Mini-vacanta de Pasti se apropie cu pasi repezi si ar fi pacat sa nu profiti de zilele libere si de vremea frumoasa pentru a te relaxa in aer liber, alaturi de familie! Fie ca planificati o drumetie sau activitati in aer liber, exista riscul producerii unor mici accidente: cazaturi usoare, intepaturi de insecte etc. Orice rana sau plaga necesita ingrijire imediata, pentru a preveni o infectie sau consecinte neplacute. Prin urmare, o trusa de prim ajutor nu ar trebui sa-ti lipseasca din bagaj sau din masina!
Pe langa instrumentele necesare curatarii, dezinfectarii si pansarii ranilor, afla ce trebuie sa mai contina trusa de prim-ajutor astfel incat tu si cei dragi sa va bucurati din plin de timpul petrecut in aer liber!
Cum trebuie sa arate trusa de prim ajutor?
Instrumentele si materiale sanitare, precum si medicamentele necesare pentru acordarea primului ajutor trebuie depozitate intr-o cutie rigida, din material plastic rezistent, cu colturi si muchii rotunjite. Cutia trusei sanitare trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
- sa fie etansa, prevazuta cu un sistem de inchidere ferm, pentru a proteja continutul trusei de praf si umezeala;
- sa fie inscriptionata cu denumirea produsului si a furnizorului sau, dupa caz, a producatorului;
- sa fie transparenta, astfel incat sa permita vizualizarea continutului sau sa aiba inscriptionata lista continutului;
- sa fie dimensionata si compartimentata corespunzator, pentru a garanta depozitarea si asigurarea integritatii componentelor.
Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor?
Trusa sanitara folosita pentru acordarea primului ajutor medical trebuie sa contina urmatoarele 8 instrumente si materiale esentiale:
1. Penseta
Penseta este o un instrument care nu trebuie sa lipseasca din trusa ta de prim ajutor. Cu ea poti extrage, in siguranta, orice aschie care iti poate perfora pielea. Totodata, te ajuta sa elimini capusele in cel mai sigur mod cu putinta. Dezinfectateaza penseta cu alcool bine, inainte si dupa fiecare utilizare, pentru a distruge germenii care pot cauza infectarea ranii.
2. Crema cu hidrocortizon
Pune in trusa de prin ajutor doua tuburi mici de crema cu 1% hidrocortizon, pentru a putea trata rapid piscaturile de insecte, care provoaca mancarime. Hidrocortizonul este un steroid topic care calmeaza radid senzatia de mancarime si reduce inflamatia.
3. Dezinfectant pentru maini si manusi de unica folosinta
Daca ai plecat in excursie cu copiii si unul dintre ei cade si se raneste, ultimul lucru pe care vrei sa-l faci este sa atingi rana cu mainile murdare. Dezinfecteaza-ti mainile cu gel pe baza de alcool, daca apa si sapunul nu-ti sunt la indemana. Pune-ti apoi o pereche de manusi din latex, pentru a examina si trata rana. Odata ce ai pansat plaga, dezinfecteaza-ti din nou mainile.
4. Analgezice si antipiretice
Nicio trusa de prim ajutor nu ar fi completa fara medicamente pentru calmarea durerii (analgezice: Ibuprofen, Paracetamol, Aspirina ) si scaderea febrei (antipiretice). Aspirina, paracetamolul (acetaminofen) si ibuprofenul sunt cele mai populare analgezice, utilizitate la nivel mondial. Sub nicio forma nu administra aspirina copiilor si adolescentilor, din cauza riscului de hepatita fulminanta si edem cerebral. Aceasta reactie grava la aspirina este cunoscuta sub numele de sindromul Reye.
5. Tifon si leucoplast
In cazul in care te-ai zgariat sau te-ai taiat, foloseste tampoane din tifon steril pentru a aplica presiune pe rana, pana la oprirea sangerarii. Tifonul poate fi folosit si la pansarea plagilor, impreuna cu banda de leucoplast.
6. Solutii pentru curatarea plagilor
Inainte sa bandajezi rana, trebuie sa o cureti cu ajutorul unor tampoane sterile imbibate intr-o solutie antiseptica (rivanol sau betadina) sau al unui spray dezinfectant (Oximed – are si proprietati antibiotic si se aplica direct pe rana). Apa sterila sau serul fiziologic este si ea extrem de utila pentru tratarea leziunilor oculare.
7. Crema cu antibiotic
O crema sau un unguent cu antibiotic (Baneocin, Fluocinolon N) are mai multe utilizari cheie. Protejeaza rana, tinand departe germenii care pot cauza o infectie si mentine zona umeda, grabind vindecarea. Totodata, previne lipirea ranii de pansament.
8. Medicamente antialergice
Reactiile alergice usoare pot fi tratate cu antihistaminice precum Aerius sau Claritine. Persoanele care sufera de alergii grave ar trebui aiba in trusa de prim ajutor si epinefrina injectabile. In caz de soc anafilactic - o reactie alergica severa si potential mortala, epinefrina iti poate salva viata.
Cum sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor?
Odata ce ai facut rost de toate materialele necesare pentru trusa ta mobila de prim ajutor mobil, vei avea nevoie sa le depozitezi intr-o cutie, pentru a le mentine curate si uscate. Poti folosi la fel de bine o trusa pentru depozitatea machiajului, rezistenta la apa, o trusa de scule sau pur si simplu o borseta.