Frumusetea digitala redefineste standardele estetice, iar retelele sociale amplifica presiunea asupra femeilor. Potrivit unui studiu realizat de Starcom Romania, 79% dintre femei considera ca filtrele distorsioneaza realitatea, afectand perceptia asupra propriei imagini.
Intr-o lume dominata de imagini editate si perfectiune artificiala, femeile din Romania simt tot mai intens impactul social media asupra increderii in sine. Studiul analizeaza feminitatea in era digitala, explorand modul in care femeile isi definesc identitatea si cum retelele sociale influenteaza imaginea de sine.
“Intr-o lume digitala intr-o continua schimbare, femeile isi redescopera si reinventeza feminitatea, cautand acea incredere interioara care le defineste. Pe retelele sociale, naturaletea poate fi vazuta ca un act de curaj. Studiul nostru ne arata ca, desi femeile aspira la autenticitate, ele par sa fie de acord ca in continuare exista o presiune ca femeile sa se conformeze unor standarde de frumusete adesea nerealiste.”, a declarat Mirela Enache, Media Research Specialist
Feminitatea: dincolo de aparente
Studiul arata ca 75% dintre femei considera ca feminitatea este definita mai mult de comportament si valori decat de aspectul fizic. Acest lucru subliniaza o schimbare semnificativa in modul in care femeile isi percep identitatea si feminitatea. Totusi, perceptia asupra feminitatii variaza in functie de varsta:
- femeile tinere intre 18-24 de ani o asociaza in mai mare masura cu independenta, putere si rabdare;
- cele cu varsta intre 25-34 de ani o definesc prin eleganta, blandete si emotie;
- femeile de 35-44 de ani acorda mai multa importanta ingrijirii personale si aspectului fizic;
- femeile de 45-55 de ani asociaza feminitatea cu increderea in sine, naturaletea si grija pentru cei dragi.
Astfel, observam ca trecem de la un ideal unic de feminitate la o perspectiva mai complexa, care reflecta experienta si valorile fiecarei generatii.
Social media: intre inspiratie si presiune sociala
Retelele sociale au un impact major asupra increderii in sine si imaginii corporale. Conform studiului, 64% dintre femei spun ca retelele sociale creeaza frustrare, iar 79% considera ca filtrele distorsioneaza perceptia realitatii.
De asemenea, 72% dintre femei considera ca imaginile unde s-au aplicat filtre de editare creeaza asteptari nerealiste asupra propriei lor aparente, iar 37% folosesc filtre pentru a-si edita fotografiile, in timp ce 9% recunosc ca nu se simt confortabil sa posteze fara ele.
Majoritatea femeilor sunt de acord ca este acceptabil sa ai zile in care nu arati „instagramabil”, iar 6 din 10 femei cred ca doar cea mai buna versiune este impartasita pe retelele sociale, iar naturaletea este vazuta ca un act de curaj. Chiar daca sunt constiente ca nu tot ce vad online este real, ele par reticente in a-si impartasi momentele pe care le considera mai putin flatante.
Desi miscarile pro-autenticitate sunt in crestere, presiunea de a arata perfect pe retelele sociale ramane o problema majora pentru femei, iar acestea continua sa utilizeze filtre pentru a se conforma acestor standarde nerealiste.
Social Media ofera inspiratie, dar si supraincarcare informationala
In ciuda impactului negativ, 98% dintre femei sunt pe cel putin o platforma de social media, iar 53% dintre ele simt ca petrec prea mult timp online. Totodata, 56% dintre femei cred ca social media ajuta la relaxare, iar 44% o vad ca pe o sursa de inspiratie pentru un stil de viata mai bun.
Exista o relatie de „love-hate” intre femei si social media. Desi constiente de impactul negativ, acestea continua sa foloseasca platformele pentru divertisment si inspiratie.
Autenticitatea: noua moneda de incredere in social media
Femeile au mai multa incredere in experti decat in influenceri, iar transparenta este esentiala. Publicul doreste ca influencerii sa foloseasca produsele pe care le promoveaza si sa fie autentici.
Categoriile unde femeile au cea mai mare incredere in recomandarile din social media sunt moda, lifestyle si calatorii, dar prefera sfaturile prietenilor si familiei pentru decizii importante.
Pe masura ce consumatorii devin mai critici, brandurile trebuie sa colaboreze cu influenceri care sunt autentici si care nu exagereaza beneficiile produselor.
Modelele feminine apreciate: mai multa naturalete, mai putina perfectiune
Femeile asociaza increderea mai degraba cu atitudinea pozitiva, calitatile personale si puterea de a lua decizii, elemente pe care le apreciaza atat la ele insele, cat si in reclame si la influenceri. Totusi, in cazul influencerilor, educatia, cunostintele si realizarile profesionale sunt factori mai importanti decat simpla lor personalitate.
- 82% apreciaza tipologia „Effortless Beauty”, care promoveaza frumusetea naturala.
- 81% se identifica cu „The Heart of the Family”, femeia care pune accent pe relatiile personale.
- 69% admira „The Boss Babe”, femeia independenta si de succes.
- Doar 35% dintre femei sunt atrase de „The Icon”, imaginea perfectiunii vizuale.
Se contureaza o schimbare importanta in publicitate: femeile vor sa vada mai multa diversitate si realism in campanii.
Studiul arata o schimbare semnificativa in modul in care femeile isi percep feminitatea si increderea in sine. De la un ideal unic bazat pe aspectul fizic, femeile se indeparteaza de aceste standarde nerealiste si adopta o viziune mult mai complexa, bazata pe comportament si valori. De asemenea, retelele sociale joaca un rol paradoxal, fiind o sursa atat de inspiratie, cat si de frustrare si presiune sociala. In acest context, autenticitatea devine o valoare esentiala, atat in online, cat si in publicitate, iar modelele de femei promovate in campaniile publicitare trebuie sa reflecte realitatea diversa si autentica a femeilor de astazi.
Descopera cum social media influenteaza perceptia asupra feminitatii. Studiul complet este disponibil aici.
Metodologie:
Studiul „Feminitatea si increderea de sine in era digitala” a fost realizat de Starcom Romania in martie 2025, pe un esantion de 800 de femei din mediul urban, cu varste intre 18 si 50 de ani, prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviews). Acesta face parte din seria HumanGraph Experience, dedicata analizei comportamentului uman.
Despre Starcom Romania:
Starcom face parte din Publicis Media Groupe si este o agentie de media cu o experienta de peste doua decenii in Romania. Starcom a fost premiata la Cannes si la alte festivaluri internationale si ofera servicii inovative in domeniul media, inclusiv Consumer Understanding, Digital, Inovatie si Proiecte Speciale.