Sucurile naturale din fructe in alimentatia copilului - sunt sau nu recomandate?

/ / Modificat: 2017-05-31
Sucurile naturale din fructe in alimentatia copilului - sunt sau nu recomandate?

Este sau nu bine sa le dam copiilor sucuri sau smoothie-uri din fructe? Consumul de sucuri de fructe poate provoca obezitate? Nu este, totusi, de preferat sa le oferim copiilor nostri fructe intregi?

serban damianAcestea sunt doar cateva intrebari pe care le-am tot intalnit pe diverse forumuri si grupuri de parenting si la care am hotarat sa raspundem cu ajutorul dr. Serban Damian, medic specialist in medicina de familie cu drept de libera practica, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti, membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti. Totodata, dr. Serban Damian este specializat si in nutritie sportiva, fiind singurul medic din Romania care a urmat programul organizat de Comitetul Olimpic International si condus de specialisti in nutritie de la cele mai mari universitati din lume.

Sucul in alimentatia copiilor ramane un subiect care preocupa parintii la orice varsta a copiilor. Chiar daca unii parinti au impresia ca daca este facut natural, din fructe proaspete, el poate fi consumat oricand si oricum de cei mici, se insala. De exemplu, bebelusii care sunt alaptati la san nu au nevoie de niciun surplus de lichide sau mancare pana la varsta de 6 luni, cand incepe diversificarea.

Te sfatuim sa investesti intr-un blender sau intr-un storcator profesional de fructe si sa prepari tu un suc, smoothie sau mousse de fructe pentru intreaga familie. Astfel, te asiguri ca fructele nu isi pierd din nutrienti si nu au zahar adaugat. Cu toate acestea, sucurile si smoothie-urile nu trebuie sa inlocuiasca mereu fructele intregi, ci sa reprezinte mai degraba o modalitate prin care sa ii faci pe cei mici sa accepte mai usor fructele sau legumele.

suc-fructe

Iata ce spune dr. Serban Damian despre consumul de sucuri si smoothie-uri din fructe:

1. Care sunt beneficiile consumului de sucuri si smoothie-uri din fructe?

Dr. Serban Damian: Sucurile si mousse-urile din fructe pastreaza o mare parte din calitatile nutritive ale fructelor integrale, de aceea pot fi integrate in alimentatia oricaruia dintre noi. Pentru copii prezinta un beneficiu suplimentar, acela de a fi acceptate mai usor, astfel incat putem sa inlocuim macar o portie zilnica de fructe cu astfel de preparate.

2. Nu ar fi de preferat sa se consume totusi fructe intregi?

Dr. Serban Damian: Ba da, aceasta este prima alegere. Sucurile si mousse-urile sunt variante alternative excelente. Nimeni nu spune ca ar trebuie sa le alegem doar pe acestea, insa e bine sa fim constienti ca mentin o buna parte din beneficiile fructelor intregi.

3. De la ce varsta considerati potrivit consumul de sucuri naturale?

Dr. Serban Damian: Sucurile de fructe se introduc in alimentatia copiilor atunci cand incepe diversificarea, dupa varsta de 6 luni si in cantitati mici. Piureul de mere este unul dintre primele preparate cu care intra in contact copiii din Romania.

4. Care ar fi maximul cantitatii de suc pe care ar trebui sa il consume un copil zilnic?

Dr. Serban Damian: Daca vorbim de suc, cantitatea optima este de 1, maximum 2 pahare pe zi. Totodata, una dintre portiile de fructe si legume recomandate spre a fi consumate zilnic, poate fi inlocuita cu un suc 100% sau un mousse de fructe si legume.

sucuri-fructe

5. Cand recomandati sa consume copiii, dar si adultii, sucul?

Dr. Serban Damian: Nu este o regula anume in acest sens. Probabil ca cel mai bine este odata cu mesele, dar pot fi baute si dimineata la micul dejun sau intre mese ca o gustare.

6. Avand in vedere continutul de fructoza, care este tot o forma de zahar, consumul sucului de fructe poate provoca obezitate?

Dr. Serban Damian: Excesul de zaharuri, indiferent de originea sa, poate favoriza dezvoltarea obezitații. In contextul unei alimentatii echilibrate, daca se consuma un pahar de suc pe zi, nu exista un astfel de risc. Cu toate acestea, daca se bea un litru de suc, iar alimentatia este una neechilibrata/ haotica, atunci da, nivelul de grasime va creste. Este gresit sa credem ca un suc 100% poate provoca obezitate deoarece este plin de substante nutritive valoroase, de minerale si vitamine.

Acest interviu face parte din campania de informare și educare finantata de Uniunea Europeana despre beneficiile consumului de fructe si legume “Mousse si suc 100% - aici sunt vitaminele istete”.

Taguri Sucuri copii Suc fructe alimentatie copii Sucuri naturale

Articole recomandate

Citeste si despre