Studiile au confirmat: al doilea copil din familie are tendinta sa fie rebel. Care este motivul si cum putem gestiona situatia

/ / Modificat: 2022-01-10
Studiile au confirmat: al doilea copil din familie are tendinta sa fie rebel. Care este motivul si cum putem gestiona situatia

Atunci cand in familie vine al doilea copil, parintii incep sa isi puna o multime de intrebari: cum se vor descurca, cum va accepta primul nascut venirea altui bebelus, cum se vor intelege cei doi frati cand vor creste si lista poate continua. Un lucru este cert: nu este usor sa faci ca lucrurile sa functioneze perfect cu doi copii, iar provocarile pe care le intampina parintii sunt multiple.

Se crede de multa vreme ca al doilea copil este mai rasfatat si are tendinta sa faca mai multe probleme in familie, iar acum s-a confirmat: studiile arata clar ca al doilea nascut are tendinta sa fie rebelul familiei.

Potrivit unei cercetari conduse de economistul Joseph Doyle, copiii mai mici din familie sunt mai predispusi sa aiba comportamente rebele. Probabilitatea este de doua ori mai mare in cazul in care al doilea nascut este baiat, decat in cazul fetelor.

„Consider ca rezultatele arata clar ca al doilea nascut, in comparatie cu fratele mai mare, are sanse mai mari sa fie suspendat de la scoala, sa ajunga la inchisoare sau sa faca lucruri care intra la delincventa juvenila”, a declarat Doyle.

Fratii mai mari, modele pentru cei mici

Cercetatorul are si o explicatie pentru faptul ca mezinii din familie sunt adesea cei mai rebeli. Acest lucru are legatura ce influenta pe care fratii mai mari o exercita asupra lor, acestia fiind considerati adesea de catre cei mai mici drept modele demne de urmat.

„Primul nascut are modele, care sunt adultii. Iar al doilea, nascut mai tarziu, are drept model fratele cu cativa ani mai mare”, a completat Doyle.

Concluzia studiului a fost trasa in urma analizei unor seturi de date primite de la familii din Danemarca si Florida. In ciuda faptului ca sunt state de pe continente diferite, care au culturi total diferite, rezultatele nu difera cu mult.

„In familiile cu doi sau mai multi copii, baietii care sunt mai mici au cu 20 pana la 40% mai multe sanse de a fi indisciplinati la scoala si de a intra in sistemul de justitie penala, comparativ cu fratii lor mai mari. Datele ne permit sa examinam o serie de mecanisme potentiale, iar dovezile exclud diferentele care tin de sanatate sau de calitatea scolii alese pentru copii”. a mai adaugat cercetatorul.

Parintii petrec mai mult timp cu primul nascut

Cercetatorul a explicat ca acest lucru se intampla din cauza ca parintii petrec mai mult timp cu primul nascut decat cu al doilea. Ei au mai mult timp sa se ocupe de educatia lor, sa se joace cu ei si sa le ofere modele. In timp ce, atunci cand vine pe lume al doilea copil, parintii sunt mai preocutati de treburile casnice, de asigurarea traiului zilnic, iar cei doi copii se joaca mai mult impreuna decat cu parintii. Acesta nu este un lucru rau sau gresit, insa influenta fratelui mai mare se poate vedea in comportamentul celui mic.

Este bine cunoscut faptul ca atunci cand sunt doi copii, se indeamna unul pe celalalt sa faca prostii, devin complici si se influenteaza reciproc, ajungand sa faca lucruri pe care daca ar fi un singur copil, probabil ca nu le-ar face. Acest lucru nu inseamna ca toti copiii care au venit mai tarziu in familii vor fi rasfatati sau predispusi sa faca prostii sau sa incalce legea. Dincolo de studii, cercetari si statistici, fiecare copil in parte este diferit si se dezvolta in felul lui, indiferent de infruenta fratilor sau a altor copii din jur.

Taguri Familie copii Nastere al doilea copil

Articole recomandate

Citeste si despre