Candida

/ / Modificat: 2006-10-13
Candida
Intrebare:

- Am o problema cu o candida. Doctorul mi-a prescris 5 spalaturi pe luna cu ceai din galbenele si bicarbonat. Intrebari: mai pot scapa de aceasta candida? Daca da, cum? Sa am, din cauza acesteia, scurgeri maronii si vascoase (insotite de firisoare de sange), in apropierea datei ovulatiei? Multumesc anticipat pt raspunsuri!

Raspuns:




 

Candida este o ciuperca prezenta pe tegumentele si mucoasele organismului in mod obisnuit. Aceasta ciuperca determina infectie doar in momentul in care se produce un dezechilibru intre imunitatea organismului si aceasta candida: fie scade imunitatea organismului, fie se inmulteste prea mult candida. Aceasta inmultire se produce frecvent dupa un tratament cu antibiotice.

O candidoza recurenta poate avea mai multe cauze:

  • o imunitate scazuta a organismului dumneavoastra (destul de probabil tinand cont de afectiunea asociata - diabetul zaharat)

  • utilizarea indelungata sau frecventa a antibioticelor

  • tratamentul incorect sau incomplet efectuat (netratarea si a partenerului)

  • o rezistenta a acestei ciuperci la antimicoticele obisnuite.

    Infectia cu candida trenanta (de lunga durata) poate determina in timp, o agresiune continua asupra mucoasei vaginale, care poate deveni mai sensibila si la alte infectii. De aceea este indicata tratarea corecta si completa a candidozei. In acest scop, o antibiograma ar fi de ajutor (aceasta este o analiza care se face odata cu cultura secretiei vaginale si care stabileste exact ce medicamente sunt eficiente pentru tulpina de candida cu care prezentati dumneavoastra infectia).

    Este important sa urmati cu strictete recomandarile medicului, si sa efectuati tratamentul complet, atat timp cat vi l-a recomandat medicul chiar daca simptomele dispar mai repede. Tratarea partenerului este necesara pentru a preveni reinfectarea de la acesta. Pe toata perioada tratamentului sunt interzise contactele sexuale.

    O posibilitate terapeutica ar putea fi administrarea de Mycosist 150 mg tb III. Acestea se administreaza per os (pe gura) cate una pe zi timp de trei zile atat dumneavoastra cat si partenerul; insa administrarea acestora trebuie sa fie realizata numai la indicatia medicul curant. Odata rezolvata aceasta infectie, ar fi recomandat sa va adresati medicului de familie, pentru a investiga si inlatura posibilele cauze favorizante ale candidozei (afectiuni sau tratamente ce scad imunitatea, utilizarea antibioticelor, corticosteroizilor etc.).

    Multa sanatate!

    dr. Ciprian Pop-Began

    -obstetrica ginecologie-

    Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

  • Articole recomandate

    Citeste si despre