Vrei sa scapi de celulita? Iata ce alimente ar trebui sa incluzi in dieta!

/ / Modificat: 2016-12-23
Vrei sa scapi de celulita? Iata ce alimente ar trebui sa incluzi in dieta!

Oricine poate avea celulita, indiferent de varsta, numarul de kilograme sau sex. Si asta pentru ca celulita este o problema dermatologica, care poate fi tratata cu succes din interior, adoptand o dieta adecvata. Motivul pentru care unele femei au mai multa celulita decat altele tine, pe de o parte, de predispozitia genetica si de actiunea hormonilor asupra pielii, si, pe parte, de regimul lor alimentar.

Cum apare celulita

Celulita este considerata o probleme dermatologica, deoarece afecteaza structura interioara a pielii. Pielea este cel mai mare organ al corpului si este alcatuit din trei straturi:

- Epidermul sau stratul de la suprafata pielii este cel care te apara de atacul direct al factorilor agresivi, intalniti in mediului inconjurator;

- Dermul este stratul de sub epiderm si este de aproximativ patru ori mai gros decat acesta. El este format dintr-un tesut elastic membranos de legatura, vase de sange, tesuturi nervoase, terminatii nervoase, glande sudoripare, radacini ale firului de par si glande sudoripare. Principalele tipuri de proteine care intra in componenta lui sunt colagenul si elastina;

- Hipodermul, stratul cel mai profund al pielii, este constituit din celule sebacee si tesut de legatura. Aici sunt depozitate rezervele de lipide, sub forma de tesut adipos.

Celulita apare la nivelul celulelor dermului si nu are legatura cu celulele adipoase in exces, generate de surplusul de greutate, deoarece acestea se gasesc in stratul de profunzime a pielii, mai precis in hipoderm.

Expertii in domeniu spun ca celulita este cauzata de hormoni. Mecanismul prin care hormonii afecteaza pielea, dandu-i aspectul de coaja de portocala nu este pe deplin inteles. Ce se stie este ca numite zone ale corpului sunt mai predispuse la celulita. In general, aceasta tinde sa se formeze pe coapse, fese, solduri si abdomen.

Cercetatorii au studiat efectivul negativ pe care il au hormonii asupra fibrelor de colagen care inconjoara celulele adipoase ale dermului si au ajuns la concluzia ca acestia provoaca ingrosarea lor, impingandu-le spre suprafata pielii. In plus, este afectata microcirculatia. Nutrientii nu mai ajung la nivelul dermului decat in cantitati mici, pielea pierzandu-si astfel elasticitatea si fermitatatea. Rezultatul este o piele slabita, cu celulele ingrosate impinse mult spre suprafata, de unde si aspectul inestetic de “coaja de portocala”.

Cauzele celulitei

Celulita afecteaza 90% dintre femei, fiind de cele mai multe ori mostenita genetic. Gradul celulitei este insa determinat de alimentatie. Cu alte cuvinte, daca in familia ta exista persoane care sufera de celulita, o poti preveni daca ai grija ce mananci. A fi predispusa genetic la celulita nu este tot una cu a avea celulita.

Factorii care contribuie la instalarea celulitei sunt urmatorii:

- excesul de hormoni de un anumit tip in organism;

- mostenirea ereditara;

- alimentatia bogata in grasimi, carbohidrati si sare;

- stilul de viata sedentar;

- purtarea unor haine prea stranse pe corp sau din materiale care limiteaza fluxul sangvin.

Cremele anticelulitice pot ajuta la estomparea aspectului de coaja de portocala deoarece contin o multime de ingrediente active care stimuleaza productia de colagen si imbunatatesc circulatia locala, elasticitatea si fermitatea pielii. Aplicarea unei creme cu actiune locala nu este insa suficienta. Un plan de atac eficient trebuie sa includa si o alimentatie adecvata.

Dieta anticelulitica nu este o cura de slabire

Exista multe proceduri moderne de remodelare corporala moderne, cu actiune dovedita in combatarea celelitei. Cele mai eficiente sunt insa si cele mai scumpe. Daca te-ai horarat sa scapi de celulita, insa nu iti permiti sa mergi la salon, poti sa recurgi linistita la dieta anticelulitica. Este foarte usor de tinut si nu presupune cheltuieli suplimentare.

Retine insa: aspectul de coaja de portocala nu are nicio legatura cu greutatea ta. Cu alte cuvinte, nu vei scapa de celulita slabind. Scopul acestei diete este sa te ajute sa-ti mentii pielea elastica si ferma, mancand anumite alimente, recunoscute pentru actiunea lor anticelulitica.

Iata care sunt acestea:

1. Alimente bogate in lecitina

Lecitina este o substanta bogata in fosfolipide, care stimuleaza memoria si previne depunerea grasimilor pe peretii vasculari. Lecitina are un rol important si in formarea membranelor celulare. Ea repara tesutul conjunctiv prin reconstruirea peretilor celulelor. Doza minina recomandata este de 2.000 mg pe zi. In dieta anticelulitita, poti consuma pana la 4.000 mg de lecitina pe zi.

Alimentele bogate in lecitina inhiba declansarea celulitei. Lecitina scade nivelul de colesterol rau si trigliceridele, crescand nivelul colesterolului bun. Cele mai bogate surse de lecitina se gasesc in oua, produsele din soia, conopida, rosii, spanac, salata verde, cartofi, morcovi, arahide, portocale, mere, grapefruit si avocado.

