In fiecare an, pe 20 iulie, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul proroc Ilie, considerat cel care aduce ploaia pe pamant. In traditia populara, Sfantul Ilie este aratat ca mergand pe cer intr-un car cu roti de flacari, tunand si lovind diavolii cu biciul de foc. Se mai spune ca este aducator de ploaie si ca poate provoca furtuni puternice.
Sarbatoarea proorocului Ilie Tesviteanul este si ziua Aviatiei Romane, acest sfant fiind considerat, incepand din 1913, patronul spiritual si ocrotitorul aviatorilor.
Sfantul Ilie, aducatorul de ploi si ocrotitorul aviatorilor romani, sarbatorit pe 20 iulie
Pe 20 iulie, crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua de pomenire a Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, un important sfant din Vechiul Testament, cunoscut pentru minunile si profetiile sale. In traditia populara, Sfantul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor si a ramas in istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinta si curaj demn de urmat.
Ilie este, inainte de orice, o figura simbolica si identitara: singurul om caruia i s-a dat puterea dumnezeiasca de a “inchide si a deschide cerurile”, potrivit crestinortodox.ro. In calendarul crestin-ortodox Sfantul Ilie este pomenit pe 20 iulie pentru ca prin rugaciune si puterea incredintata de Dumnezeu a provocat seceta cumplita din Israel si apoi a adus ploile care au salvat poporul de la pieire.
Cand a trait Prorocul Ilie
Prorocul Ilie a trait in secolul al IX-lea i.Hr., in Regatul Israel. Sfantul Ilie a venit pe lume cu peste 800 de ani i. Hr., in tinutul Tesvi din Galaad, intr-o familie de preoti, intr-o perioada grea a istoriei poporului ales, pe vremea cultului idolilor. El este mentionat in Vechiul Testament, in cartile Regilor, fiind cunoscut pentru viata sa ascetica si pentru minunile savarsite, inclusiv chemarea focului din cer si aducerea ploii dupa o perioada indelungata de seceta.
Activitatea misionara a Profetului Ilie s-a desfasurat in regatul Israel din Samaria, fiind insarcinat cu misiunea clara de a-l preveni pe regele Ahab de faptul ca urmeaza o mare seceta. La auzirea acestor lucruri, regele Ahab porneste o prigoana asupra lui Ilie cu scopul de a-l ucide. Intervine protectia divina, ascunzandu-l pe Ilie intr-o pestera, langa un parau, iar hrana ii era adusa de pasari.
Potrivit crestinortodox.ro, Slavitul Ilie avea puterea dumnezeiasca de a „inchide si a deschide cerurile”. In acest sens, Ilie prin rugaciune „inchide cerul” trei ani si sase luni, foamea si seceta provocand dezastre in intreaga tara, dupa care cheama poporul si pe rege pe Muntele Carmel. De asemenea, cheama la o provocare pe toti preotii zeului Baal, pe Muntele Carmel pregateste doua altare si le spune sa aduca jertfa: cei peste 800 de preoti sa aduca jertfa zeului lor, iar el urmand sa aduca jertfa adevaratului Dumnezeu. Din cer coboara o „para de foc” peste jertfa pregatita de Ilie, spre uimirea, stupoare si ingrijorarea preotilor prezenti care se pregateau sa fuga, dar nu au reusit pentru ca au fost ucisi.
O alta caracteristica dominanta este aceea ca atat Ilie, cat si Domnul Iisus au fost ridicati la Cer: Ilie a fost luat ca un rob al lui Dumnezeu, in timp ce Iisus a fost luat ca Fiul Omului; Ilie cu o caruta de foc, Iisus a fost luat de un nor, precum zice Isaia, „sade pe nor”; Ilie, la inaltarea sa, a slobozit cojocul sau asupra ucenicului Elisei, in timp ce Iisus, dupa ce s-a inaltat la Tatal, a facut sa pogoare asupra ucenicilor sai Duhul Sfant si a facut nu numai un proroc, ci mii si au fost mai mari si mai slaviti decat Elisei.
In traditia iudaica, dar si in cea crestina, Prorocul Ilie este cunoscut ca „facator de bine” si „facator de minuni”.
Sfantul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie in gura pesterii sale (hranit de corb), fie in carul de foc (in care a fost rapit la cer).
