Expunerea necontrolata la soare face ca toamna sa aduca la cabinetele de specialitate tot mai multi pacienti cu probleme ale pielii. Afectiunea cu cea mai ridicata incidenta dupa incheierea sezonului cald este melasma.
Pigmentarea faciala si in special melasma este o afectiune intâlnita preponderent la femei, cu mare impact estetic din cauza coloratiei brune, variind de la nuante pale pana la brun-inchis si chiar negru. Leziunile apar de obicei pe frunte, in zona perioculara, deasupra buzei superioare, in zona obrajilor si, mai rar, in zona gâtului. Despre cauzele care determina aparitia melasmei si cum se poate trata aceasta afectiune, ne vorbeste Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic!
Factori favorizanti
Melasma este asociata frecvent unui context hormonal, apare in dezechilibre precum sindromul ovarelor polichistice, asociata contraceptiei si frecvent in sarcina, insa mai exista si alti factori care favorizeaza aparitia acesteia precum factorii genetici, expunerea necontrolata la soare, fototipul cutanat (mai inchis).
Diagnosticul trebuie stabilit de medicul specialist dermatolog pentru a incadra in context acut sau cronic, superficiala sau profunda, in functie de structurile afectate majoritar, detalii importante pentru stabilirea tratamentului. De asemenea o serie de alte leziuni pigmentare trebuiesc diagnosticate precum lentigo solar sau keratozele actinice, afectiuni dintre cele mai frecvente. in acest caz, dermatoscopia este instrumentul de diagnostic.
Melasma: tratament recomandat
Depigmentarea zonelor afectate trebuie realizata cu blândete, in caz contrar iritatia produsa prin medicatia locala poate antrena agravarea leziunilor. Din fericire, avem la dispozitie o serie de proceduri, tehnologii laser si produse topice (de uz local) de tratament astfel incat depigmentam complet pielea afectata.
Tratamentul melasmei include proceduri avansate care pot fi efectuate doar de catre specialisti si care se bazeaza pe tehnologii moderne de estetica medicala, printre care se numara peelingurile, microneedling, terapiile laser (Clear Lift, VBEAM Perfecta), sau mezoterapia depigmentanta.
in afara cabinetului este necesar si un tratament la domiciliu, pe care eu il recomand cu rolul de a consolida efectele tratamentului de cabinet si de a le mentine in timp.
De asemenea, fotoprotectia este stricta si necesara, recomandarea mea fiind cremele cu factor de protectie 50+, cu filtre pentru UVB si UVA, aplicate corect si in cantitatea suficienta.
Se recomanda ca toate aceste forme de tratament sa fie completate de un regim de viata echilibrat, in care sa se evite stresul (ce influenteaza balanta hormonala), si de o alimentatie sanatoasa.
si nu uitati, cel mai bun fard este grija pentru pielea noastra, pentru noi insine!