Un studiu recent, realizat de Universitatea Harvard, sugereaza ca mamele care au avut un stil de viata mai sanatos, avand obiceiuri precum o buna dieta si un program regulat de exercitii fizice, au redus riscul de obezitate al copiilor lor.
Studiul, condus de Scoala de Sanatate Publica T.H. Chan, din cadrul Universitatii Harvard, a descoperit ca femeile care au urmat cinci obiceiuri sanatoase au avut cu 75% mai putine sanse sa aiba un copil obez, decat femeile care nu au urmat niciunul dintre acele obiceiuri.
Cercetatorii au analizat date de la 24.289 de copii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani, nascuti de 16.945 de femei, care se inscrisesera anterior in alte doua studii mai mari.
Cercetatorii s-au axat pe cinci obiceiuri: o dieta de inalta calitate, exercitii fizice regulate, un indice de masa corporala sanatos (IMC), nefumatoare, consum usor spre moderat de alcool.
Rezultatele au relevat ca mamele care au urmat patru din cele cinci obiceiuri s-au incadrat la un risc mai mic de obezitate in ceea ce i-a privit pe copiii lor, remarcandu-se faptul ca nu s-a facut in mod semnificativ o asociere cu dieta.
Cu toate acestea, mamele care au urmat toate cele cinci obiceiuri au avut un risc cu 75% mai scazut pentru ca micutii lor sa devina obezi, fata de mamele care nu au urmat niciunul din aceste obiceiuri.
„Studiul de la Universitatea Harvard a fost primul care a demonstrat ca un stil de viata sanatos, in general, depaseste cu adevarat orice alti factori individuali, care tin de un stil de viata sanatos, pe care mamele ii urmeaza, atunci cand vine vorba de reducerea riscului de obezitate la copiii lor”, a declarat Qi Sun, autorul principal al studiului si profesor asistent la „Harvard's Department of Nutrition”.
De asemenea, studiul a constatat ca mamele si copiii care au un stil de viata mai sanatos reduc riscul de obezitate in randul copiilor cu 82%.
Studiile anterioare au sugerat ca obezitatea care apare in timpul copilariei poate duce, mai tarziu, la un adult cu o greutate nesanatoasa, crescand riscul bolilor de inima si al altor afectiuni.
Un studiu publicat in „New England Journal of Medicine” a avertizat ca daca tendintele actuale de obezitate continua, mai mult de jumatate dintre copiii si adolescentii din SUA vor fi obezi pana la varsta de 35 de ani.
Dar nu este vorba doar de stilul de viata al mamelor. Cand vine vorba daca micutii lor vor deveni obezi, stilul de viata al parintilor ar putea juca un rol important. Un studiu realizat in 2017 de catre Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg a constatat ca tatii care au fost mai implicati in cresterea copiilor au redus, de asemenea, riscul de obezitate in randul acestora.