Sucul natural de fructe pentru familia ta

/ / Modificat: 2011-12-05
Sucul natural de fructe pentru familia ta

Dragi mamici,

Cu siguranta suntem constiente ca de pe masa copilului nostru n-ar trebui sa lipseasca paharul de suc natural de fructe! Asta pentru ca sucurile naturale din fructe dau energia zilnica necesara si au un aport de vitamine important care ne ajuta atat pe noi, cat si pe copiii nostri, sa ne protejam de imbolnaviri!

Pentru ca nu avem tot timpul la indemana un storcator de fructe sau nu avem intotdeauna timpul necesar sa il preparam, pentru ca sunt fructe - cum ar fi cele exotice - pe care nu le gasim prea usor in comert sau la piata, de multe ori apelam la un suc cumparat din raftul magazinelor. Din acest motiv ne-am gandit ca o informare cat mai corecta legata de produsele disponibile in comert este binevenita.

Asadar, sucurile necarbonatate (fara bule) se impart in principal in 3 categorii:

1. Juice 100% - adica sucul de fructe 100% care se poate obtine prin 2 procedee:

a. Sucul stors si ambalat imediat in conditii de atmosfera normale care, din cauza contactului cu atmosfera inconjuratoare, trebuie tinut la rece si consumat pe loc sau in maximum 3 zile. Dupa acest moment, el isi pierde proprietatile si valabilitatea pentru ca microorganismele din mediul inconjurator si contactul cu aerul care provoaca oxidarea, isi spun cuvantul.

b. Sucul stors, pasteurizat si ambalat imediat in conditii de atmosfera ASEPTICA. Acest lucru se realizeaza printr-o tehnologie inovativa care nu permite contactul sucului cu mediul inconjurator pana cand procedeul de ambalare nu este finalizat. Acesta este motivul pentru care sucul ambalat ASEPTIC poate rezista fara probleme in rafturile magazinelor pentru perioade lungi fara sa “se strice”.

In general, acest suc se face din suc concentrat natural de fruct.

Ce inseamna “suc concentrat de fruct”?

Inseamna ca din sucul stors proaspat se evapora o parte din apa, rezultand sucul concentrat, care se ambaleaza pentru a putea fi transportat sute de kilometri. Sucul concentrat nu contine nimic altceva, decat sucul in sine din care s-a evaporat o parte din apa. La momentul la care acesta ajunge la procesator, el este deversat in niste recipiente foarte mari, in care se adauga exact aceeasi cantitate de apa care a fost evaporata initial, rezultand sucul 100% care se pasteurizeaza si se ambaleaza aseptic asa cum am specificat la inceputul acestui punct. Dar atentie! Si acest suc, ca si cel proaspat stors, odata desfacut, trebuie pastrat la frigider si consumat in 3 zile pentru ca dupa acest moment isi pierde proprietatile si valabilitatea.

Noi va recomandam sa incercati sucurile de tip Juice 100% marca Santal daca doriti sa va rasfatati cu un suc bun intr-o varietate mare de gusturi: mere, portocale, exotic, grapefruit sau tomate!

2. Nectarul - adica sucul de fructe cu continut de fruct intre 25% si 99% si cu adaos de zahar si acizi alimentari. Exista fructe din care e mai greu sa faci un suc 100% cum ar fi bananele, piersicile, caisele etc. Din acestea se fac in general nectaruri. In nectar, pe langa adaosul de suc si/sau piure de fructe, se mai pune si zahar si acizi alimentari (de exemplu vitamina C cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, extrasa pe cale naturala). Ambalarea acestor nectaruri se face exact la fel ca si in cazul juice-ului, deci nu necesita introducerea nici unui alt ingredient de conservare! Colorantii si conservantii nu sunt admisi in nectaruri si nici in Juice-uri, deci nu trebuie sa ne facem griji din acest punct de vedere.

Asadar, mitul conform caruia nectarul este mai natural decat juice-ul, nu este sustinut de argumente reale. Este adevarat ca atat juice-ul, cat si nectarul contin doar ingrediente naturale, dar spre deosebire de nectar, juice-ul are un aport caloric mai mic deoarece nu contine zahar adaugat asa cum contine nectarul!

Daca doriti un nectar savuros cu continut ridicat de fructe si intr-o gama foarte variata de gusturi, va recomandam nectarurile Santal unde puteti gasi piersici, caise, pere, portocale, ananas sau gutui – un nou gust unic pe piata din Romania!

3. Still Drink - cea de-a treia categorie cuprinde toate bauturile racoritoare cu continut de fruct mai mic de 25% si care pot contine orice alte ingrediente admise de legislatia europeana. Asta inseamna ca poate include arome si coloranti, si conservanti etc. Asta nu inseamna neaparat ca sunt produse periculoase sau nesanatoase!

Exista produse cu continut mic de fruct, dar care au doar ingrediente naturale, inclusiv coloranti naturali cum ar fi de exemplu beta-carotenul sau extractul de morcovi negri. Diferenta fata de juice si nectar consta in faptul ca un still drink il bem mai degraba ca sa ne hidratam, in timp ce in cazul unui juice sau nectar, tinem cont si de aportul de vitamine,  fibre etc.

Taguri Suc alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre