Nu confunda cancerul ovarian cu balonarea sau durerile abdominale
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer marcheaza in Romania pe 8 mai Ziua Internationala De Lupta Impotriva Cancerului Ovarian
Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual in lume cu cancer ovarian si doar 45% inving boala in urmatorii 5 ani (ovariancancerday.org). Depistat in stadiu incipient, localizat, acest tip de cancer are o rata de supravietuire la 5 ani de 93%, dar numai aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme (ovariancancerday.org). Unul dintre motivele diagnosticarii tarzii il reprezinta simptomele inselatoare.
Simptomele bolii
Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai putin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale.
Simptomele includ
- cresterea circumferintei abdominale / balonare persistenta, de lunga durata, nu tranzitorie
- senzatia de satietate precoce
- dureri in abdomen
- necesitate frecventa de a urina
"Mergeti la medicul de familie daca manifestati aceste simptome de mai mult de trei saptamani. De asemenea, daca aveti in familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneti-i asta medicului." spune dl. Cezar Irimia, presedintele FABC.
Cu ocazia Zilei Internationale De Lupta Impotriva Cancerului Ovarian, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), invita femeile sa se informeze despre simptomele si factorii de risc ai cancerului ovarian, sa aiba incredere in ele atunci cand sesizeaza ca ceva nu e in regula cu corpul lor si sa mearga la control ginecologic ori la medicul de familie anual sau mai des, daca sesizeaza aparitia unor simptome persistente si fara o cauza identificabila.
"Am creat pe www.invingemcancerul.ro un chestionar pentru toate femeile care vor sa afle care sunt factorii de risc pentru a face cancer ovarian. Va indemn sa raspundeti la cele cinci intrebari, dureaza doar un minut, iar apoi sa il dati mai departe la persoanele la care tineti. Dati-l catre macar alte doua femei. Este doar un mic gest ce le poate salva viata." continua dl. Cezar Irimia, presedintele FABC.
Factori de risc
1. Varsta: Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate in jurul varstei de 55 de ani, cand apare menopauza.
2. Istoric familial: Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au in familie (si din partea tatalui, si din partea mamei) doua sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de san, de colon sau de uter.
3. Ereditate: Mutatiile genelor BRCA 1 si 2 cresc riscul aparitiei acestui tip de cancer.
4. Alti factori: Femeile obeze, care nu au avut copii, nu au luat niciodata pilule contraceptive, carora le-a venit menstruatia mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauza la o varsta avansata au sanse mai mari de a face cancer ovarian.
Cancerul ovarian in cifre
- 238.719 femei sunt diagnisticate anual in lume (globocan.iarc.fr)
- 151.917 femei mor in lume in fiecare an din cauza cancerului ovarian (globocan.iarc.fr)
- rata de supravietuire la 5 ani este de 45%; este foarte mica, daca o comparam, de pilda, cu rata de supravietuire la cancerul de san, care este de 89% (ovariancancerday.org)
- daca este localizat, in stadii incipiente, rata de supravietuire la 5 ani e de 93%. Cu toate astea, doar 15% din cazuri sunt diagnosticate in acest stadiu (ovariancancerday.org)
- in Romania, sunt diagnosticate 1850 cazuri noi anual si 1020 femei mor in fiecare an din cauza cancerului ovarian (globocan.iarc.fr)
5 lucuri de stiut
1. Toate femeile pot face cancer ovarian.
2. Daca stii simptomele si mergi la medic iti poti salva viata.
3. Diagnosticarea in stadii incipiente ale bolii creste enorm sansele de supravietuire.
4. Cancerul ovarian este diagnosticat adesea in stadii avansate.
5. Multe femei cred in mod gresit ca testul Babes-Papanicolau depisteaza cancerul ovarian. Acesta depisteaza cancerul de col uterin.