Esti mama a doi sau mai multi copii? 4 sfaturi pentru a-ti recapata calmul

/ / Modificat: 2022-03-06
Esti mama a doi sau mai multi copii? 4 sfaturi pentru a-ti recapata calmul

O femeie cu mai multi copii isi poate pierde adesea cumpatul. Uneori, varstele copiilor pot fi dificil de gestionat, in special atunci cand diferentele dintre acestia sunt mai mari. Desi unii spun ca, lucrurile devin mai putin stresante dupa primul copil, trebuie sa ne intrebam ce simt cu adevarat parintii care au mai multi copii.

Este bine cunoscut faptul ca si in cazul unui singur copil educatia parentala poate fi complicata. Uneori, comportamentul acestuia incurca lucrurile, dar totul devine o rutina. Treburile casnice, munca, scoala si rutina zilnica pot fi mai greu de gestionat atunci cand avem mai multi copii.

Se poate spune, cu siguranta, ca nicio mama nu va muri pentru ca nu poate face fata meseriei de parinte. Cumva, femeia reuseste sa rezolve majoritatea provocarilor.  

Indiferent cat de greu este mama trebuie sa ramana calma in orice moment. Cu toate acestea, dupa cum stim, exista momente in care chiar si un singur copil ne poate face sa ne pierdem mintile. Imagineaza-ti cum este sa ai doi, trei sau mai multi copii. Pastrarea calmului este cruciala in aceste cazuri, dar greu de obtinut. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti pastrezi calmul cand esti mama mai multor copii:

1. Acorda prioritate anumitor lucruri/Stabileste prioritatile

Copiii vor ocupa cea mai mare parte a timpului, insa intotdeauna sunt alte prioritati care nu suporta sa fie amanate. Nu trebuie sa iti fie teama sa alegi sa te ocupi de ele, fie ca este vorba despre plata taxelor, a impozitelor, ratelor sau despre propria ingrijire. Toate acestea sunt importante.

Nu uita ca pe langa ingrijirea copiilor si a treburilor casnice trebuie sa ai grija si de tine. Prin urmare fa-ti timp pentru o baie relaxanta, pentru a merge la salon, pentru o plimbare in oras sau o iesire cu prietenii. In tot acest timp copiii pot sta cu sotul, cu bunicii sau cu alte rude.

Ideea este ca acest timp pentru noi este nenegociabil. Pentru ca aceste activitati nu sunt zilnice, nici macar saptamanale (nimeni nu merge saptamanal la salon), ci ocazionale. Prin urmare este important sa mentinem o minima rutina, pentru noi. 

2. Recunoaste ca nu esti femeia minune

Cand ne dam seama ca nu avem timp si capacitate pentru orice, viata devine mai usoara. Se spune ca succesul este sa credem ca avem timp. Am putea evita o multime de stres daca am presupune ca nu putem rezolva totul.

Nu trebuie sa uitam ca suntem oameni, nu eroi din povesti. Este important sa nu ne stresam ca nu putem face totul, si sa ne amintim ca acest stres nu ne afecteaza doar pe noi, ci si pe copiii nostri si timpul pe care il dedicam lor.

3. Stabileste limite si asigura-te ca acestea sunt respectate

Este obisnuit ca noi, mamele, sa ne supraincarcam pentru ca, chiar si cu limitarile noastre, ne asumam alte provocari. In acest caz, este important sa delegm din sarcini partenerului de cuplu sau chiar al parintilor, daca acest lucru este posibil. Totodata este important sa stii sa renunti la lucrurile inutile.

4. Cere ajutor

Sa ne lasam ajutati este uneori dificil. Nu vrem ca altii sa stie ca nu ne descurcam sau sa intervina in rutina noastra. Cu toate acestea, ajutorul nu este niciodata un lucru rau, mai ales atunci cand avem mai multi copii. Atunci cand aveti de facut lucruri ce nu pot fi amanate (o vizita la medic, diverse activitati administrative, etc.) ajutorul este indispensabil.

FOTO: pexels.com

Taguri Mama bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre