Estrogenul, influente asupra emotiilor la femei

/ / Modificat: 2011-09-21
Estrogenul, influente asupra emotiilor la femei

Estrogenul este hormonul care are cele mai multe influente asupra sanatatii tale emotionale. El este asociat cu tulburari de dispozitie care apar exclusiv la sexul feminin - depresie postpartum, sindrom premenstrual -, dar si cu altele precum depresia sau anxietatea.

Incepand cu pubertatea, ovarele tale incep sa elibereze estrogen in cantitati variate in functie de fazele ciclului menstrual. La ovulatie, nivelul acestuia creste brusc, determinand eliberarea unui ovul. Imediat dupa aceea, nivelul estrogenic din organism scade brusc, iar in restul lunii oscileaza intre cresteri si scaderi usoare.

Asadar, valorile normale ale estrogenului variaza in decursul unei luni. Uneori pot fi extrem de ridicate, alteori pot scadea brusc, astfel ca testarea acestuia de multe ori nu este relevanta pentru prezicerea starilor emotionale ale femeilor.

Cum influenteaza estrogenul sanatatea emotionala?

Estrogenul actioneaza in tot organismul, dar mai ales in partile din creier care controleaza emotiile, astfel:

  • creste secretia de serotonina si numarul receptorilor de serotonina din creier;
  • modifica productia si efectele endorfinelor in creier - hormonii "starii de bine";
  • protejeaza impotriva lezarii nervilor si stimuleaza cresterea si dezvoltarea nervilor.


Felul in care actioneaza si afecteaza toate aceste modificari femeia nu poate fi prezis in totalitate. Specialistii sustin doar ca femeile sunt mai vulnerabile emotional in anumite faze ale ciclului menstrual si ca schimbarile si furtunile hormonale din anii in care esti fertila isi pot pune amprenta asupra starilor tale.

Foto: allhealth9.com

Care sunt starile emotionale influentate de estrogen?


Simptomele sindromului premenstrual

Una dintre problemele emotionale ridicate de actiunea estrogenului in organismul tau este sindromul premenstrual. Peste 90% dintre femei sufera de aceasta problema lunar. Modificarile hormonale din preajma ovulatiei atrag o serie de manifestari hormonale destul de incomode - tristete, depresie, furie, iritabilitate, anxietate sau izolare sociala.

Instabilitate emotionala

Trecerea de la ras la plans, de la bucurie la furie si alte schimbari bruste de dispozitie sunt puse pe seama instabilitatii emotionale. Nu trebuie sa suferi de vreo afectiune psihologica pentru a avea astfel de manifestari. Uneori, furtunile hormonale din corp determina aceste stari.

Principalul rol al estrogenului este sa asigure stabilitatea emotionala femeilor. Atunci cand nivelurile acestuia, impreuna cu cele ale progesteronului, variaza si sufera modificari semnificative, poti resimti schimbari bruste de dispozitie si chiar depresie. Acestea iti pot afecta calitatea vietii.

Simptomele depresiei postpartum

Sentimentele de baby blues de dupa nastere sunt oarecum normale si sunt cauzate de modificarile hormonale ale acestei perioade. Se pare ca scaderea brusca a nivelului de estrogen este repsonsabila pentru aparitia sentimentelor de tristete, apatie, neliniste, iritabilitate etc. Simptomele depresiei postnatale se trateaza la fel ca alte tipuri de depresie, plus terapie cu estrogen.

Starea emotionala la perimenopauza/in postmenopauza

In perioada de perimenopauza (cateva luni inainte de instalarea menopauzei), nivelurile de estrogen din corp sunt haotice si instabile. In schimb, la menopauza nivelurile acestuia scad foarte mult. Ambele perioade dau nastere unor simptome emotionale deranjante. Acestea pot fi echilibrate cu diverse terapii cu estrogen.

Taguri Depresie femei Modificari hormonale femei Depresie postpartum Sindrom premenstrual

Articole recomandate

Citeste si despre