Orice femeie organizata isi face o lista de bagaje atunci cand pleaca in vacanta de vara. Cateva rochite potrivite pentru orice moment al zilei, cosmetice si accesorii de infrumusetare, incaltaminte cata incape in valiza... Dar stai! Esti mama si prioritatile s-au schimbat, iar mare parte din spatiu este deja ocupat de bagajul copilului, iar trusa medicala in vacanta a devenit mai importanta decat orice altceva!
Cand pleci in vacanta cu copiii prioritatea zero devine sa te asiguri ca nimic nu va poate strica zilele de relaxare. Asta inseamna sa fii pregatita sa te lupti cu orice virus sau bacteria pe care copilul o poate lua in aceasta perioada. Iar cele mai neprietenoase microorganisme sunt cele care dau probleme la burtica.
Cum alcatuiesti trusa medicala pentru vacanta
Indiferent unde pleci, la mare, munte sau in strainatate, trebuie sa stii ca un copil este mai sensibil la schimbari decat un adult. Poate contracta viroze mult mai usor, poate avea un puseu alergic, poate face insolatie. Consulta-te cu medicul de familie sau cu pediatrul inainte de a pleca in vacanta pentru a-ti recomanda cele mai bune antitermice, antivomitive, medicamente pentru dureri in gat, siropuri de tuse, antihistaminice care ti-ar putea fi de folos in vacanta cu copiii.
Dar cele mai neplacute sunt afectiunile cauzate de microorganisme din apa pe care o bea, din mancarea care poate fi contaminata oricat de bine ar arata, din apa marii, din nisipul de pe plaja si cate si mai cate. Toate ii pot afecta si stemul digestiv si flora intestinala. Si atunci cel mic poate experimenta la tot pasul diareea calatorului.
Ce este diareea calatorului?
Si adultii, si copiii pot experimenta diareea calatorului, o afectiune digestiva denumita astfel pentru ca apare atunci cand esti in vacanta. Apa contaminata, clima, practicile sanitare, alimentele sau fructele contaminate iti pot strica o buna parte din vacanta. Iar cand o patesc cei mici, toata familia are de suferit pentru ca nu iti mai arde nici de plaja, nici de plimbari, nici de cocktailurile sau cafelele pe care ai visat un an intreg sa le bei admirand privelistea din vacanta.
Uneori diareea calatorului poate avea drept cauza stresul sau schimbarea alimentatiei, care au deseori un impact puternic asupra copiilor, dar de cele mai multe ori este vorba de un agent infectios (bacterii, virusuri, paraziti). E.Coli este de cele mai multe ori responsabila pentru diareea calatorului, care poate duce la deshidratare severa.
Preventia este, desigur, cea mai buna solutie. Copilul trebuie sa stie sa se spele des pe maini, sa nu bage mainile in gura dupa ce a atins suprafete sau obiecte posibil contaminate, sa nu manance niciodata fructe nespalate si, important, sa bea doar apa imbuteliata.
Solutia care te scapa de dureri de... burta
Totusi, uneori poate fi dificil sa previi instalarea diareei calatorului. Asa ca e bine ca din trusa de vacanta sa nu-ti lipseasca probioticele. Inainte sa te grabesti sa ii dai copilului un antibiotic sau alte medicamente, probioticele trebuie sa fie prima optiune.
Suplimentele alimentare Protectis, prin aportul de lactobacili vii, contribuie la restabilirea si mentinerea echilibrului florei intestinale, care poate fi perturbat de o serie de factori, printre care: schimbarea mediului, a dietei sau dietele neadecvate, infectiile intestinale bacteriene sau virale, tratamentul cu antibiotice.
Pentru copiii mofturosi, care refuza tot ce inseamna pastile sau picaturi, exista ProTectis Junior, tablete masticabile cu aroma de capsuni. Se poate consuma de catre copiii cu varsta de peste 3 ani si de catre adulti, 1 tableta masticabila pe zi.
Tine diareea calatorului la distanta de familia ta in vacanta si singura ta „grija” va fi sa profiti de zilele petrecute cu copilul sau copiii la plaja, la munte sau oriunde plecati vara asta.