Sindromul copilului mijlociu, intre mit si realitate. Cum il recunosti

/ / Modificat: 2023-05-02
Sindromul copilului mijlociu, intre mit si realitate. Cum il recunosti

Sa ai o familie numeroasa poate fi distractiv, dar si un adevarat haos. Cu cat copiii sunt mai multi, cu atat pare mai frumos, dar nu la fel de fermecatoare poate fi situatia si pentru unii dintre cei mai mici membri ai familiei. Cand ai trei sau mai multi copii, viata celor nascuti la mijloc poate fi destul de dificila, mai ales daca parintii nu stiu ce trebuie sa faca.

Copilul mijlociu este, de obicei, cel care are viata cea mai grea dintre frati. Copilul mijlociiu este si frate mai mare, si frate mai mic; el isi priveste de multe ori parintii punand pe primul plan doar copilul mai mare si pe cel mai mic. Multi ajung, astfel, sa dezvolte sindromul copilului mijlociu.

Cum se manifesta sindromul copilului mijlociu

Indivizii cu sindromul copilului mijlociu simt ca nu primesc suficienta atentie si s-ar putea sa inceapa sa manifeste anumite comportamente menite tocmai sa atraga privirile parintilor. Simtindu-se ignorati, copiii miijlocii ar putea sa se considere neiubiti si neimportanti pentru parinti. Ei asteapta, insa, mereu sa fie observat si, cand acest lucru nu se intampla, foarte probabil va face un gest menit sa-l aduca in centrul atentiei, fie ea si negativa.

Se „vindeca” sindromul copilului mijlociu?

Parintii au un rol essential in felul in care un copil iese din etapa sindromului copilului milociu. El are nevoie sa petreci timp cu el, sa-I acorzi atentie doar lui, chiar si pentru perioade scurte de timpș. Se va simti, astfel, in siguranta si special.

Copilul mijlociu are, de obicei, cea mai scazuta stima de sine dintre frati. Il poti face, insa, sa aiba mai multa incredere si mai mult respect de sine aratandu-i ca pui pret pe parerile lui, ca are si el un cuvant de spus in familie.

Nu ezita sa-l lauzi pentru reusitele lui si evita comparatiile cu fratii lui. Incurajeaza-l sa fie unic si lasa-l sa faca propriile alegeri. Ajuta-l sa-si urmeze pasiunile fara sa le privesti prin prisma experientei avute cu fratele sau fratii mai mari. De asemenea, nu-l priva de lucrurile care il pasioneaza si nu-i rapi bucuriile. Valideaza-i emotiile si recunoaste ca uneori poate gresiti voi, parintii, fata de el. Asigura-l permanent ca il iubesti pentru ca asta poate rezolva multe probleme si ii va alunga grijile.

FOTO: Freepik

Taguri Atentie copii Afectiune frati

Articole recomandate

Citeste si despre