Fara indoiala, vacanta este momentul mult-asteptat si totodata si cel mai planificat in special daca plecam de acasa impreuna cu cei mici. Cu toate acestea, oricate detalii am incerca sa luam in calcul, mereu apar lucruri neprevazute, ca de exemplu, o raceala a micutului exact in prima zi de concediu.
Plecarea de acasa inseamna schimbarea locului cu care copilul tau este obisnuit, modificarea alimentatiei, aer tare de munte sau caldura si soare mai mult decat in mod obisnuit. De aceea, o solutie este sa ai la tine o trusa medicala pe care o poti alcatui impreuna cu medicul pediatru deoarece el cunoaste cel mai bine istoricul medical al celui mic.
Odata pregatita trusa de medicamente, trebuie sa fii atenta sa nu o tii in soare, sau in portbagaj – unde, de regula, este mai cald decat in restul masinii.
Febra poate fi una dintre reactiile intalnite la copiii care pleaca in vacanta pentru prima data. Printre medicamentele care te-ar putea ajuta in astfel de situaÈii se pot numara si antitermicele, care se administreaza in functie de varsta si de greutatea celui mic, chiar si pana la consultul medical.
Frecvente ar putea fi si starile de greata sau ametelile, asa-numitul „rau de masina”, caz in care ar putea ajuta si medicamentele antivomitive. Daca stii ca micutul tau se deshidrateaza foarte repede, sau are probleme de digestie este important sa ceri medicului cateva recomandari inainte de a pleca la drum.
In vacanta, parca mai mult decat oricand, copiii sunt foarte zburdalnici asa incat micile accidente, vanatai sau julituri, sunt frecvente in astfel de situatii, ii alinam pe cei mici cu multe imbratisari, insa luxatiile si intinderile musculare vor necesita mai multa ingrijire. Primul pas este sa il ajuti pe cel mic sa se linisteasca, sa incerce sa evite miscarile bruste, timp in care pe zona afectata, dupa caz, ai putea aplica un bandaj, eventual si o compresa cu gheata. Daca vei observa ca durerile nu scad sau chiar sunt mai mari, ori ca micutul se deplaseaza mai greu, mergi la medic. Din trusa ta nu ar trebui sa lipseasca nici o solutie dezinfectanta pentru julituri sau rani.
Mai mult decat atat, daca alegeti o destinatie exotica, vorbeste inainte cu medicul pentru a verifica in ce masura durata drumului si conditiile de temperatura si umiditate sunt potrivite pentru varsta celui mic. Este posibil fie sa fie nevoie sa va schimbati planurile, sau poate chiar sa fie necesar sa ii faci celui mic niste analize specifice si vaccinuri.
Calatorie placuta!