planetariu, copiii vor fi cu siguranta incantati sa vada constelatiile si sa afle mai multe despre ele.
Piesele de teatru pentru copii sunt de asemenea o modalitate de a petrece timpul cu cei mici, fie ca este vorba despre teatru cu papusi, fie ca este teatru traditional.
6. Bucatariti impreuna
Gatitul este o activitate foarte relaxanta, iar in timpul iernii puteti sa ii invatati si pe cei mici cate ceva din tainele bucatariei.
Puteti sa abordati bucatarii traditionale din lume, intr-o saptamana mexicana, in alta chinezeasca sau italieneasca. Nu uitati si de o zi dedicata pregatirii unor deserturi delicioase. Va fi o bucurie nu doar sa gatiti, ci si sa le mancati impreuna.
Gatind impreuna cu tine, copii isi vor dezvolta dexteritatea si vor intelege ca mancarea pregatita acasa cu drag este mai sanatosa si mai gustoasa decat cea de la fast-food. Totodata, daca alegeti sa gatiti impreuna acasa puteti pregati mesele din ingrediente proaspete si sanatoase.
7. Ora de miscare
Exercitiile fizice sunt esentiale pentru o dezvoltare sanatoasa si o stare de spirit buna. In timpul iernii puteti face miscare chiar in living alaturi de cei mici. Pune muzica ritmata si incepeti seriile de exercitii, iti va prinde bine atat tie, cat si copilului.
Nu trebuie sa faceti exercitii complicate, cateva serii de genoflexiuni, fandari si abdomene sunt suficiente pentru a va scoate din starea de letargie specifica iernii. In plus, sportul iti va da energie si te vei simti mult mai bine dupa o sesiunea de miscare, iar in acest fel ii vei da un exemplu pozitiv copilului.
Este esential ca micutul sa inteleaga importanta exercitiilor fizice pentru sanatate, iar pentru asta trebuie sa te aiba pe tine drept model pentru un stil de viata sanatos.
8. Ziua dedicata puzzle-urilor
Faceti puzzle-uri in familie, fiecare poate contribui la realizarea lui iar apoi il puteti inrama. In plus, puzzle-urile il ajuta pe micut sa-si dezvolte gandirea analitica intr-un mod distractiv. Si parintii au de castigat de pe urma acestei activitati, deoarece ele ne ajuta sa ne destindem, iar fiecare ora petrecuta cu cei mici este o incantare pentru noi, parinti.
9. Jocuri pe roluri
Schimbati rolurile pentru cateva ore. Parintii sunt copii, iar copiii parintii. Va fi foarte distractiv sa-i vedeti pe cei mici incercand sa se comporte precum adultii. In plus, este un exercitiu interesant cu ajutorul caruia puteti sa va dati seama cum va percep micutii. Si cei mici vor adera imediat la acest joc si vor incerca sa va imite cum pot ei mai bine.
10. Activitati in aer liber
Joaca in zapada este o bucurie a copilariei si nu putem lasa iarna sa treaca fara sa ne bucuram de ea. Chiar daca afara este frig, daca va imbracati bine, puteti profita de zapada si de activitatile specifice pe care le prilejuieste acest anotimp. Faceti un om de zapada impreuna, faceti ingerasi, dati-va cu saniuta, mergeti la patinoar sau organizati o bataie cu bulgari de zapada - copii contra parinti.
Daca practicati sporturi de iarna, faceti o escapada in weekend la munte. Aerul curat le va face bine copiilor, iar de la 3 ani ii putei pune deja ski-urile in picioare, in timp ce placa de snowboard poate fi folosita de copii incepand cu 8-9 ani.
Sursa foto: freepik