Celulita, o provocare in perioada sarcinii

/ / Modificat: 2020-01-30
Celulita, o provocare in perioada sarcinii

Chiar daca nu este o boala de natura sa ne ingrijoreze, celulita este o problema cosmetica si ne poate afecta emotional. Aparitia celulitei in organism se poate intampla oricand, de la pubertate, dar este mai proeminenta in timpul sarcinii si spre menopauza.

Vestea buna este ca datorita progreselor din domeniul cosmeticelor, s-au deschis usile catre o serie de tratamente si proceduri care pot ajuta la indepartarea ei. Celulita afecteaza stratul dermic al pielii, care se dezvolta, cu preponderenta, la femei. Este descrisa ca fiind o zona cu noduli care dau o senzatie de denivelari

la palpare, avand o textura de coaja de portocala. Cele mai des implicate zone sunt coapsele, fesele si abdomenul. Celulita este, de obicei, vizibila in acele zone ale corpului care au un nivel mai crescut de grasime subcutanata, reprezentand astfel o proeminenta a tesutului gras in stratul exterior al pielii. Apare atunci cand fibrele de colagen din tesutul subcutanat se destind, astfel incat  zonele de tesut adipos in exces  se extind spre suprafata si sunt resimtite la palpare.

Aparitia celulitei este un proces normal la femeile insarcinate. Organismul sufera o multitudine de modificari fizice, inclusiv depunerea mai mare a grasimii, care asigura caloriile necesare pentru sarcina si alaptare.

Factorii care duc la aparitia celulitei

Anumiti factori contribuie la aparitia celulitei pe perioada sarcini: modificarile hormonale, respectiv cresterea nivelului de hormoni estrogeni care duce la alterarea distributiei tesutului adipos in corp, apoi factorii genetici, dar si dieta si stilul de viata.

Metode de prevenire a aparitiei celulitei:

  • Evitarea consumului de mancaruri bogate in calorii
  • O dieta bogata in fibre, precum fructele si legumele
  • Consumul de carne alba si peste
  • Exercitiile fizice regulate
  • Evitarea fumatului
  • Hidratarea corespunzatoare

Lotiunile anticelulitice, precum cele de slabit, pot fi aplicate pe zona afectata pentru a reduce si preveni dezvoltarea celulitei. Componentele principale ale cremei

anticelulitice sunt cofeina, cu rol diuretic si xantenele. Mecanismul de actiune al cremei este

prin cresterea fluxului de sange la nivelul zonei respective si stimularea celulelor pentru a elimina excesul de grasime din zona. Cu toate acestea, utilizarea cofeinei si a xantenelor este restrictionata pe perioada sarcinii, din cauza efectelor posibile la femeile insarcinate, insa aceste creme se pot folosi imediat dupa nastere.

Exista solutii de tratament pentru celulita in timpul sarcinii?

Celulita poate fi tratata cu tehnologiile disponibile in acest moment! In schimb sarcina si perioada de alaptare sent contraindicatii absolute pentru orice procedura de estetica medicala. Ulterior putem utiliza arsenalul de procedure combinate in protocoale pentru tratarea acestei conditii. In timpul sarcinii trebuie a respecta reguli generale precum:

  • Alimentatie bogata in fibre sli nutrienti active
  • Aport hidric correct pentru a evita deshidratarea
  • Miscare, mersul ideal, sau gimnastica recomandata, pentru a creste drenajul venos si limfatic. Atentie daca este asociata si insuficienta venoasa, sarcina agravand aceasta afectiune, iar uneori sent necesare masuri special precum utilizarea ciorapilor compresivi.
  • Topice de ingrijire de hidratare si restructurare cutanata, gel/ulei hidratant de curatare si  topic hidratant local

Articol scris de doctor in dermatovenerologie Amalia Anghel (FOTO), coordonator Skinmed Clinic 

Articole recomandate

Citeste si despre