Ce inseamna daca ploua de Sfantul Ilie
Sfantul Ilie mai este cunoscut in popor drept sfantul care aduce ploaia. Tot el poate aduce, insa, grindina, fulgere si tunete. Este cunoscut, totodata, drept aparatorul recoltelor. De aceea, fenomenele meteo care au loc pe 20 iulie joaca un rol foarte important in ceea ce priveste evenimentele ce urmeaza sa aiba loc in urmatoarele zile.
Conform traditiei populare, ploaie adusa de Sfantul Ilie este considerata o binecuvantare. Este vazuta ca o modalitate de curatare si purificare a pamantului, asigurand o recolta bogata si sanatate pentru comunitate. De asemenea, se crede ca ploile din aceasta zi sunt racoritoare si benefice, aducand usurare de la caldura verii.
Traditii si obiceiuri populare de Sfantul Ilie
Sfantul Ilie este venerat in Romania nu doar pentru rolul sau biblic, ci si ca patron spiritual al aviatorilor. In aceasta zi, sunt organizate diverse ceremonii si festivitati dedicate fortelor aeriene romane. Aviatorii participa la slujbe religioase speciale in care se roaga pentru protectia si binecuvantarea lor.
Obiceiuri populare de Sfantul Ilie:
- Sfintirea si binecuvantarea roadelor: In multe zone rurale, fructele si legumele proaspete sunt aduse la biserica pentru a fi sfintite, iar apoi sunt impartite celor saraci.
- Evitarea lucrului: Traditia spune ca in aceasta zi nu trebuie sa muncesti, deoarece Sfantul Ilie poate trimite fulgere si tunete asupra celor care nu respecta aceasta regula.
- Focurile ritualice: In unele regiuni, se aprind focuri mari pentru a alunga spiritele rele si pentru a proteja recoltele.
- Prognoza vremii: Se spune ca vremea din ziua de Sfantul Ilie poate prezice cum va fi vremea in restul anului. Daca ploua, se asteapta recolte bogate si sanatate, iar daca este vreme frumoasa, toamna va fi secetoasa.
De Sfantul Ilie fetele cunosteau cu cine se vor marita
In ajunul acestei zile, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semanate cu canepa si se tavaleau prin cultura. Daca noaptea visau canepa verde, era semn ca se vor marita cu flacai tineri. In cazul in care visau canepa uscata, in popor se spunea ca vor avea parte de soti batrani.
Plantele de leac erau culese in ziua cinstirii Sfantului Ilie
In dimineata zilei in care era cinstit Sfantul Ilie, oamenii culegeau plante de leac, in special busuiocul. Aceasta planta era dusa la biserica, binecuvantata si arsa. Cenusa rezultata era folosita in scopuri terapeutice, mai ales atunci cand copiii lor faceau bube in gura.
Nu era voie sa se consume mere pana la Sfantul Ilie
Nu era voie sa se consume mere pana la 20 iulie si nu se ingaduia ca aceste fructe sa se bata unul de altul, pentru a nu bate grindina. In ziua Sfantului Ilie, femeile chemau copiii straini sub un mar, il scuturau si dadeau de pomana mere. Se credea ca asa se vor veseli mortii.
Sfantul Ilie, patronul spiritual si ocrotitorul aviatorilor romani
In Romania, Sfantul Ilie este considerat protectorul aviatorilor, iar aceasta traditie a fost consolidata prin diverse evenimente si ceremonii militare. In aceasta zi, aviatorii si personalul aerian participa la slujbe speciale si ceremonii de comemorare a camarazilor cazuti, iar avioanele sunt deseori binecuvantate pentru a asigura zboruri sigure.
Conform crestinortodox.ro, Sfantul Ilie a fost ridicat la Cer in vartej de vant, intr-un car de foc, tras de cai scaparatori, in timp ce mergea alaturi de Elisei, ucenicul sau, captand in trecerea directa de la viata pamanteasca la cea vesnica, o calitate care lipseste omului: aceea de a zbura.
Rugaciune catre Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul. Este tamaduitoare si facatoare de minuni!
Preotii ortodocsi le recomanda credinciosilor sa se roage Sfantului Ilie pentru alungarea tuturor relelor si a bolilor.
