Insuficienta ovariana prematura

/ / Modificat: 2016-06-16
Insuficienta ovariana prematura

insuficienta_ovariana_prematura

Insuficienta ovariana prematura se traduce prin pierderea functiei ovarelor inainte de varsta de 40 de ani si duce la infertilitate permanenta. Ea mai este cunoscuta si sub numele de sindrom de insuficienta precoce a ovarelor sau menopauza prematura (precoce). Este o afectiune genetica, iar triada de simptome care ajuta la diagnosticarea ei este: amenoree, hipergonadotropism si hipoestrogenie.

Care sunt cauzele?

La femeile ale caror ovare functioneaza normal glanda pituitara elibereaza anumiti hormoni in timpul fiecarui ciclu menstrual. Acestia contribuie la maturizarea unui numar mic de foliculi continuti de ovare. In mod normal, un singur folicul ajunge la maturitate in fiecare luna. Atunci cand acesta ajunge la maturitate este eliberat de ovare, moment in care se poate obtine sarcina, daca doresti acest lucru.


Insuficienta ovariana prematura apare atunci cand ovarele nu mai contin foliculi sau cand rezerva de foliculi continuta in mod obisnuit reactioneaza neobisnuit la stimularea hormonala. Afectiunea poate avea mai multe cauze:

  • anomalii cromozomiale (sindromul Turner);
  • toxine - chimioterapia sau terapiile care folosesc radiatii sunt cele mai frecvente cauze ale afectiunii; aceste terapii distrug materialul genetic celular; pe langa acestea, mai pot fi de vina si expunerea la chimicale, pesticide, fum de tigara etc.;
  • boli autoimune - sistemul imunitar produce anticorpi impotriva tesutului ovarian propriu, atacand foliculii si afectand ovulul;
  • factori necunoscuti - daca celelalte cauze sunt excluse, dar tot esti diagnosticata cu insuficienta ovariana prematura, atunci cauzele raman necunoscute.

art_1_menopauza_prematura
Care sunt simptomele?

Semnele si simptomele insuficientei precoce a ovarelor sunt asemanatoare celei de la menopauza sau deficientei de estrogen si includ:

  • menstruatii neregulate sau absente (amenoreea);
  • bufeuri de caldura;
  • transpiratii nocturne;
  • dificultati de concentrare si iritabilitate;
  • libido scazut.

Care sunt complicatiile sindromului de insuficienta precoce a ovarulelor?

Una dintre cele mai grave complicatii care pot aparea este infertilitatea. Femeile care sufera de aceasta afectiune se afla in imposibilitatea de a concepe copii.

Osteoporoza este o alta complicatie frecventa, aparuta ca urmare a nivelului foarte scazut de estrogen.

Riscul de infertilitate si hipoestrogenia conduce la aparitia depresiei si anxietatii.

Cum se trateaza?

Tratamentul este concentrat asupa ameliorarii si vindecarii problemelor care apar in urma deficientei de estrogen din corp. De aceea, medicii pot recomanda terapia cu estrogen pentru a creste nivelul acestuia si a preveni complicatiile.

Suplimentele de calciu si vitamina D sunt necesare pentru prevenirea osteoporozei. Insa doza acestora variaza la fiecare femeie in parte si depinde de rezultatele testelor de densitate osoasa.

Din pacate, functiile ovariene nu pot fi restabilite in urma acestei afectiuni, astfel ca infertilitatea nu poate fi tratata. Nu poti concepe un copil  pe cale naturala. Insa poti apela la tehnici de reproducere umana asistata, cum ar fi fertilizarea in vitro, prin ovule donate.

Foto: ladyzona.com

Taguri Menstruatia Infertilitate femei Ciclu menstrual Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre