Corpul uman este o masinarie complexa, acest lucru a fost spus si repetat. Si, ca orice masinarie, are nevoie de un minimum de ingrijire pentru a functiona normal si pentru a se achita de muncile pe care este nevoit sa le indeplineasca. O masina abandonata in fundul curtii risca sa nu mai poata porni in ziua in care cineva se va interesa din nou de ea. In orice caz, va trebui sa i se faca o revizie serioasa, chiar cateva reparatii, inainte sa porneasca din nou la drum. Cu toate acestea, masina va pastra, sechele ireversibile; piesele lasate in voia sortii nu vor mai fi la fel de fiabile ca la inceput, coroziunea deja a inceput sa actioneze. Pe scurt, va ramane o masina reconditionata.
In schimb, cineva care a avut grija de masina sa, dupa un program riguros de revizie, va avea sanse sa o pastreze in buna stare o perioada mai lunga de timp. Nu este nici o vrajitorie: orice lucru, oricare ar fi el, necesita o intretinere regulata pentru a i se pastra calitatile si proprietatile. Aceasta intretinere sustinuta intarzie degradarea, uzura prematura. De ce ar sta altfel lucrurile in ceea ce priveste corpul nostru? Aceeasi logica se aplica – implacabil, inevitabil.
Un corp care beneficiaza de exercitiu fizic se bucura mai intai de o inima mai puternica, de o circulatie sanguina mai buna, de un aparat respirator si de un sistem imunitar intarite. Nu e putin! Transpiratia care rezulta in urma activitatii fizice permite o eliminare naturala a toxinelor. Pe de alta parte, activitatea fizica ne ajuta sa adormim mai usor.
Nu degeaba toti specialistii lauda activitatea fizica: aceasta da rezultate. Nu facem toate aceste eforturi inutil sau doar pentru simpla placere. Nu! Mai ales ca nu este intotdeauna placut… Uneori ne este greu, e cald, suntem obositi, ne dor muschii etc. Cautati sa evitati aceste dureri pe care le veti resimti mai ales la inceput. Nu pierdeti din vedere obiectivul final pentru care faceti toate acestea: pentru a va mentine sanatatea!
Functioneaza, in masura in care respectati si celelalte legi!
Sylvie, o tanara cunostinta a mea, se lupta cu un cancer al sistemului limfatic. Atat Sylvie, cat si apropiatii ei se intrebau de ce destinul a lovit-o chiar pe ea, sportiva inversunata si nefumatoare. Sora acesteia, Suzanne, afirma ca mai degraba ea ar fi fost cea care ar fi putut sa se imbolnaveasca, pentru ca nu facea niciodata sport, fuma si ii placea mult vinul… Totusi, ceea ce uitau cele doua surori sa puna in balanta, erau toate celelalte comportamente nesanatoase ale lui Sylvie!
Alimentatia ei lasa mult de dorit in comparatie cu cea a lui Suzanne, fara a mai lua in calcul faptul ca Suzanne se simtea mereu in largul ei, ca a ales, cu ani in urma, sa dea curs liber emotiilor sale, sa se exprime si sa nu isi refuleze niciodata sentimentele, orice ar fi. Ea alesese sa traiasca in lumina, constienta ca era libera sa faca propriile alegeri, libera sa faca orice si ca niciodata nimeni, nici ea insasi, nu ar fi putut sa o oblige sa se renege pe sine.
Sylvie, in schimb, era coplesita de emotiile ei inca neexprimate, de slabul respect de sine si de lupta constanta cu niste fantome care probabil ca o invinsesera prin uzura, in ciuda eforturilor ei fizice de a se mentine sanatoasa. Nu vom repeta niciodata suficient de mult: suntem un intreg si fiecare parte a acestui intreg merita toata atentia noastra.
Boala lui Sylvie a inceput acum sa regreseze datorita chimioterapiei, a unui curaj enorm, a increderii si a unei mari doze de gandire pozitiva.
Ea este urmarita indeaproape de medicul sau si a trecut de curand un test de rezonanta magnetica – faimosul scan (RMN) – pentru a se verifica daca totul este bine. Acum asteapta rezultatele. Speram cu totii ca este pe calea insanatosirii, dar am fi fost mai linistiti daca am fi vazut-o facand schimbari majore in viata ei. Ea si-a pastrat totusi acelasi serviciu pe care il detesta, se infurie in permanenta si se supara, dar mananca ceva mai bine. E un inceput. Un mic inceput…
Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"