Pentru a-si mentine vitalitatea, aspectul stralucitor, dar si pentru a preveni pierderea a mai mult de 50-100 de fire pe zi, parul are nevoie de o serie de nutrienti. La fel ca si parul, unghiile au nevoie de minerale si vitamine pentru a fi tari si pentru a nu se exfolia.
Produsele special concepute pentru ingrijirea parului si unghiilor nu sunt suficiente, totul pornind de la alimentatia noastra. De aceea, ai grija sa incluzi in dieta ta zilnica alimente care iti fortifica unghiile si parul. Iata care sunt acestea:
Pestele gras
Un aport insuficient de acizi grasi in organism poate sa duca la aparitia scalpului uscat, favorizand aparitia matretii. Cantitati importante de acizi grasi Omega 3 se gasesc in peste gras (macrou, somon, ton, sardine), in uleiul de peste, in seminte de in, nuci.
Dintre toate soiurile de peste, somonul este si o buna sursa de proteine si biotina cunoscute pentru ca reduc inflamatiile si contribuie la sanatatea scalpului. Un scalp sanatos inseamna si un fir de par puternic.
Ouale
Galbenusul este un remediu excelent pentru un par frumos. Contine vitamina A, care asigura regenerarea tesuturilor de la nivelul scalpului, dar si la producerea de sebum, substanta care hraneste firul de par. Vitamina A se mai gaseste in morcovi, spanac, nuca de cocos, branza, cartofi dulci si produse lactate. Necesarul de vitamina A creste in perioada adolescentei, dar si in cazul femeilor care alapteaza.
Ouale contin si biotina, substanta care combate unghiile casante. Necesarul zilnic de biotina este de 2,5 miligrame.
Laptele
Exista numeroase studii care sugereaza existenta unei legaturi intre carentele de vitamina D si caderea parului. Laptele este o sursa buna de vitamina D. In plus, acest aliment contine si calciu, un mineral cheie atat pentru mentinerea sanatatii parului, dar si pentru unghii tari, care nu se rup usor. Retine ca pentru absorbtia cat mai buna a calciului organismul are nevoie de vitamina D.
Migdalele
Atat unghiile, cat si parul, au de suferit din cauza stresului. In timp ce firele de par se subtiaza, unghiile incep sa se exfolieze. In lupta cu combaterea stresului cele mai bune rezultate le are magneziul, mineral care se gaseste din abundenta in migdale. De asemenea, surse bune de magneziu sunt si legumele cu frunze verzi, soia sau ciocolata neagra.
Migdalele contin si vitamina E, care ajuta la cresterea parului. Totodata, aceasta vitamina combate unghiile ingalbenite si fragile, avand un continut important de antioxidanti. In afara de migdale mai poti consuma nuci si alune.
Berea
Stiai ca berea este una dintre cele mai importante surse de siliciu, mineral care imbunatateste circulatia sangvina la nivelul scalpului, avand drept efect stimularea cresterii firelor de par?
Potrivit unui studiu in domeniu, un aport alimentar zilnic de 10 miligrame de siliciu, pentru o perioada mai lunga de timp, scade fragilitatea unghiilor si a parului cu pana la 20%. Trebuie sa stii ca un pahar de bere contine cele 10 miligrame de siliciu.
Coacazele
Coacazele sunt "fructe-vedeta" cand vine vorba despre numarul de antioxidanti pe care il contin. Antioxidantii sunt substante cunoscute pentru ca lupta cu radicalii liberi, atat de daunatori celulelor organismului. Este suficient sa consumi 100 de grame de coacaze pe zi. Coacazele intaresc unghiile si au si efect de stimulare a cresterii parului. In plus, coacazele sunt benefice si pentru sanatatea sistemului cardiovascular, scazand riscul de boli de inima.
Scoicile
Zincul este un mineral important pentru sanatatea parului si a unghiilor. Ajuta la formarea keratinei, cea mai importanta substanta care intra in compozitia parului. In cazul unei deficiente de zinc, unghiile tale vor deveni casante, fragile si se vor rupe usor.
Cel mai mare continut de zinc se gaseste in scoici, si anume 74 de grame la o portie, asa ca este indicat sa le consumi cat mai des. Zincul se mai gaseste si in varza, salata verde, telina, fasole, nuci, carne de vita, soia.