2. Suplimente alimentare pe baza de glucozamina

Glucozamina este o substanta sintetizata din glucoza si care se gaseste in mod natural in organism. Ea este produsa in cartilagii, pentru a ajuta la mentinerea si repararea articulatiilor. Glucozamina stimuleaza producerea de colagen si elastina, reparand dermul si intarind tesutul conjunctiv. Doza recomandata este de 1.200 mg pe zi.

Glucozamina se regaseste foarte rar in alimente, dar este disponibila in majoritatea farmaciilor sub forme de suplimentele alimentare.

3. Acizii grasi esentiali

Este vorba despre binecunoscutii acizi Omega 3 si Omega 6, care ajuta la scaderea colesterolului si repara peretii celulelor. Ii poti procura din uleiuri presate la rece, cum este uleiul de masline extravirgin sau uleiul de migdale. Semintele de in, floarea-soarelui sau canepa, alunele de padure, migdalele, cajuul si fisticul contin si ele importate cantitati de acizi grasi esentiali, de tipul Omega 3. In materie de suplimentele alimentare, te poti orienta catre produsele pe baza de ulei de somon sau ulei de canepa.

4. Alimente bogate in proteine

Proteinele sunt molecule organice, compuse din aminoacizi, la fel ca si lantul ADN. Proteinele si aminoacizii sunt “materia prima” pe care organismul are nevoie pentru a “fabrica” alte molecule esentiale, cum ar fi enzimele, hormonii, neurotransmitatorii si anticorpii. Pe scurt, fara proteine, corpul uman nu poate functiona.

Ouale contin proteine “etalon”, considerate a fi de cea mai buna calitate. Carnea slaba este si ea o sursa excelenta de proteine si poate constitui un aliment de elita, mai ales daca este gatita la gratar, la cuptor sau la aburi. Lactatele cu un continut redus de grasimi, precum iaurtul, dar si cerealele integrale, sunt alte alimente care nu trebuie sa iti lipseasca din dieta.

5. Alimente bogate in antioxidanti

Antioxidantii sunt vitamine sau minerale care contribuie la sanatatea generala a organismul. Fara un aport optim de antioxidant, vei fi mai bolnavicioasa, iar pielea ta va avea tendinta de a imbatrani prematur. Unul dintre cei mai puternici antioxidanti este vitamina E, esentiala pentru aspectul sanatos al pielii. Ei i se adauga doua alte vitamine cu efecte uimitoare: A si C.

Fructele si legumele sunt cele mai bune surse de antioxidanti. In dieta anticelulilita, cele mai indicate fructe sunt ananasul, papaya, rodiile, strugurii negri, zmeura, kiwi si mango. Papaya contine papaina, o enzima care ajuta pielea sa-si mentina catifelarea si aspectul sanatos. Papaina ajuta si la desfacerea proteinelor, impiedicand astfel formarea celulitei. Fructele de mango si bananele, pe de alta parte, ajuta la buna functionare a circulatiei sangvine, facilitand astfel alimentarea celulelor pielii cu nutrienti si eliminarea toxinele responsabile pentru aparitia celulitei. 

Citricele ajuta si ele la diminuarea celulitei, deoarece sunt bogate in vitamina C. Acest antioxidant contribuie la productia de colagen, esential pentru mentinerea elasticitatii pielii.

Antioxidantii se gasesc si in cereale, alune de padure, fructe, lapte, ceai verde, vin rosu, oua, morcovi, rosii, ardei si alte legume verzi.

6. Fructele si legumele cu proprietati diuretice

Pepenele, castravetii, telina si sparanghelul previn aparitia celulitei, prin faptul ca ajuta corpul sa lupte impotriva retentiei de lichide. Retentia de apa in interiorul grasimilor ofera conditiile propice pentru dezvoltarea celulitei.

7. Alimente bogate in complexul de vitaminele B si minerale

Complexul de vitamine B, alaturi de mineralele esentiale ajuta la metabolizarea nutrientilor de care au nevoie celulele pielii.

Cele opt vitamine din categoria B-urilor de care ai nevoie de gasesc cu precadere in drojdia de bere, cereale integrale, lactate degresate, peste, oua si carnea de pui.

In ceea ce priveste mineralele, poti sa-ti asiguri necesarul zilnic luand suplimente alimentare. Alege un supliment cu o formula echilibrata, care sa contina toate vitaminele si mineralele in cantitati apropiate de doza zilnica recomandata.

Alimente pe care trebuie sa le eviti

Fereste-te de alimente care contin grasimi saturate, cum ar fi mancarea de tip fast-fod, prajelile sau produsele de patiserie. Pe langa faptul ca duc la cresterea colesterolului rau, sunt bogate in calorii si produc radicali liberi.

Alimentele cu continut mare de zahar si si bauturile carbogazoase trebuie si ele evitate. Zaharul produce mai multi radicali liberi decat grasimea.

O alta categorie de alimente care provoaca celulita sunt mancarurile care contin multa sare. Sarea retine apa in corp, contribuind astfel la formarea celuliltei.

Evita pe cat posibil alimentele bogate in carbohidrati, precum painea alba, orezul alb sau cartofii.

Cafeaua si produsele pe baza de cofeina trebuie si ele consumate cat mai rar, deoarece cofeina afecteaza sistemul limfatic, responsabil cu eliminarea toxinelor.

Alcoolul nu este nici el indicat daca iti doresti sa elimini celulita sau sa previi formarea ei.

Tu ce alte alimente cu potential anticelulitic cunosti?

Taguri Celulita

Articole recomandate

Citeste si despre