Motive pentru care sa fii recunoscatoare pentru crizele copiilor

/ / Modificat: 2024-10-02
Motive pentru care sa fii recunoscatoare pentru crizele copiilor

Accesele de furie ale copiilor mici sunt un tip de comportament pentru care parintii ar trebui sa fie recunoscatori, intrucat reprezinta semnul unei dezvoltari firesti si al deprinderii unor abilitati esentiale in dezvoltarea lor. Crizele de isterie ale copiilor sunt o bataie de cap pentru multi parinti, care nu gasesc niciun motiv de recunostinta sau bucurie in tipetele isterice, tavalirea pe jos si plansetele interminabile prin care acestea se manifesta de obicei.

Forma de exprimare a trairilor si semnul unei vieti emotionale sanatoase

In conditiile in care, la prescolaritate, cel mic abia invata sa vorbeasca si sa recunoasca emotii si trairi, accesele de furie se dovedesc a fi semnul unei vieti emotionale sanatoase. Dezvoltarea emotionala a copilului nu cuprinde doar comportamente care exprima veselie, bucurie, apreciere etc.

Este insotita in mod firesc si de opusul acestora: frustrare, furie, suparare, tristete, care oricat de neplacute ar fi, reprezinta semnul ca are o viata emotionala bogata si ca dispune de astfel de trairi, in absenta carora ar suferi de tulburari psihice. Scopul tau, la aceasta varsta, este de a-l ajuta sa le exprime verbal, in cuvinte, si nu comportamental.  

Modul prin care iti arata ca gresesti

Parintii au tendinta de a gresi de multe ori in fata copiilor, iar cei mici sunt primii care le "taxeaza" aceste mici slabiciuni, ajutandu-i sa-si dea seama ca ceva este in neregula cu modul in care s-au comportat fata de ei. Asadar, inainte de a pedepsi copilul pentru modul in care te-a facut de ras in public, ia-ti un moment de pauza, gandeste-te care a fost declansatorul crizei micutului si analizeaza daca nu cumva tu ai fost cea care a pus problema gresit in fata lui.

Exemplu: sunteti in magazin, copilul vrea cu tot dinadinsul o jucarie, iar tu ii spui scurt si la obiect "nu" si mergi mai departe. In doar cateva secunde, se dezlantuie toate "simptomele" acceselor de furie. Este si normal. Copilul nu intelege acest raspuns sec si confuz de "nu". Daca i-ai explica de ce refuzi sa ii cumperi exact atunci jucaria ori daca ai fi stabilit o regula inainte de a merge la cumparaturi cu el si i-ai fi spus ca mergeti sa luati doar ce aveti pe lista si atat, copilul ar fi inteles mai bine de ce nu poate pleca acasa cu jucaria dorita.

Riscul de a izbucni intr-o criza de isterie ar scadea. Accesele de furie sunt adesea si un mesaj pentru parinte, prin care ii spune "ai gresit in modul de a ma disciplina si educa".  

Semnul ca ii pasa si ca te iubeste

Nu doar sarutarile mangaietoare pe frunte, imbratisarile si vorbele calde reprezinta semne de afectiune. Chiar si comportamentele negative ale copilului - sfidarea, raspunsurile obraznice, tipetele, plansetele, razvratirile etc. - pot fi interpretate ca mesaje de dragoste.

Dincolo de disconfortul si stanjeneala pe care ti le starnesc reactiile comportamentale ale copilului atunci cand are un acces de furie, exista un substrat emotional puternic al acestora. Copilul iti arata astfel ca ii pasa de ce zici, ca il supara cuvintele tale si, nu in ultimul rand, ca te iubeste.  

Semnul ca este ambitios si ca are vointa

Crizele de isterie reprezinta adesea "ultima carte" pe care copilul o joaca pentru a obtine ceea ce isi doreste. Dincolo de aspectul negativ al acestora si de faptul ca nu trebuie incurajate in dezvoltarea lui, crizele de isterie reprezinta si manifestarea vointei ori a ambitiei copilului. Cel mic gaseste intr-un acces de furie ultima "arma" de care dispune si pe care o cunoaste pentru a obtine ceva.

Nu sunt cele mai indicate moduri prin care sa isi exprime ambitia si vointa. Cu ajutorul tau, accesele de furie pot fi exprimate si transpuse in alte abilitati si moduri creative care sa-l ajute sa dobandeasca ceea ce isi doreste sau, cel putin, sa negocieze in acest sens.

Sursa foto: freepik

Taguri Accese furie copii Crize isterie copii Comportamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre