Nepotii sunt binecuvantare in viata bunicilor, dar este valabil si invers. Intre bunici si nepoti se creeaza o legatura speciala si de multe ori se spune ca bunicii isi iubesc nepotii mai mult decat pe propriii copii. In plus, a avea aproape o pereche de bunici la care sa apelezi atunci cand ai nevoie sa te ajute cineva cu cei mici este o adevarata binecuvantare si pentru parinti. Mai mult, bunicii se incarca cu energie atunci cand sunt in preajma nepotilor si ar face orice pentru ei.
Rar auzi un bunic dedicat ca ii refuza ceva nepotelului sau. Insa dincolo de faptul ca au grija de ei si ii iubesc neconditionat, relatia dintre bunici si nepoti este speciala din mai multe puncte de vedere. Stiinta a analizat aceasta legatura deosebita si a scos la iveala beneficiile pe care le are pentru fiecare dintre cele doua parti.
1. Vor avea tot timpul un sprijin
Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Oxford arata ca fetitele si baietii care sunt apropiati de bunicii lor au mai putine probleme emotionale si de comportament si fac fata mai bine evenimentelor nefericite ale vietii, cum ar fi bullying, divortul parintilor sau pierderea cuiva drag. Bunicii ofera un sentiment de siguranta si sprijin, iar copiii stiu ca se pot baza pe ei si astfel trec mai usor prin experientele neplacute.
2. Au o identitate generationala ii ajuta pe copii
Exista studii care arata ca a avea o identitate generationala si a intelege istoria familiei ii ajuta pe copii sa aiba un control mai mare asupra vietii lor, chiar si atunci cand sunt situatii stresante. Psihologii care au analizat felul in care s-au raportat copiii americani la atacurile teroriste din 11 septembrie au descoperit ca aceia care aveau o istorie familiala bogata au facut fata mai bine stresului. A sti de unde vine familia lor, cu ce s-a ocupat si ce origini are ii ajuta pe copii sa inteleaga ca daca generatiile anterioare s-au descurcat si au trecut peste incercarile dificile ale vietii, si ei pot sa o faca.
3. Legaturile stranse cu bunicii ii ajuta pe copii sa fie mai empatici cu batranii
O cercetare la care au participat peste 1.000 de copii din Belgia cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani care au o relatie apropiata cu bunicii lor a aratat ca acesti copii manifesta mai multa empatie fata de persoanele in varsta. Copiii care nu au o relatie apropiata cu bunicii lor au mai multe preconceptii legate de oamenii mai in varsta.
4. Copiii care sunt apropiati de bunici au mai putine sanse sa faca depresie la maturitate
Un studiu realizat in 2014 la Boston College a aratat ca o relatie stransa intre bunici si nepoti ii face pe ambii sa aiba un risc mai scazut de a dezvolta depresie sau alte boli psihice. Pe bunici ii fereste si de afectiunile care au legatura cu pierderile de memorie, pentru ca sunt tot timpul expusi la idei noi de catre nepoti si trebuie sa tina pasul cu acestia.
5. Bunicii care se ocupa de nepoti traiesc mai mult
Batranii au nevoie de activitate, au nevoie de un scop care sa ii mentina energici si sanatosi, iar nepotii sunt cea mai buna motivatie pentru ei, pentru ca ii ajuta sa isi pastreze vitalitatea si energia. Cercetarile sugereaza ca bunicii care se implica in cresterea nepotilor lor traiesc, in medie, mai mult cu cinci ani decat bunicii care nu au un rol activ in cresterea nepotilor.
FOTO: Freepik