Constipatia la femei, mit si adevar

/ / Modificat: 2010-10-04
Constipatia la femei, mit si adevar

Constipatia este una dintre problemele actuale cu care se confrunta din ce in ce mai multe femei.

Ea survine in general ca urmare a unui stil de viata defectuos, in special alimentar, iar sfaturile si recomandarile, precum si "diagnosticurile" puse de cei din jur nu sunt intotdeauna adevarate si eficiente. Afla adevarul despre constipatie si cum o poti trata corect si sigur!

Ce este constipatia?

Constipatia reprezinta incetinirea tranzitului intestinal cu intarzierea eliminarii materiilor fecale. Te poti confrunta cu adevarate reguli impuse de cei din jur: "Cum? Tu nu iesi la toaleta de cel putin 2 ori pe zi? Sau nu ai un scaun zilnic? Ceva este in neregula tine!".

Adevarul este insa ca "normalul" variaza de la persoana la persoana. Unele femei pot avea scaun si de 3 ori pe zi, in timp ce altele de 3 ori pe spatamana.

Se considera ca esti constipata daca ai mai putin de un scaun pe saptamana.

1. Constipatia da nastere la toxine si probleme de sanatate grave

Fals! Unele persoane considera ca atunci cand sunt constipate corpul absoarbe toxinele si chimicalele care se afla de obicei in fecale si exista riscul sa se poata imbolnavi de artrita, astm sau cancer de colon, insa nu exista nicio dovada care sa ateste ca fecalele ar produce astfel de toxine care s-ar raspandi in corp.

2. Sportul te poate ajuta sa ai un scaun regulat

Adevarat! Sedentarismul este una dintre situatiile care favorizeaza aparitia constipatiei. Sportul ajuta la eliminarea mai rapida a materiilor fecale si reduce stresul (o alta cauza a acesteia). Antrenamentele trebuie facute la cel putin o ora dupa ce ai mancat, pentru a lasa timp ca mancarea sa se digere complet.

3. Constipatia inseamna doar ca ai nevoie de mai multe fibre

Fals! Este adevarat ca fibrele sunt esentiale si ca ajuta foarte mult in combaterea constipatiei, dar in unele cazuri aceasta apare ca un simptom al altor boli precum diabet, probleme cu tiroida, afectiuni autoimune, boala Parkinson sau cancerul colorectal.

Mergi la medic daca observi ca scaunul tau are sange sau constipatia dureaza mai mult de 2 saptamani!

4. Lactatele pot produce constipatie

Adevarat! Ai fi zis ca efectul este invers, nu-i asa? Dar este adevarat, daca mananci prea multe lactate poti da nastere constipatiei si se poate chiar agrava. Doua sau trei portii de lactate pe zi sunt suficiente.

5. Vacantele pot determina aparitia constipatiei

Adevarat! Calatoriile pot afecta rutina ta zilnica de alimentatie si de dieta. Trebuie sa incerci sa eviti deshidratarea band cat mai multa apa si sa te misti cat mai mult (atunci cand astepti avionul, cand faceti pauza cu masina etc.). Limiteaza cantitatea de alcool si bazeaza-te pe fructe si legume pe post de laxative naturale!

6. Stresul cauzeaza constipatie

Adevarat! O stare tensionata constanta poate produce constipatia. Masajul abdomenului poate ajuta la relaxarea muschilor care-ti sustin intestinele si ti le pot pune in miscare, ajutandu-te sa iesi mai usor la toaleta.

Foloseste tehnici de relaxare pentru a scapa de stres: yoga, meditatia, acupunctura etc.

7. Cafeaua combate constipatia

Fals! Cafeaua este un stimulent al muschilor din sistemul digestiv si ii ajuta sa se contracte, favorizand eliminarea materiilor fecale. Pe de alta parte insa, ea este cea care face ca scaunul sa fie unul tare (pentru ca absoarbe apa din el) si ingreuneaza eliminarea lui. De asemenea, cafeaua contribuie la deshidratare, care este una dintre cauzele constipatiei.

8. Daca amani momentul evacuarii intestinale nu se intampla nimic rau

Fals! Te simti uneori prea ocupata pentru a baga in seama faptul ca intestinele tale cer sa fie golite si amani momentul! Acest lucru cauzeaza un diconfort fizic puternic si poate provoca sau chiar agrava constipatia!

9. Colonhidroterapia te poate ajuta sa scapi de constipatie

Fals! Apelarea la irigarea colonului poate fi o masura temporara de evacuare a materiilor fecale, dar nu reprezinta un tratament al acesteia. Ea poate provoca iritatii la nivelul colonului daca este realizata pe termen lung. Vorbeste cu un medic pentru a-ti recomanda cea mai buna metoda de a scapa de constipatie!

10. Medicamentele pot provoca constipatia

Adevarat! Unele calmante, antidepresive sau medicamente pentru hipertensiunea arteriala pot duce la aparitia acestei probleme. Prea multa vitamina D, calciu sau fier au exact acelasi efect. Vorbeste cu un medic inainte de a lua astfel de medicamente!

11. Apa ajuta la evitarea constipatiei

Adevarat! Daca bei suficienta apa, eviti deshidratarea – una dintre cauzele constipatiei. Lichidele te ajuta sa iti mentii un scaun moale si amelioreaza constipatia. Ai grija la consumul de alcool si bauturi care contin cafeina – acestea contribuie la deshidratare!

Taguri Constipatia Sanatate femei

Articole recomandate

Citeste si despre