Vergeturile sunt des intalnite in randul femeilor, in special atunci cand esti insarcinata. Fluctuatiile rapide de greutate fac ca derma (stratul de mijloc al pielii) sa se rupa pentru ca pielea nu se poate la fel de repede cu cresterea in greutate a corpului, ceea ce da nastere vergeturilor.
In timpul adolescentei, vergeturile apar indeosebi pe brate, coapse, stomac si sani, tocmai din acest motiv, iar in sarcina, apar de cele mai multe ori pe burtica si pe sani, partile corpului care cresc cel mai mult in cateva luni.
Cum sa previi formarea vergeturilor
Unii experti sustin ca aparitia vergeturilor este influentata de factori genetici, insa exista studii care demonstreaza ca aceasta ipoteza nu este adevarata. Vestea buna este ca poti face anumite lucruri, astfel incat sa eviti aparitia vergeturilor, sau sa reduci numarul lor, crescand elasticitatea pielii si facilitand vindecarea cicatricilor, incluzand vergeturile.
Bea multe lichide!
Hidratarea este esentiala pentru a preveni aparitia vergeturilor, dar si pentru a avea o sarcina sanatoasa. Cel putin doi litri de apa pe zi, sau chiar mai mult, daca transpiri abundent, sunt necesari pentru o hidratare optima.
Ai grija la dieta!
Cel mai bine este sa incepi vindecarea din interior catre exterior, asa ca o dieta alimentara echilibrata este necesara pentru a evita vergeturile. Multe femei au descoperit ca o alimentatie sanatoasa nu doar a prevenit aparitia vergeturilor pe corpul lor, dar a si vindecat din vergeturile deja existente. Corpul are nevoie de mancare sanatoasa, pentru a putea produce colagen, care face ca pielea sa devina mai elastica, sa se intinda.
Consuma alimente bogate in vitamine si minerale!
Corpul tau are nevoie de vitaminele A, C si E, dar si de zinc, pentru a putea produce colagen, iar aceste vitamine sunt cel mai usor de obtinut din surse naturale:
- Uleiul de ficatul de cod contine vitamina A
- Multe fructe, ardei capia, broccoli, contin vitamina C
- Vitamina E poate fi gasita in spanac, oleaginoase, avocado
- Fructele de mare, vita, mielul, ciupercile contin zinc
Remedii naturale pentru vergeturi
Daca ai grija de corpul tau din interior spre exterior si respecti regulile de mai sus privind hidratarea si alimentatia, urmatorul pas in eradicarea vergeturilor este tratamentul cu produse aplicate local, care au si rolul de a ameliora senzatia de mancarime produsa atunci cand pielea este intinsa prea mult.
Uleiurile de corp
Uleiurile si cremele de corp destinate vergeturilor hidrateaza pielea, iar proprietatile lor antioxidante ajuta la eliminarea radicalilor liberi care pot deteriora derma.
Poti prepara acasa o crema pentru vergeturi din ingrediente naturale pe care sa o aplici de 2-3 ori zilnic, folosind urmatoarele produse recunoscute pentru rolul lor activ in combaterea vergeturilor:
- Ulei de cocos organic virgin
- Unt de cacao
- Ulei de macese
- Ulei de migdale
- Ulei esential de lavanda
Dupa ce ai preparat crema, pastreaz-o intr-un recipient inchis ermetic, la rece, pana o folosesti.
Untul de shea
Untul de shea este si el extrem de hidratant si contine proprietati anti inflamatoare si antioxidante, de aceea aplicat zilnic va mentine aspectul sanatos al pielii si va repara celulele deteriorate ale acesteia.
Aloe Vera
Aloe vera este un alt remediu natural ce poate fi folosit impreuna cu vitamina A si E pentru a trata vergeturile deja existente. Calmeaza pielea si grabeste procesul de vindecare, deoarece compusii sai cresc sinteza de colagen, atenuand aspectul vergeturilor.
Cafeaua
Foloseste zatul de cafea amestecat cu putina apa si ulei de masline pentru a prepara un scrub pe care sa il folosesti pe zonele de corp afectate de vergeturi. Cafeina stimuleaza degradarea grasimilor de sub piele si are proprietati antioxidante, iar scrubul va creste circulatia sangelui pe zona afectata, ameliorand aspectul vergeturilor.