Vesti bune pentru parinti: S-a schimbat legea privind concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav

/ / Modificat: 2023-05-25
Vesti bune pentru parinti: S-a schimbat legea privind concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav

Salariatii romani au, potrivit legii, dreptul la concediu medical pentru a-si ingriji copiii bolnavi. Recent, legea a fost modificata, iar pragul de varsta pentru copii pana la care parintii pot beneficia de acest drept a crescut. Altfel spus, daca pana in prezent regula era ca minorul sa aiba pana in 7 ani pentru ca parintii sa isi poata lua zile de concediu medical si sa beneficieze de indemnizatia aferenta, pragul a crescut acum la 12 ani.

Conform OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, salariatii care au un stagiu de cotizare de minimum 6 luni in ultimele 12 luni pot beneficia de concediu medical si indemnizatia aferenta acestuia, pentru ingrijirea minorului bolnav. Legea a fost recent modificata in acest sens, iar proiectul privind cresterea pragului de varsta de la 7 la 12 ani a fost votat de Camera Deputatilor. Pentru a se aplica, legea trebuie sa fie promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.

Parlamentarii care au initiat modificarea legii au motivat ca minorii care au peste 7 ani nu pot fi lasati singuri acasa atunci cand sunt bolnavi si au nevoie de unul dintre parinti sa aiba grija de ei. Psihologii sustin ca varsta minima de la care un copil poate fi lasat singur acasa si isi poate purta singur de grija este de 12 ani.

„Scopul principal al modificarii legislative este asigurarea cadrului legal pentru parinti de a-si ingriji in mod corespunzator copiii bolnavi in varsta de pana la 12 ani, fara a fi nevoie sa recurga la alte tipuri de concedii”, au motivat initiatorii legii.

Conditiile pentru ca parintii sa poata beneficia de zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav si de indemnizatia aferenta sunt:

  • salariatul trebuie sa fi cotizat la sistemul public de sanatate timp de minimum 6 luni in ultimele 12 luni;
  • cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 85% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu);
  • indemnizatia, care se suporta integral din bugetul statului, se poate acorda numai unuia dintre parinti, nu ambilor parinti;
  • concediul se acorda, de principiu, timp de 45 de zile calendaristice pe an (insa in anumite situatii perioada poate fi mai lunga).

FOTO: Freepik

Taguri Concediu medical Ingrijire copii bolnavi

Articole recomandate

Citeste si despre