Studiile au dovedit: copiii care petrec mai mult timp cu tatii invata mai repede

/ / Modificat: 2022-01-11
Studiile au dovedit: copiii care petrec mai mult timp cu tatii invata mai repede

Fiecare copil este ca un burete, care absoarbe informatie inca din primele saptamani de viata. Este ceea ce psihologii numesc dezvoltare cognitiva, iar ea se intampla sub ochii parintilor. Bebelusii fac progrese extraordinare de la o saptamana la alta, atat in ceea ce priveste dezvoltarea fizica, dar mai ales psihologica. Din acest motiv, este important ca ambii parinti sa fie implicati in cresterea copiilor, pentru ca mama si tatal au roluri atat de diferite, care se completeaza excelent.

Daca rolul mamei este indiscutabil, iar bebelusul este dependent de ea inca din primele clipe de viata, in ceea ce-l priveste pe tata poate ati fi tentati sa credeti ca el nu este obligatoriu sa fie atat de prezent in viata bebelusului. Nimic mai gresit! Rolul tatalui este esential in dezvoltarea copilului si din ce in ce mai multe studii arata acest lucru.

O cercetare realizata de o echipa de la Imperial College London, King's College London si Oxford University a analizat comportamentul bebelusilor ai caror tati s-au jucat cu ei inca de la varsta de 3 luni. In cadrul studiului, cercetatorii au filmat mai multi tati jucandu-se cu copiii lor de 3 luni timp de 3 minute pe un covoras de activitati și i-au filmat din nou citindu-le povesti, dupa ce copiii au implinit 2 ani.

Cercetatorii au observat ca bebelusii ai caror tati s-au jucat cu ei inca din primele luni de viata recunosteau mai usor formele si culorile. In plus, copiii carora tatii le citeau povesti erau mai atenti, mai concentrati, aveau limbajul mai dezvoltat si gaseau mai usor solutii pentru probleme adaptate varstei lor. Interactiunea cu tatii a ajutat, asadar, la dezvoltarea cognitiva mai rapida a copiilor.

Interactiunea cu tatal influenteaza comportamentul social al copilului

Tot datorita acestui studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca dezvoltarea sociala a copilului este influentata de interactiunea cu tatal sau. Indiferent cat de putin timp ar avea la dispozitie taticii, este important sa il petreaca alaturi de copiii lor. Psihologii arata ca lucrurile pe care copiii le invata de la tatici sunt diferite de cele pe care le invata de la mamici. Toate contribuie la educatia si dezvoltarea copilului, pe plan social, intelectual si emotional.

Tatii le pot transmite copiilor valori precum curajul, pasiunea pentru sport, dragostea pentru natura etc. In plus, tatii sunt mai relaxati si le ofera copiilor mai multa libertate de explorare. In timp ce mamele ii pot invata pe cei mici ce sunt rabdarea, indemanarea sau atentia la detalii.

Fiecare copil isi creeaza amintiri care au legatura cu unul dintre parinti sau cu amandoi. Atunci cand cresc, multi copii se gandesc la tata atunci cand isi amintesc momentele in care au invatat sa mearga pe bicicleta, sa inoate sau sa construiasca folosind cuburi din lemn, de exemplu. Indiferent cat de putin timp liber ati avea, fie ca sunteti mama, fie ca sunteti tata, faceti ca acel timp pe care il petreceti cu copilul vostru sa conteze! Copiii invata din experiente si din modelele pe care adultii le ofera si este important sa fiti prezenti in viata lor, inca de la nastere. Parintii ar trebui sa se completeze reciproc si sa faca echipa, pentru ca scopul principal – o educatie sanatoasa – sa fie atins cu brio!

Taguri Timp copii parinti Tata copii

Articole recomandate

Citeste si despre