Inima unui om inceteaza sa bata in 4 minute de la oprirea respiratiei, iar echipa de interventie nu reuseste sa ajunga intotdeauna in timp util pentru a impiedica acest lucru. Cursurile de prim ajutor te pot invata cum trebuie sa reactionezi in acest timp extrem de scurt pentru a salva o viata. Poate chiar pe cea a copilului tau.
Tu stii cum sa reactionezi in situatii de urgenta care privesc viata copilului tau?
Atunci cand vine vorba de sanatatea copiilor nostri si de situatii limita in care acestia ar putea fi pusi, cu totii ne gandim ca "nu ni se poate intampla noua". Dar ce se intampla atunci cand situatia atat de nedorita apare, iar noi ne gasim in imposibilitatea de a ne ajuta copilul?
Un curs de prim ajutor adresat parintilor, cu reguli de prim ajutor pentru copii iti va fi cu siguranta de folos.
Parentime si Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii "Grigore Alexandrescu" s-au gandit la acest lucru si au creat cursul de prim ajutor.
Cum sa-ti salvezi copilul cu mainile goale
Cursul este sustinut de Dr. Georgeta Bogdan si Dr. Andrada Puscasu, specialisti in medicina de urgenta pediatrica la Spitalul Grigore Alexandrescu.
In cadrul cursului parintii invata:
- cum sa reactioneze intr-o situatie de urgenta;
- tehnici de resuscitare cardiaco-pulmonara la copii (Basic Life Support);
- manevre de dezobstructie a cailor aeriene superioare la copil;
- manevra Heimlich;
- notiuni teoretice legate de intoxicatii, arsuri, fracturi, plagi, hemoragii etc.;
- ce trebuie sa contina o trusa de prim ajutor (acasa si la drum);
- exercitii practice pe manechin.
Cursul de prim ajutor se desfasoara la Parentime in 3 sesiuni a cate 3 ore fiecare, realizate pe parcursul a 2 saptamani, si cuprinde o parte de teorie, o parte de practica pe manechin si o parte de scenarii, in care parintii sunt pusi in diferite situatii si trebuie sa actioneze pentru a salva viata copilului.
Cursantii lucreaza alaturi de cei mai buni specialisti pe manechinul pe care invata medicii rezidenti. Sunt prezentate reguli si modalitati de ventilatie (respiratie gura la gura sau gura la nas) si masaj cardiac. Pretul cursului este de 400 lei + TVA.
De la Dr. Georgeta Bogdan, specialist in medicina de urgenta pediatrica la spitalul Grigore Alexandrescu, am invatat astazi cateva dintre regulile de prim ajutor si tehnicile de baza ce trebuie aplicate atunci cand viata unui copil (sau a unui adult) este pusa in pericol.
La copii, stopul respirator este primul care apare, spre deosebire de adulti. De aceea, regulile de prim ajutor sunt foarte importante de stiut si aplicat inainte de a suna la 112.
Procedura pe care trebuie sa o urmeze parintii in cazul unui copil care nu mai respira este:
- 1 minut de tehnici de prim ajutor (ventilatie + msaj cardiac);
- apel la 112;
- continuarea tehnicilor de resuscitare pana la venirea ambulantei.
Ventilatia sau respiratia gura la gura
Trage aer adanc in piept, acopera gura copilului cu gura ta si sufla cu putere de 5 ori.
In cazul nou-nascutilor si al sugarilor mici (dar si in cazul in care gura este inclestata) se face respiratie gura la gura si nas, gura parintelui acoperind atat gura cat si narile copilului.
Masajul cardiac
Apasa pieptul copilului in zona dintre mameloane. La sugari, tehnica se aplica cu doua degete (aratator si mijlociu), la copiii de peste 1 an, cu podul palmei, tinand mana intinsa (nu se indoaie cotul).
Copiii de peste 8 ani sunt tratati ca si adultii, masajul cardiac facandu-se cu ambele maini, suprapuse.
Ce fac cand copilul are febra?
Primele masuri pe care trebuie sa le iei atunci cand copilul tau face febra sunt administrarea de antitermice si baia hipotermizanta. Baia hipotermizanta se face la o temperatura a apei cu 2 grade Celsius mai putin decat are copilul in momentul respectiv (la o febra de 39, temperatura apei trebuie sa fie de circa 37 grade Celsius).
Nu ai nevoie de un termometru de baie pentru a testa temperatura apei, foloseste cotul, ca atunci cand testezi apa pentru baia bebelusului.
Daca nu ai posibilitatea sa ii faci o baie hipotermizanta copilului, uda un cearceaf sau un prosop, stoarce-l si inveleste copilul in el. Tine cont de faptul ca se va incalzi repede si va trebui sa-l schimbi.
Ce fac daca copilul se ineaca cu mancare?
Tine copilul pe antebratul tau, cu fata in jos, sprijinindu-i barbia cu degetele. Capul copilului trebuie sa fie mai jos decat restul corpului – iti poti sprijini mana pe genunchiul ridicat (vezi foto).
Cu cealalta mana, folosind podul palmei, bate-l cu putere pe spate, intre omoplati, de 5 ori.
Intoarce-l apoi cu fata in sus si apasa-l pe piept (masaj toracic) de 5 ori.
Ce fac daca copilul s-a intoxicat?
Daca copilul a inghitit substante toxice, este foarte important sa ajungi la spital cat mai repede cu putinta.
NU ii da lapte si NU ii incerca sa il faci sa vomite!
Spitalul Grigore Alexandrescu pune la dispozitie singurul serviciu de TOXAPEL – Intoxicatii la varsta pediatrica. Serviciul este accesibil non-stop, la numerele de telefon: 021/210.61.83 si 021/210.62.82.
Parentime este singurul centru de parenting din Romania care organizeaza cursuri ce te ajuta sa-ti insusesti cat mai multe aptitudini necesare in cresterea copilului: comunicare, nutritie, etape de dezvoltare, grupuri de suport pentru parinti cu copii preadolescenti si adolescenti.
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" este cel mai vechi spital pentru copii din Romania si detine 10 sectii clinice si numeroase compartimente medicale, 19 departamente insotitoare si 17 ambulatorii de specialitate.
10 februarie 2010