Tragi de timp? Afla cum sa nu mai amani lucrurile

/ / Modificat: 2024-03-18
Tragi de timp? Afla cum sa nu mai amani lucrurile

 

Toata lumea procrastineaza. Ne amanam atributiile pana în ultima clipa, suntem rapid distrasi de lucrurile din jurul nostru si desfasuram unele activitati fara a face realmente ceva util.

Si, de cele mai multe ori,  nu ne simtim deloc bine pentru ca nu am terminat lucrurile importante. Ne uitam la altii, care sunt mai activi decat noi, si începem sa credem ca suntem doar niste oameni lenesi, incapabili, care nu vor realiza niciodata nimic maret. Lupta cu procrastinarea este ca o lupta cu un monstru launtric care nu moare niciodata - si aceasta fiara traieste în fiecare dintre noi.

Despre obiceiul de a amana lucrurile, hipnoterapeutul Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, afirma “Procrastinarea este o problema cu care se confrunta multi oameni în viata lor de zi cu zi. Este definita ca amanarea actiunilor sau a sarcinilor importante în favoarea activitatilor mai putin urgente sau placute. Cu toate ca poate parea inofensiva la început, procrastinarea poate avea consecinte negative asupra starii de sanatate, a relatiilor si a performantei în diverse domenii ale vietii. 

Dar cum putem sa depasim obiceiul de a amana si sa devenim mai eficienti în gestionarea timpului nostru?

  1. Stabileste obiective clare si realiste. Începe prin a-ti stabili obiective clare si realizabile. Divizeaza sarcinile mari în sarcini mai mici si seteaza termene limita realiste pentru fiecare dintre ele. Acest lucru te va ajuta sa te concentrezi pe lucrurile pe care trebuie sa le faci si sa eviti sentimentul de coplesire care poate duce la procrastinare.
  2. Renunta la perfectionism. Una dintre cele mai frecvente cauze ale procrastinarii este perfectionismul, caci din cauza lui te poti îndrepta direct catre esec. În loc sa astepti ca lucrurile sa se întample asa cum îti închipui, concentreaza-te asupra actiunilor. Succesul se obtine, de cele mai multe ori, prin limitarea castigurilor minore la actiunile propriu-zise.
  3. Descopera costul non-actiunii. Atat în ​​economie, cat si în procesul de luare a deciziilor, avem tendinta de a evita pierderile, în loc sa obtinem castiguri echivalente. Psihologii numesc acest fenomen aversiune pentru pierderi. Procrastinam pentru ca nu vrem sa pierdem confortul pe care îl avem. Interesant este faptul ca putem folosi acest lucru în favoarea noastra prin constientizarea costului non-actiunii. Gandeste-te la ceea ce vei pierde - oportunitati, bogatie, timp - daca nu iei masuri. Acest lucru poate deveni un stimulent, împingandu-te înainte si scapandu-te din ghearele stagnarii.
  4. Trucul de 2 minute. Mintea noastra are nevoie de o satisfactie instantanee. Vrem rezultate rapide si bune fara a face eforturi. Este dificil sa faci primul pas cand ceea ce te asteapta este îngrozitor, adica doua ore de munca. În acest moment, nu te mai concentra asupra finalizarii unei sarcini. În schimb, concentreaza-te pe efectuarea acestei sarcini timp de doar doua minute. Si gandeste-te ca cele doua minute vor usura urmatoarele doua minute si, în cele din urma, vei termina ceea ce trebuie sa faci.
  5. Înlatura stimulii care încurajeaza procrastinarea. Adesea procrastinarea este un obicei. Fiecare obicei are declansatorul sau: atunci cand apare declansatorul, intram într-o rutina automata - în acest caz, amanam munca sau ne lasam distrasi, apoi primim o recompensa - de obicei relaxarea sau iluzia de a fi productiv. Una dintre cele mai bune modalitati de a elimina procrastinarea este de a identifica aceste declansatoare si, apoi, de a schimba rutina. Deci, în loc sa te lasi distras, citeste o carte sau mergi la o plimbare atunci cand nu te poti concentra.
  6. Recompenseaza-te. Ofera-ti recompense pentru a-ti motiva munca si pentru a-ti mentine concentrarea. Stabileste-ti obiective intermediare si ofera-ti mici recompense dupa ce le-ai atins. Aceste recompense pot fi orice, de la o pauza scurta pentru o gustare preferata sau pentru a face o plimbare, pana la o seara de relaxare cu prietenii sau o activitate pe care o iubesti.
  7. Începe chiar acum. Uneori, cel mai greu pas este sa începi. În loc sa mai amani, începe chiar acum. Chiar daca începi cu o mica actiune, acest lucru te va ajuta sa intri în flux si sa îti cresti motivatia pentru a continua.

“Majoritatea dintre noi ne putem identifica cu plictiseala, frustrarea si stresul pe care procrastinarea le poate provoca. Depasirea procrastinarii nu este un eveniment care se petrece peste noapte, este un proces. Asta înseamna ca nu trebuie sa faci totul imediat, ci sa începi cu pasi mici dar siguri, de la cele mai de baza activitati.” concluzioneaza Eugen Popa.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat în metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic în toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, în Europa, Asia si Statele Unite, iar pana în prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

Articole recomandate

Citeste si despre