Rugaciune catre Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul:
Preamarite si preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pamant cu viata ta ingereasca, cu ravna ta fierbinte catre Dumnezeu Atottiitorul, cu semnele si cu minunile tale, si cu marea lui Dumnezeu bunavointa fata de tine, fiind ridicat la cer cu trupul intr-un car de foc; invrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, in timpul schimbarii Lui la fata, acum salasluind in locasurile raiului si stand in fata tronului Imparatului ceresc, auzi-ne pe noi pacatosii si nevrednicii, care in ceasul acesta stam in fata sfintei tale icoane, si cu umilinta alergam catre mijlocirea ta.
Roaga-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, sa ne dea noua duhul pocaintei, al izbavirii de pacate si cu atotputernica Sa bunavointa sa ne ajute sa ne departam din calea pacatului, indrumadu-ne spre tot lucrul bun; ca sa ne intareasca in lupta impotriva poftelor si a patimilor noastre, sadind in inimile noastre duhul smereniei, al blandetii, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunatatii, al rabdarii, al intelepciunii, al ravnei pentru cuvantul lui Dumnezeu si al izbavirii aproapelui. Nimiceste prin rugaciunile tale, proorocule, naravurile cele rele ale lumii, ce intineaza neamul crestinesc prin necinstirea credintei dreptslavitoare, fata de randuielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea parintilor si a stapanitorilor ce ne stapanesc, aruncand astfel lumea in bezna necinstei, a desfraului si a pierzaniei.
Departeaza de la noi, preamarite proorocule, prin mijlocirea ta catre Domnul, dreapta manie a lui Dumnezeu; apara orasele, satele si tara noastra de seceta, de foamete, de furtuni napraznice, de cutremur, de boli si rani aducatoare de moarte, de neintelegeri intre frati, de navalirea asupra noastra a altor neamuri si de razboiul cel dintre noi. Prin rugaciunile tale, preamarite, intareste poporul nostru binecredincios si ajuta-l in toate faptele lui bune. Mijloceste, proorocule al lui Dumnezeu, pastoritilor nostri ravna fierbinte catre Dumnezeu, purtare de grija pentru mantuirea sufleteasca a pastoritilor, intelepciune in purtare si invatatura, cucernicie si tarie in ispite; judecatorilor daruieste-le nepartinire si lepadare de pofta castigurilor, dreptate si mila fata de cei obijduiti; tuturor carmuitorilor purtare de grija fata de supusi, mila si dreapta judecata, iar dreptcredinciosilor supunere si ascultare fata de carmuitori, cum si indeplinirea cu sarguinta a tuturor indatoririlor lor; ca astfel, in pace si cucernicie, sa petrecem veacul acesta. Sa ne invrednicim de impartasirea bunatatilor celor vesnice in Imparatia lui Dumnezeu si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Caruia I se cuvine cinste si inchinaciune, impreuna cu Tatal cel fara de inceput si cu Preasfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Ce inseamna Ilie? Cui ii spunem la multi ani de Sfantul Ilie
Numele „Ilie” provine din ebraicul „Eliyahu” si inseamna „Domnul este Dumnezeul meu”. Acest nume reflecta credinta puternica a prorocului si misiunea sa de a reafirma monoteismul intr-un timp in care idolatria era larg raspandita.
Peste 140.000 de romani au onomastica luni de sarbatoarea Sfantului Ilie. Conform Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre 106.266 barbati si 35.790 femei care poarta numele Sfantului Ilie sau derivate ale acestuia.
Cele mai intalnite prenume masculine de Sfantul Ilie:
- Ilie - 95.391;
- Eliade - 251;
- Elias - 3.809;
- Elie - 33;
- Elis - 794;
- Ilia - 347;
- Iliev - 3;
- Ilies - 85;
- Ilius - 15;
- Iliuta - 3.451;
- Lica - 2.087.
Cele mai intalnite prenume feminine de Sfantul Ilie:
- Ilinca - 22.228;
- Eliana - 1.124;
- Elis - 540;
- Ilia - 135;
- Iliana - 3.618;
- Ilincuta/Ilincuta - 88;
- Iliuta - 389;
- Lia - 6.023;
- Lica - 1.645.
Surse: crestinortodox.ro, digi24.ro, doxologia.ro, libertatea.ro
Foto: crestinortodox.ro