Rutina de somn a copilului poate fi o adevarata provocare pentru parinti. Indiferent ca ai un bebelus de cateva luni sau un copil mai mare, „lupta” care se da in unele seri pentru a reusi sa-l adormi poate fi epuizanta. Dincolo de sfaturile pe care majoritatea parintilor le stiu deja, cum ar fi crearea unei rutine, program de somn asemanator in fiecare zi etc, exista un truc mai putin cunoscut, dar extrem de eficient, care ii ajuta pe copii sa adoarma mai repede.
Multi parinti folosesc lumini de veghe in camera copilului. Acestea pot fi veioze sau lumini de diverse culori, proiectate pe tavan. Cea mai buna metoda pentru a adormi copiii presupune sa folosesti o lumina rosie, difuza, in dormitor. Efectele au fost testate si confirmate de Dr. Sofia Axelrod, mama si neurocercetator. Aceasta si-a dedicat o mare parte din timp studiului somnului.
“Toti avem capacitatea de a dormi mai bine datorită unui instrument biologic puternic: ceasul circadian”, a explicat aceasta.
Tipul de lumina care ne ajuta pe toti sa dormim mai bine
Chiar daca bebelusii nu au foarte bine dezvoltat ritmul circadian in primele luni de viata, si ei pot fi ajutati sa doarma mai bine noaptea, spune Dr. Axelrod. Aceasta a descoperit, in urma cercetarilor, ca expunerea la lumina rosie influenteaza ritmul circadian, indiferent de varsta.
Potrivit neurocercetatoarei, lumina albastra, rece, adica aceea produsa de telefon, de ecrane, de becuri creste productia de cortizol si ne face sa fim energici si alerti pe timpul zilei. Daca ne expunem la lumina albastra seara, creste productia de cortizol si scade cea de melatonina, hormonul care ne ajuta sa adormim. Din acest motiv, este de preferat ca seara sa ne expunem la o lumina rosie, care face exact opusul.
O veioza cu lumina rosie ajuta la cresterea productiei naturale de melatonina, iar somnul va veni mai repede. Poti lasa o lumina de veghe de culoare rosie aprinsa pe tot parcursul noptii sau o poti folosi la nevoie, atunci cand te trezesti pentru anumite nevoi ale copilului. Este instrumentul perfect pentru a crea programe si rutine de somn si pentru a imbunatati calitatea somnului atat la copii, cat si la adulti, sustine Dr. Sofia Axelrod.
FOTO: Freepik