Efectul Mozart. Ce este si cum ii poate ajuta muzica pe copii sa se dezvolte

/ / Modificat: 2022-06-15
Efectul Mozart. Ce este si cum ii poate ajuta muzica pe copii sa se dezvolte

Despre importanta muzicii pentru dezvoltarea copiilor s-a vorbit si se va mai vorbi mult de acum incolo. S-au facut numeroase studii care au aratat ca expunerea copiilor la muzica, inca de cand sunt in burtica, ii ajuta sa se dezvolte si le creste capacitatea cerebrala, inca din primii ani de viata. Multi cercetatori spun cu mana pe inima ca micutii sunt influentati de ceea ce ei numesc efectul Mozart. Dar la ce se refera, mai exact, acest efect si cum ii influenteaza muzica pe copii?

Teoria care a dus la aparitia efectului Mozart sustine ca micutii care asculta anumite tipuri de muzica, precum muzica clasica, vor fi mai inteligenti, isi vor dezvolta mai repede abilitatile motrice si vor avea o capacitate cognitiva mai mare decat copiii care nu asculta acest tip de muzica. De asemenea, se spune ca acesti copii invata mai repede si retin mai multe informatii decat copiii care nu sunt expusi la muzica clasica.

Teoria a fost dusa chiar la un alt nivel de catre unii cercetatori, care au facut studii pe grupuri de copii si adulti care asculta muzica apartinad compozitorilor Bach, Handel, Vivaldi, Mozart si Pachelbel. Ei au descoperit ca aceasta muzica, redata la 60 de beat-uri pe minut, scade nivelul stresului si tensiunea arteriala a celor care o asculta si creste capacitatea de invatare. Se crede ca redarea muzicii la tempo-ul potrivit ajuta la stimularea ambelor emisfere ale creierului, crescand rata de absorbtie a informatiilor de pana la cinci ori fata de normal.

Muzica e sanatate curata pentru copii

Mai mult, anumite tipuri de muzica s-au dovedit a fi benefice pentru scaderea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace, iar in alte cazuri au imbunatatit functiile neurologice, memoria, sincronizarea si functiile limbajului.

In ceea ce priveste dezvoltarea limbajului, cercetarea realizata pe un grup de studenti a indicat faptul ca acestia au fost capabili sa isi aminteasca si sa reproduca notiuni invatate cu patru ani in urma, fara sa mai fi fost expusi la acel tip de informatii intre timp.

Indiferent de abordari, un lucru este sigur: muzica ii ajuta pe copii sa se linisteasca, sa fie mai inventivi si mai creativi si chiar sa se odihneasca mai bine. Daca le puneti muzica bebelusilor inca din timpul vietii intrauterine, puteti observa ca micutii reactioneaza la anumite sunete. Apoi, dupa nastere, muzica clasica ii poate ajuta pe bebelusi sa se linisteasca, sa adoarma mai usor si sa nu mai planga, pentru ca sunetele pe care ei le percep sunt asemanatoare cu zgomotele albe, despre care se stie ca au efect dovedit in a-i linisti pe bebelusi.

Muzica este importanta in viata copiilor si dupa ce acestia mai cresc, din mai multe motive. In primul rand, copiilor le sporeste creativitatea si ii ajuta sa fie mai inventivi. In al doilea rand, ii poate ajuta pe parinti sa isi dea seama daca micutii au inclinatii artistice catre muzica sau dans. Copiii pot incepe sa fredoneze, sa reproduca anumite sunete, sa danseze sau sa fie interesati de anumite instrumente muzicale la care sa cante. Astfel, parintii ii pot indruma inca de la varste fragede spre a-si cultiva pasiunea pentru muzica, acolo unde aceasta exista.

FOTO: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre