10 moduri in care sa practici self-care in calitate de mama. Doar pentru ca ai devenit mamica nu inseamna ca trebuie sa renunti la tine

/ / Modificat: 2024-09-25
10 moduri in care sa practici self-care in calitate de mama. Doar pentru ca ai devenit mamica nu inseamna ca trebuie sa renunti la tine

Esti total dedicat copiilor tai... dar te-ai uitat pe tine in acest proces? Pe masura ce acei primi ani trec si micutii tai cresc, poate fi greu sa-ti amintesti cine ai fost inainte de copii. „A fi parinte este atat atotcuprinzator, cat si adesea necunoscut”, spune psihologul Adam Borland. Este prea obisnuit ca parintii sa puna nevoile altora, copiii lor, familiile lor si chiar prietenii lor mai presus de ale lor. Poate fi greu sa-ti dai seama cum sa atingi echilibrul, dar primul pas este sa recunosti ca ingrijirea de sine nu este egoista. Si nu trebuie sa te simti vinovat/a ca iti faci timp pentru asta.

De ce este atat de importanta ingrijirea de sine pentru parinti?

Cand alergi pentru toti ceilalti, sanatatea si bunastarea ta pot avea de suferit. Si pe termen lung, familia ta poate avea de suferit. „Oamenii trebuie sa poata acorda prioritate ingrijirii de sine, dar pentru parinti, aceasta cade adesea pe margine. De la pandemie, s-a observat o crestere a sentimentului de presiune pe care parintii il simt ca sunt totul pentru toata lumea tot timpul. Asta duce la oboseala emotionala si fizica cronica”, spune dr. Borland.

Cand nu iti faci timp pentru ingrijire personala, este posibil sa incepi sa experimentezi epuizare, care poate include simptome precum:

  • Sentimente de tristete, deznadejde sau gol

  • Depresie

  • Dificultati de somn, cum ar fi sa dormi prea mult sau nu suficient

  • Modificari ale alimentatiei si ale apetitului

  • Lipsa sentimentului de placere in activitati

  • Ganduri de sinucidere

Sfaturi de ingrijire personala pentru parinti

Inceperea unei rutine de ingrijire personala inseamna chiar si sa iti promiti ca vei petrece 15, 10 sau chiar doar cinci minute pe zi facand ceva care sa te ajute sa te simti mai bine si mai putin stresat/a.

Ia in considerare aceste 10 sfaturi pentru a practica ingrijirea de sine ca parinte:

  • Renunta la notiunile preconcepute. Ingrijirea de sine nu trebuie sa fie fastuoasa, costisitoare sau consumatoare de timp. Uneori, inseamna sa faci un dus fierbinte sau sa suni un prieten.

  • Fa-ti un hobby. Redescopera activitatile pe care le-ai iubit inaintea copiilor, chiar daca in doze mai mici decat inainte, sau alege ceva nou.

  • Misca-ti corpul. Exercitiile fizice elibereaza endorfine, printre alte beneficii pentru sanatate. Nu poti ajunge la sala? Incearca o plimbare rapida sau un curs de yoga acasa.

  • Canalizeaza-ti respiratia. Respiratia profunda te poate ajuta sa te concentrezi in perioadele de stres, indiferent unde te afli sau ce se intampla in jurul tau.

  • Ia o ingrijitoare. Indiferent daca angajezi pe cineva din cartier sau accepti oferta mamei tale de a sta cu copiii timp de cateva ore, meriti sa scapi putin!

  • Bazeaza-te pe comunitatea ta. Nu trebuie sa faci totul singur. Cand cineva se ofera sa ajute, accepta-l, iar daca nu s-a oferit, intreaba.

  • Petrece timp cu alti adulti. Copiii tai sunt minunati, dar mai ai nevoie de sanse sa vorbesti despre meseria ta, despre politica sau despre noul album Taylor Swift.

  • Dezvolta o practica a recunostintei. Concentrarea pe ceea ce esti recunoscator te poate ajuta sa iti schimbi perspectiva, sa schimbi mentalitatea si sa iti imbunatatesti sanatatea mintala.

  • Du-te la culcare. Cand esti bine odihnit, esti o versiune mai buna a ta – si, de asemenea, un parinte mai bun. Deconecteaza-te de la retelele sociale si pleaca deja in tara viselor!

  • Solicita ajutor profesional. Daca ai nevoie de asistenta, un terapeut te poate ajuta sa te pui din nou pe lista de prioritati.

https://health.clevelandclinic.org/realistic-ways-to-practice-self-care-as-a-parent

Sursa foto: freepik

Taguri Ingrijire Mama Femeie

Articole recomandate

Citeste si despre