Intoleranta la lactoza: solutii pentru o alimentatie echilibrata

/ / Modificat: 2015-09-08
Intoleranta la lactoza: solutii pentru o alimentatie echilibrata

Intoleranta la lactoza sau alergia la laptele de vaca nedepistate la timp duc la puternice dezechilibre atat in randul copiilor, cat si a adultilor

Dezechilibrele metabolice, puternicele dereglaje ale sistemului imunitar, afectiunile diferitelor organe sau, pe termen lung, chiar aparitia unor boli cronice grave, precum este si cancerul, se regasesc printre principalele riscuri la care sunt supusi cei care sufera de intoleranta la lactoza sau alergie la lapte si nu iau masuri, sau nu isi depisteaza la timp aceasta afectiune,  potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piata locala, specializat in produse dietetice si terapeutice pentru adulti si copii.

Astfel, potrivit Mariei Martac, reprezentanta a magazinului AlimenteSpeciale.ro, de profesie biolog, desi este cunoscut faptul ca peste 70% din populatia adulta a lumii sufera de intoleranta la lactoza,  iar 1 din 10 copii dezvolta alergie la laptele de vaca (CMA – Cow’s Milk Allergy), o foarte mica parte dintre acestia iau masurile necesare pentru a-si tine sub control afectiunea sau o depisteaza la timp, in Romania rata de diagnosticare fiind si mai mica decat in strainatate.

"In primul rand, foarte important de stiut este ca ne confruntam cu 2 situatii:  alergia la proteina (cazeina) din laptele de vaca, intalnita cel mai frecvent la sugari si intoleranta la lactoza (glucoza si galactoza, sau zaharul din lapte) care presupune un deficit de lactaza ce impiedica organismul uman sa digere diferite cantitati de lactoza. Desi manifestarile clinice ale celor doua situatii sunt adesea foarte asemanatoare si usor de confundat, in cazul unui sugar, de exemplu, diagnosticul trebuie sa fie foarte precis si stabilit foarte rapid pentru a nu afecta starea generala a acestuia si, implicit, pentru a preveni aparitia malnutritiei sau a deshidratarii", a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

Intoleranta la lactoza si alergia la laptele de vaca – diferente, simptomatologie, metode de depistare si tratament

Mai mult, conform reprezentantei magazinului, contrar asteptarilor, intolerantele alimentare sunt mult mai frecvente decat alergiile, primele fiind datorate imaturitatii anumitor enzime din lantul metabolic. Altfel spus, la om, ca la majoritatea mamiferelor, activitatea enzimei numita lactaza este maxima la nastere, ramanand la o cota ridicata in perioada alaptatului, urmand apoi sa intre intr-un proces de regresie. In unele cazuri, lactaza se stabilizeaza la un nivel insuficient pentru digerarea unei cantitaţi mari de lactoza, ceea ce duce la asa-numita intoleranţa la lapte - de fapt, la lactoza.

In ceea ce priveste simptomatologia acestor doua afectiuni, daca in cazul intolerantelor alimentare cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale, flatulenţa, balonarea, disfunctiile digestive, regurgitarea si greaţa, alergiile pot avea manifestari mai complexe, de cele mai multe ori acestea fiind asociate si cu scaderea in greutate, dermatitele endemice si manifestarile astmatice.

"In cazul sugarilor, una dintre cele mai rapide solutii pentru remiterea manifestarilor pina la identificarea cauzei este administrarea unei formule speciala non-alergenica si bine tolerata, a carui continut incearca sa pastreze cat mai mult din compozitia laptelui matern. Dupa remiterea simptomatologiei clinice, se incearca reluarea alimentatiei cu formula speciala delactozata si se urmareste copilul. Reaparitia simptomelor duce automat la schimbarea formulei cu una hipoalergenica", a subliniat Maria Martac.

De asemenea, potrivit acesteia, odata cu aparitia simptomatologiei este necesar consultul de specialitate a unui medic pediatru sau gastrointerolog si, desigur, stabilirea diagnosticului in urma unor investigatii radioimagistice si de laborator: determinarea nivelului de H2 in aerul expirat la 60-90 minute dupa ingestia de lactoza, testul de toleranta la lactoza, biopsia de mucoasa intestinala etc.

"Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta. Desi ele nu sunt contagioase, este bine de stiut ca pot fi ereditare, astfel, daca un caz este depistat in familie, este indicata si examinarea rudelor apropiate. Asa cum nu sunt cunoscute cauzele aparitiei alergiilor, nu sunt cunoscute nici metodele de vindecare totala, insa simptomele si confortul unei stari mai bune pot fi controlate atat in cazul alergiilor cat si a intolerantelor prin diete, in acest moment existand pe piata magazine specializate pentru toate tipurile de produse alimentare", a mai spus reprezentanta magazinului.

Cand vine vorba de tratamentul pentru astfel de afectiuni, acesta consta, in primul rand, intr-o dieta speciala care elimina din alimentatie produsele cu efect alergen sau cele pentru care organismul dezvolta intoleranta, in acest caz laptele de vaca (CMA) sau produsele care contin lapte, in general. 

Astfel, in timp ce in cazul alergiei la proteina din lapte, trebuie scos din alimentatie laptele de vaca (uneori chiar si in cazul mamicilor pe durata alaptarii, daca bebelusul prezinta aceleasi simptome si la laptele matern), persoanele care sunt diagnosticate cu intoleranta la lactoza trebuie sa renunte la orice produs pe baza de lapte, lactoza regasindu-se in laptele tututor mamiferelor (vaca, oaie, capra, bivolita etc.) si, de asemenea, in compozitia mai multor alimente precum sunt si smantana, iaurtul, unii biscuiti, ciocolata sau produsele pe baza de cereale, pentru micul dejun.

La ce inlocuitori pot apela cei care depiseaza ca au alergii sau intoleranta la lactoza?

"Ca si in cazul altor afectiuni, intoleranta la lactoza se poate prezenta in mai multe faze, gradul de toleranta la produsele din lapte fiind mai mare sau mai mic, de la un caz la altul. Astfel, daca la persoanele cu o intoleranta medie, simptomele pot fi minimalizate prin reducerea produselor care contin lactoza sau consumul alimentelor cu cantitati maxime de 0,1g/100g sau 0,1g/100 ml lactoza, in cazul celor cu intoleranta mare este recomandata eliminarea completa din dieta a produselor pe baza de lapte”, a mai adaugat Maria Martac.

Formulele speciale pentru sugari (pe baza de aminoacizi sau formulele extensive hidrolizate), laptele si cremele de gatit vegetale (orez, migdale, soia, hamut, quinoa, hrisca, susan, cocos etc.), biscuitii, cerealele, painea si ciocolata fara lactoza sunt unii din cei mai cunoscuti inlocuitori pentru aceste afectiuni, iar, potrivit AlimenteSpeciale.ro,  acest tip de produse sunt din ce in ce mai cautate si pe piata locala, reprezentand peste 45% din vanzarile lunare ale retailerului.

Cu privire la costurile pe care le aloca cei care dezvolta astfel de afectiuni, un roman care sufera de intoleranta sau alergie la lactoza cheltuieste lunar intre 300 si 500 lei  pentru produsele speciale de alimentatie, pretul unor astfel de inlocuitori nefiind cu mult mai ridicat decat in cazul produselor clasice din lapte, de exemplu.

Articole recomandate

Citeste si despre