Fructele si legumele sunt considerate principala sursa de vitamine si minerale, fiind unele dintre cele mai simple metode prin care putem asigura corpului nostru nutrientii necesari pentru o functionare optima pe parcursul intregii zile.
Dieta zilnica ar trebui sa contina cel putin 400 de grame de fructe si legume, de preferat in diferite forme, impartite in cel putin 5 portii.
Fructele sunt surse importante de potasiu, fibre, vitamina C si acid folic – nutrienti esentiali pentru sanatatea organismului uman, reducand astfel riscul dezvoltarii bolilor.
Din pacate, fructele de sezon sunt disponibile pe piata pentru o perioada scurta de timp. In anotimpul rece, sucurile si mousse-urile sunt la indemana tuturor. Un studiu realizat de Institutul Millward Brown in 2015 arata ca adultii si copiii au aceleasi preferinte cand vine vorba de suc: ei prefera portocalele (35,9% dintre adulti si 39,9% dintre copii) si merele (21,3% dintre adulti si 25,2% dintre copii) .
Portocalele sunt unele dintre cele mai populare fructe din lume, fiind recunoscute pentru concentratia mare de vitamina C. In afara de acest antioxidant, sucurile de portocale asigura organismului si fibre, vitamina B1, potasiu, calciu. Insa nu toata lumea stie ca suplimentele de vitamina C nu au aceleasi beneficii pe care le are un pahar de suc de portocale.
Merele, la fel ca portocalele, sunt surse importante de fibre si vitamina C. In plus, merele contin antioxidanti si previn bolile cardiovasculare, fiind recunoscute pentru fitonutrientii care ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange. Un pahar de suc 100% de mere sau un mousse de mere si morcovi reprezinta o sursa valoroasa de vitamine, minerale si fibre, elemente esentiale pentru asigurarea energiei si pentru functionarea corecta a organismului.
"Cand erau mici, copiii mei iubeau gustul sucurilor naturale. Mai tarziu le-am povestit de ce sunt atat de gustoase si cat de importante sunt pentru organism. Apoi, informatiile au venit de la scoala. Sucurile 100% si mousse-urile sunt pline de vitamine, minerale si fibre, e adevarat, dar in plus Eva si Petru stiu sa diferentieze deja un suc natural de unul care doar aduce cu ceva natural. Prefera sucul de mere si portocale, dar si pe cel de rodii, mai acrisor si usor amarui.", afirma Andreea Berecleanu.
Sucurile 100% si mousse-urile nu contin aditivi artificiali, adaos de zahar, indulcitori sau alte substante care sa imbunatateasca textura, culoarea sau gustul, intrucat acestea sunt interzise de legislatia Uniunii Europene. Culoarea si aroma sucurilor provin intotdeauna de la fructele si legumele din care sunt facute.
Ambele tipuri de suc – pasteurizate si nepasteurizate – sunt la fel de sanatoase si au acelasi continut nutritional. Procesul de pasteurizare nu elimina nutrientii si vitaminele din sucuri – rolul acestui proces este sa distruga enzimele care pot cauza degradarea naturala a produsului dupa deschiderea ambalajului.
Se stie ca un pahar de suc pe zi este o modalitate simpla de a asigura organismului toti nutrientii de care are nevoie. Vitaminele, mineralele, antioxidantii si alte incrediente bio-active sunt absorbite usor de organismul uman.
Campania "Mousse si suc 100%! aici sunt vitaminele istete" este finantata de Uniunea Europeana si Republica Polona, precum si din Fondul de promovare a Fructelor si Legumelor oferit de KUPS.
Mai multe informatii despre campanie sunt disponibile pe www.sucsimousse.eu si pe pagina de Facebook Traieste SMART.
Pentru mai multe informatii despre vitaminele istete, inclusiv trucuri despre cum sa va convingeti copiii sa consume fructe si legume, vizitati www.sucsimousse.eu si pagina de Facebook Traieste SMART.