Teama de un aspect artificial, nefizionomic al dintilor dupa acoperirea cu coroane este unul dintre motivele importante pentru care, in general, este amanat tratamentul dintilor frontali.
"Sa nu se vada ca mi-am pus dinti" este o doleanta simpatica, dar si realista a pacientilor, care isi doresc ca noile coroane sa se alinieze cat mai bine in arcadele dentare, atat ca forma, cat si ca textura si culoare.
In prezent, coroanele metalice, cu fatete de acrilat sau compozit sunt considerate optiuni de compromis in ceea ce priveste reconstructia protetica a dintilor. Prezenta metalului confera un aspect inestetic , de "dunga neagra" la nivelul gingiei, iar in timp se produce o migrare a ionilor metalici in tesutul gingival ("tatuaj gingival") ce accentueaza culoarea inchisa, vinetie a acesteia. In plus, materiale precum acrilatul si compozitul imbatranesc in timp, isi modifica culoarea si se "spala" de pe infrastructura metalica, aceasta devenind vizibila.
Estetica dentara, concept modern
Medicina dentara moderna a introdus un nou concept in practica curenta, pe acela al esteticii dentare. Asadar, acum medicii sunt preocupati nu doar de a reface functional dantura, ci si de satisfacerea cerintelor estetice, care au devenit din ce in ce mai frecvente. Laboratorul de tehnica dentara nu executa o manopera in serie, ci un act medical unicat, personalizat si chiar artistic, deoarece piesele protetice trebuie sa se incadreze perfect in armonia dintilor naturali, sa le semene atat ca forma, culoare, cat si ca transparenta, transluciditate, textura a suprafetei, reflexie a luminii etc. De obicei, orice lucrare protetica trece prin mai multe etape, care se verifica intraoral, iar pacientul isi poate exprima parerea, dorintele si exigentele legate de aceasta, astfel incat rezultatul final sa fie unul excelent.
Coroanele dentare cu fizionomie excelenta: zirconiul si ceramica integrala
Vedetele in ceea ce priveste alegerea materialelor pentru coroanele dentare sunt, fara indoiala, ceramica si zirconiul.
Coroanele integral ceramice sunt absolut incantatoare datorita frumusetii materialului, simbiozei intre culoare si textura si asemanarii cu dintii naturali. Transluciditatea si transparenta sunt excelente, insa fragilitatea acestui material il face sa fie indicat doar pentru restaurarile dintilor frontali.
Coroanele de ceramica pe zirconiu imbina frumusetea cu rezistenta in timp a infrastructurii, si de aceea au devenit cele mai bune optiuni pentru restaurarea dintilor laterali (molari si premolari), dar si pentru a celor frontali. In acest fel sunt satisfacute cerintele estetice de culoare, transluciditate, transparenta, textura a suprafetei, dar si necesitatea rezistentei in fata fortelor masticatorii. In acest fel sunt eliminate neajunsurile prezentei metalului si cele ale materialelor acrilice si compozite.
Dr. Cristina Chiper, medic dentist, specialist in estetica dentara