In ultimii ani, incalzirea globala a devenit o preocupare majora in randul oamenilor din intreaga lume, iar impactul pe care acest fenomen il are asupra sanatatii devine tot mai greu de ignorat. Cel mai recent raport al Climate Central atrage atentia asupra faptului ca tendintele climatice agraveaza sezonul alergiilor si riscurile asociate pentru sanatate.
Persoanele care sufera de alergii stiu deja ca urmeaza o perioada in care se vor lupta cu diferite simptome.
Specialistii avertizeaza insa ca modificarile climatice au facut ca zilele cu inghet sa fie mai putine, iar sezonul de primavara sa inceapa mai devreme. Astfel, plantele au mai mult timp sa infloreasca si sa elibereze polenul care provoaca alergii.
Un studiu recent al Climate Central arata ca in unele zone, din 1990 pana in 2018, anotimpurile polenului au devenit mai lungi chiar si cu 20 de zile in medie si cu pana la 21% mai intense in ceea ce priveste concentratiile de alergen.
In primul rand, temperatura crescuta poate determina o crestere a nivelului de polen in aer, ceea ce poate duce la o crestere a alergiilor oculare. In al doilea rand, incalzirea globala poate duce la o crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera si, prin urmare, la o crestere a poluarii atmosferice. Aceasta poate agrava simptomele alergiilor oculare, deoarece particulele poluante pot agrava inflamatia oculara.
”Alergia oculara este o reactie inflamatorie a ochilor cauzata de iritarea sau alergia la substante din mediu, cum ar fi praful, polenul, parul de animale sau parfumurile. Simptomele includ mancarime, roseata, lacrimare excesiva si umflarea pleoapelor”, explica Dr. Dan Stanila, medic specialist oftalmolog in cadrul Ofta Total Sibiu.
Tratamentul de rutina presupune in primul rand un control de specialitate, iar dupa ce medicul a stabilit ca este vorba despre o alergie si nu o alta afectiune, se poate interveni in functie de starea pacientului cu antiinflamatoare steroidiene si cu substante antihistaminice.
Din pacate, alergiile oculare pot fi prevenite doar in masura in care pacientul reuseste sa evite sau sa reduca expunerea la alergeni cunoscuti. Indiferent ca vorbim despre polen, praf sau par de animale. ”Daca pacientul stie deja ca are o alergie, e bine ca in sezonul cald sa fie atent la ce se expune, mai ales daca este intr-un episod acut. Sa nu iasa afara cand este foarte cald sau sa mearga intr-un mediu cu expunere la alergeni. Pot fi benefice folosirea pernelor si a lenjeriei de pat anti-alergenice si utilizarea unui purificator de aer pentru a reduce nivelurile de acarieni din praful de casa. Totodata, se recomanda evitarea fumatului si expunerii la fumul de tutun si evitarea utilizarii solutiilor oftalmice care contin conservanti, care pot agrava simptomele”, recomanda Dr. Dan Stanila.