Radiatiile solare, apa din piscine sau din mare pot face parul sa se deterioreze mai mult in perioada verii. Stilistii si dermatologii sustin ca mastile de par reprezinta una dintre solutiile eficiente de ingrijire a podoabei capilare atata timp cat soarele este puternic.
Cel mai mare pericol vara il reprezinta "radiatiile solare, din cauza carora parul este mai solicitat decat in alte perioade", atentioneaza Vasile Benea, dermatolog la Spitalul "Prof. dr. S. Longhin" din Bucuresti. Acesta recomanda ca parul sa fie spalat mai des, iar capul sa fie acoperit pe cat posibil. "In cazul in care apar iritatii ale pielii capului, cauzate de apa sau de soare, trebuie consultat dermatologul", afirma doctorul Benea.
Vopseaua cu filtru UV si tunsori frecvente
La randul lor, stilistii sustin ca este nevoie de o intretinere speciala a parului in perioada calda. In primul rind, parul ar trebui purtat strins, pentru ca soarele sa nu-l afecteze pe intreaga lungime. De asemenea, "este esential ca varfurile sa fie tunse mai des decat de obicei, pentru ca ele se despica si se ard mult mai repede vara. Iar aplicarea unor vopsele cu filtru UV, care redau culoarea parului decolorat de apa si soare, este de asemenea necesara", declara hair-stilistul Andrei Perjovschi.
Masti traditionale si profesionale
Insa cea mai recomandata formula de intretinere a parului este utilizarea de masti protectoare. Fie ca este vorba de masti clasice sau produse dintre cele mai sofisticate aparute in ultimii ani pe piata cosmeticelor, acestea pot preveni sau indeparta efectele nocive ale factorilor de mediu. Masca traditionala pentru par este cea facuta din galbenus de ou (o bucata), ulei de ricin (o lingura) si alcool medicinal (o lingura). Alcoolul poate fi inlocuit cu coniac sau petrol.
Se poate aplica si dupa vopsit, la prima clatire, dar inainte de spalarea pe cap. Specialistii de la saloanele de cosmetica prefera varianta produselor mai noi, profesionale.
"Este indicata folosirea unor masti speciale insolubile inainte de a intra in apa si tratamentul ulterior cu masti cat mai hidratante, chiar daca parul este gras", mai recomanda stilistii.
Parul creste mai repede la tineri
Nu numai factorii de mediu genereaza modificari ale parului. Medicii spun ca este absolut normal, fiziologic, ca parul sa cada. In medie, este optim sa fim usurati de circa 100 de fire de par zilnic. Exista chiar un ciclu de crestere, de stagnare si de cadere a podoabei capilare, doar 85-90% dintre firele de par sint in perioada de activitate.
Viteza de crestere este de 0.1-0.4 mm/zi, fiind mai mare la femei, mai accentuata in lunile martie-octombrie si mai scazuta la varstnici. Stresul afecteaza, de asemenea, sanatatea parului, dar de obicei acesta incepe sa cada abia dupa o luna-doua. Acelasi lucru este valabil si pentru tratamente: nu isi fac efectul imediat. De exemplu, daca astazi incepeti un tratament impotriva caderii parului, asteptati-va la efecte dupa minimum 3-4 luni.
Sursa: Cotidianul